Την ώρα που φουντώνουν η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), το σύστημα Υγείας έχει εμφανή αδυναμία να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών.
Ο αριθμός των Ελλήνων που δυσκολεύονται να πληρώσουν για υπηρεσίες περίθαλψης έχει αυξηθεί έως και κατά τρεις φορές στα χρόνια της κρίσης.
Το ποσοστό όσων εμφάνιζαν ακάλυπτες ανάγκες Υγείας για οικονομικούς λόγους ήταν 4% στην αρχή της κρίσης, το 2009. Εκτινάχθηκε στο 12% το 2016, για φτάσει πέρυσι στο 8,3%.
Τα παραπάνω προκύπτουν από έκθεση της Eurostat σχετικά με τις ακάλυπτες ανάγκες Υγείας των ευρωπαϊκών πληθυσμών. Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και περιλαμβάνει στοιχεία του 2018.
Από αυτά, προκύπτει πως η Ελλάδα κατέχει αναλογικά μακράν τους περισσότερους πολίτες οι οποίοι μένουν με ακάλυπτες ανάγκες εξαιτίας οικονομικών λόγων.
Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα, το ελληνικό ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της Λετονίας που κατέχει τη δεύτερη θέση (4,2%).
Υστερεί θεαματικά από το μέσο ποσοστό της Ευρωπαϊκής Ένωσης των "28" (1%) και απέχει…έτη φωτός από τα ποσοστά της Ολλανδίας και της Γερμανίας (0,1%) και της Γαλλίας (0,7%).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου