Πρωτοποριακή θεραπεία CAR-T σε ασθενή με λέμφωμα στην Ελλάδα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωτοποριακή θεραπεία CAR-T σε ασθενή με λέμφωμα στην Ελλάδα

Η πρώτη χορήγηση της καινοτόμου κυτταρικής θεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα έγινε από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»
Παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματα, το ΕΣΥ συνεχίζει να πρωτοπορεί. Η πλέον σύγχρονη εξατομικευμένη θεραπεία για ασθενείς με ανίατα λεμφώματα υψηλής κακοήθειας και οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, με σημαντική πιθανότητα ίασης, χορηγείται και στην Ελλάδα.
Η πρώτη χορήγηση της καινοτόμου κυτταρικής θεραπείας με CAR-T λεμφοκύτταρα έγινε από τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επιστημονικά υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, Δημήτρης Καρακάσης, στις 22 Ιανουαρίου, εφαρμόστηκε σε 40χρονο ασθενή, που πάσχει από χημειοανθεκτικό πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου και το επόμενο διάστημα αναμένεται να χορηγηθεί σε δύο ακόμη.
Η κατάσταση της υγείας του ασθενή εξελίσσεται ομαλά και αν όλα εξελιχθούν καλά, ο ασθενής αναμένεται να εξέλθει από το νοσοκομείο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 
Η εφαρμογή της έγινε χάρη στη δωρεά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Gilead, η οποία καλύπτει τη δωρεάν χορήγηση της πανάκριβης στους πρώτους τρεις ασθενείς.
Η θεραπεία φέρει την ονομασία Yescarta και το κόστος της είναι πολύ υψηλό (ονομαστική τιμή περίπου 350.000 ευρώ). Ωστόσο, σε άλλες χώρες, έχουν γίνει ειδικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να μειωθεί το κόστος. Στην Ελλάδα, έχει τεθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά εδώ και 1,5 χρόνο, δεν προχωρούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των νέων θεραπειών.
Η εφαρμογή της θεραπείας έγινε στη μονάδα μεταμόσχευσης μυελού των οστών από ομάδα γιατρών, με επικεφαλής τον αιματολόγο και διευθυντή κ. Δημ. Καρακάση. Όπως ανέφερε, η νέα θεραπεία είναι ένα «ζωντανό» φάρμακο, καθώς αφού ληφθούν κύτταρα από τον ασθενή, αυτά τροποποιούνται γενετικά και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στον ασθενή, με σκοπό να καταπολεμηθούν τα καρκινικά κύτταρα.
Εκτός από το Yescarta είναι διαθέσιμο και το Kymriah, που έχει αναπτυχθεί από τη Novartis. Και τα δύο αφορούν κυρίως ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές και σπάνιες αιματολογικές κακοήθειες, για τις οποίες έχουν αποτύχει άλλες θεραπείες.
Κατά τον κ. Καρακάση, «ο δυνητικός αριθμός των ασθενών, που έχουν ανάγκη τη νέα θεραπεία κυμαίνεται στην Ελλάδα από 40 έως 80. Έχουμε προτείνει στο υπουργείο Υγείας τη σύσταση μίας ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα αποφαίνεται ποιοι ασθενείς ενδείκνυται να λαμβάνουν τη θεραπεία».
Παρών στην παρουσίαση ήταν και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος σχολίασε πως ξεκινά μία νέα εποχή για την αντιμετώπιση σπάνιων κακοηθειών και πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσφέρει τις νέες θεραπείες στους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη.
Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Τ. Γρηγορόπουλος τόνισε ότι γίνεται το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση ασθενών, οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν λίγες θεραπευτικές επιλογές. Συνεχάρη τους υπευθύνους της αιματολογικής κλινικής για τις προσπάθειες που κατέβαλαν και ευχαρίστησε την εταιρεία Gilead για την προσφορά της.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων