Προσοχή. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει για πλαστά Ozempic, για διαβήτη και αδυνάτισμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προσοχή. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει για πλαστά Ozempic, για διαβήτη και αδυνάτισμα

Πλαστές προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας για τον διαβήτη Ozempic

 medlabnews.gr iatrikanea

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας ότι πλαστές προγεμισμένες συσκευές τύπου πένας για τον διαβήτη Ozempic (σεμαγλουτίδη, 1 mg, ενέσιμο διάλυμα) έχουν εντοπιστεί σε χονδρεμπόρους στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πλαστές πένες για τον διαβήτη Ozempic, φέρουν ετικέτες στα γερμανικά και προέρχονται από χονδρεμπόρους της Αυστρίας και της Γερμανίας.

Οι συσκευές έχουν κανονικούς αριθμούς παρτίδας, 2D barcodes και μοναδικούς σειριακούς αριθμούς από γνήσια πακέτα Ozempic. Στην ΕΕ, κάθε συσκευασία φαρμάκου έχει μοναδικό γραμμωτό κώδικα 2D και σειριακό αριθμό, ώστε να μπορεί να παρακολουθείται σε κοινό ηλεκτρονικό σύστημα σε όλη την ΕΕ.

Οι αρμόδιες αρχές ανακάλυψαν την απάτη, όταν κατά τη διάρκεια σάρωσης συσκευασιών πλαστών Ozempic, οι σειριακοί αριθμοί αποδείχθηκαν ανενεργοί. Αυτή ήταν η ένδειξη για τους χειριστές των συσκευών σάρωσης, ότι υπάρχει πιθανή παραποίηση.

Οι αρμόδιες αρχές διευκρινίζουν ότι υπάρχουν διαφορές στην εμφάνιση μεταξύ της παραποιημένης και της γνήσιας πένας.

ΕΜΑ: Πλαστά Ozempic δεν κυκλοφορούν στα νόμιμα φαρμακεία

O EMA ζητά από τους πολίτες να ελέγχουν τα φυλλάδια οδηγιών των ασθενών για να διαπιστώσουν πώς θα πρέπει να είναι οι γνήσιες συσκευές τύπου πένας Ozempic.

Επίσης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν στυλό Ozempic εάν υποψιάζονται ότι είναι παραποιημένο. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από τον ΕΜΑ επισημάνθηκε επίσης, πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι παραποιημένες πένες έχουν χορηγηθεί σε ασθενείς από νόμιμα φαρμακεία. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβη σε ασθενείς αναφορικά με το ψευδεπίγραφο φάρμακο.

Ο Οργανισμός επισημαίνει επιπροσθέτως, πώς καλό θα ήταν οι ασθενείς να μην προμηθεύονται το φάρμακο μέσω internet.

Το θέμα διερευνάται επί του παρόντος από τις ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων της ΕΕ και την αστυνομία.

Ο EMA βοηθά τις εθνικές αρχές στις έρευνές τους. Οι χονδρέμποροι και τα φαρμακεία στις επηρεαζόμενες χώρες έχουν προειδοποιηθεί για ύποπτες παραλαβές Ozempic. Επιπλέον, έχουν ειδοποιηθεί οι αποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές σε όλη την ΕΕ

Οι τελευταίες αναφορές για παραποίηση της συσκευής του φαρμάκου, έρχονται ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης του Ozempic, η οποία οδήγησε στην έλλειψή του από την αγορά.

Διαβαστε επίσης

Προκαλεί παρενέργειες στην ψυχική υγεία το φάρμακο που αδυνατίζει, το Ozempic;

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων