Στίβεν Πετράτος : Είμαστε κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (video) | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στίβεν Πετράτος : Είμαστε κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (video)

Δρ Steve Petratos, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), με τη δυνατότητα να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της νόσου.
Dr Steve Petratos. Photo: Monash Central Clinical School News Blog

Επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

ανανεώθηκε 9/2022
Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Monash με επικεφαλής τον Δρ Steve Petratos, είναι ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας για τη σκλήρυνση κατά πλάκας (MS), με τη δυνατότητα να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της νόσου. Σε πρόσφατη μελέτη (Αύγουστος 2022) αναφέρει ότι τα νευρικά πρόδρομα κύτταρα (NPC) αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας Είμαστε κοντά στην οριστική θεραπεία της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας. 
Dr Steve Petratos. Photo: Monash Central Clinical School News Blog

Meet the Researcher: Dr Steven Petratos
Πριν από περίπου δύο χρόνια, πρώτος ο «Νέος Κόσμος» είχε γράψει για τις πρωτοποριακές έρευνες του ομογενούς επιστήμονα Δρ Στίβεν Πετράτου για την εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (ΣκΠ) ή αλλιώς πολλαπλής σκλήρυνσης.
Τότε, ο Δρ Πετράτος είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι μέσα στην επόμενη διετία θα είχαν ολοκληρωθεί οι θεραπευτικές μέθοδοι στις οποίες εργαζόταν.
Σήμερα, δεκαοχτώ μήνες μετά από εκείνη τη δήλωση οι εξελίξεις φαίνεται ότι ξεπέρασαν τις προσδοκίες του ομογενούς επιστήμονα και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα τα εκατομμύρια ασθενών που υποφέρουν από ΣκΠ παγκοσμίως θα μπορούν να ατενίζουν με ελπίδα το μέλλον.

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΜΕ ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ

Ο Δρ Πετράτος και η ομάδα του στο Monash University εργάζονται πυρετωδώς ερευνώντας την πιθανότητα το φάρμακο DITPA, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μιας άλλης σπάνιας γενετικής ασθένειας, να είναι αποτελεσματικό και για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, το φάρμακο αυτό προάγει την επαναμυελίνωση των κυττάρων του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Η καταστροφή της μυελίνης, της πολύτιμης αυτής ουσίας που θωρακίζει τις νευρικές ίνες, είναι χαρακτηριστικό της ΣκΠ καθώς αποτελεί την αιτία των συμπτωμάτων της νόσου, όπως απώλεια κινητικού ελέγχου, μυϊκές συσπάσεις, ακράτεια, αδυναμία, απώλεια μνήμης και προβλήματα σχετικά με την ικανότητα σκέψης και προγραμματισμού.
Στα πειράματα εξομοίωσης με παράλυτα ποντίκια το συγκεκριμένο φάρμακο αποδείχτηκε ότι «ξεγελά» τα παθογόνα κύτταρα οδηγώντας τα σε επαναμυελίνωση με αποτέλεσμα τα ποντίκια να μπορούν να περπατήσουν ξανά.
Όπως δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο Δρ Πετράτος πρόσφατα έλαβε χρηματοδότηση διάρκειας τριών ετών από τους οργανισμούς Trish MS Research Foundation και MS Research Australia για την ολοκλήρωση των πειραμάτων που απαιτείται να προηγηθούν πριν ανοίξει ο δρόμος για την τελική φάση των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου DITPA.

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Η νευροεκφυλιστική νόσος εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και περισσότερα από 25.000 στην Αυστραλία. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες που διαθέτουμε σήμερα σχετίζονται με τον περιορισμό της πιθανότητας επανεμφάνισης της νόσου σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οριστική θεραπεία.
Συνεπώς, αν το φάρμακο πάνω στο οποίο εργάζεται ο Δρ Πετράτος και η επιστημονική του ομάδα αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και στους ανθρώπους, τότε μιλάμε για μία πολύ σπουδαία ανακάλυψη που θα ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα χαρίζοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣκΠ

Είναι, λοιπόν, δυνατόν σε κάποιο εργαστήριο του Monash University να έχει ανακαλυφθεί η αναγεννητική θεραπεία που όλοι περιμένουν ως απάντηση στην ΣκΠ;
«Ειλικρινά σε αυτή τη φάση δεν μπορώ να ξέρω», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο Δρ Πετράτος. «Γι’ αυτό και κάνουμε όλα τα απαραίτητα πειράματα έτσι ώστε να επιβεβαιώσουμε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο παράγει όντως αυτό το αναγεννητικό αποτέλεσμα το οποίο ελπίζουμε όλοι».
Παράλληλα με τα πειράματα για το DITPA, ο ομογενής επιστήμονας – ερευνητής εργάζεται και σε μία άλλη θεραπεία με βάση τα βλαστοκύτταρα.
«Η θεραπεία βασίζεται σε κύτταρα και γενετικά τροποποιημένους αδένες με στόχο την παραγωγή μιας θεραπευτικής πρωτεΐνης στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη με αναγεννητική δράση και οι μέχρι στιγμής μελέτες μας έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα», εξηγεί ο Δρ Πετράτος.

MONASH – ΑΧΕΠΑ: ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η συνεργασία του ομογενούς επιστήμονα και της ομάδας του με τον καθηγητή Νευρολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης ΑΧΕΠΑ, Νικόλαο Γρηγοριάδη, που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια συνεχίζεται με επιτυχία προς όφελος όχι μόνο του ερευνητικού εγχειρήματος αυτού καθεαυτού, αλλά και των Ελλήνων ασθενών που έτσι αποκτούν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.
«Ελπίζω πως η συνεργασία μας με το ΑΧΕΠΑ και τον κ. Γρηγοριάδη θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί στο μέλλον», λέει ο Δρ Πετράτος.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

«Η εξέλιξη στη θεραπευτική της πολλαπλής σκλήρυνσης έχει προχωρήσει πολύ τα τελευταία χρόνια», λέει ο ομογενής επιστήμονας που επί μία 25ετία έχει αφιερωθεί στην έρευνα για την αντιμετώπιση της ασθένειας.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η έλλειψη κεφαλαίων που θα επιτρέψουν αυτές οι θεραπείες να φτάσουν πιο γρήγορα στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.
«Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προχωρημένων σταδίων της νόσου», λέει ο Δρ Πετράτος που είναι αισιόδοξος ότι μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια θα δούμε αρκετές νέες θεραπείες για την προχωρημένη μορφή της ΣκΠ.
Όσο για τους ασθενείς που επιλέγουν να στραφούν σε πειραματικές θεραπείες στο εξωτερικό, ο Δρ Πετράτος είναι κατηγορηματικός: «Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι ασθενείς αυτοί θα έχουν πρόσβαση σε μια επίσημη, επιστημονικά σταθμισμένη επιλογή θεραπείας χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από τη χώρα και κυρίως χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».
Παρακολουθήστε συνέντευξη όπου ο ερευνητής για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στο Νοσοκομείο Monash της Μελβούρνης Αυστραλίας κ Steven Petratos ο οποίος αναφέρεται :
- Από πότε ασχολείται με την έρευνα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας. - Για το Φάρμακο που θα προάγει την Επαναμυελίνωση των κυττάρων του Νευρικού συστήματος . - Για την συνεργασία του στην Ελλάδα και Παγκοσμίως και άλλα πολλά.
 
Πηγές: medlabnews.gr, neoskosmos.com, τηλεόραση του Αχελώου
A new therapeutic approach for brain repair in multiple sclerosis, 2/2023
Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων