Συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους του κοροναϊού. Χρήσιμα τηλέφωνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Συμβουλές για την αντιμετώπιση του άγχους του κοροναϊού. Χρήσιμα τηλέφωνα

Όταν το άγχος αρχίζει να κυβερνά τη ζωή μας και γίνεται ανυπόφορο τότε μπορεί να χρειαστεί να δούμε κάποιον ψυχολόγο να μας βοηθήσει.
Στην Ψυχολογία όταν νιώθουμε άγχος ή κρίση πανικού είναι όταν αισθανόμαστε ότι κάτι άσχημο θα γίνει. Πρέπει όμως να ξεχωρίσουμε το καθημερινό από το ψυχολογικό άγχος.
Για κάποιες καταστάσεις είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε για καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα λίγο άγχος για να είμαστε στο ραντεβού μας την ώρα που πρέπει, ή να αγχωνόμαστε λίγο να διαβάσουμε όταν έχουμε εξετάσεις. Όλα όμως πάνε μέχρι ένα σημείο. Όταν το άγχος αρχίζει να κυβερνά τη ζωή μας και γίνεται ανυπόφορο τότε μπορεί να χρειαστεί να δούμε κάποιον ψυχολόγο να μας βοηθήσει.
Το ψυχολογικό άγχος μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία. Το ψυχολογικό άγχος είναι συναίσθημα έντονου φόβου και δυσφορίας που μπορεί να εμφανιστεί απότομα και να καταλήξει σε κρίση πανικού. Σύμφωνα με την Ψυχολογία, μπορούμε να αισθανόμαστε ανησυχία και φόβο για το τι θα μπορεί να συμβεί. Ένας άνθρωπος που υποφέρει από άγχος θα αισθάνεται ένα ακραίο αίσθημα ανησυχίας, αβεβαιότητας και φόβου για μια κατάσταση.
Γνωρίζουμε ότι αρκετός κόσμος υποφέρει από ψυχολογικό άγχος και οι στατιστικές στην Αυστραλία μας δείχνουν ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους υποφέρει από το ψυχολογικό άγχος – μια στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άντρες.

Τα συμπτώματα του άγχους μπορούν να είναι:

– ψυχολογικά, όταν διακατεχόμαστε υπερβολική ανησυχία, στεναχώρια και καταστροφή.
– σωματικά, όταν έχουμε ταχυκαρδία, κρίσεις πανικού, γρήγορη αναπνοή και ανησυχία.
– συμπεριφορικά, όταν αποφεύγουμε της καταστάσεις ανησυχίας μέσω της εργασίας, των σπουδών και της προσωπικής μας ζωής.
Ευτυχώς, γνωρίζουμε ότι το άγχος μπορεί να θεραπευτεί επιτυχώς με την κατάλληλη βοήθεια. Ένας ψυχολόγος έχει ειδική εκπαίδευση για διάφορες ψυχολογικές καταστάσεις και μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από το άγχος.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΣ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχουμε άγχος κυρίως με τις σημερινές καταστάσεις λόγω του κοροναϊού. Σε αυτές τις στιγμές πανικού είναι απαραίτητο να μαθαίνετε τα γεγονότα αλλά προσπαθήστε να μην βλέπετε συνεχώς τα νέα στην τηλεόραση γιατί η συνεχόμενη έκθεσή σας στα μέσα ενημέρωσης για τον κοροναϊό μπορεί να σας οδηγήσει σε μια αυξημένη κατάσταση άγχους.
Επίσης, όταν είμαστε αγχωμένοι, είναι εύκολο να βλέπουμε τα πράγματα χειρότερα από ό,τι είναι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κρατάμε τα πράγματα σε προοπτική και να κοιτάμε τα γεγονότα όπως εκτυλίσσονται χωρίς να φέρνουμε την καταστροφή. Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα κρούσματα κοροναϊου στην Ελλάδα είναι χαμηλά και ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι μπορούν να ξεπεράσουν τα συμπτώματα της αρρώστιας.

ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (The World Health Organization – ΠΟΥ) συνιστά
– να πλένετε τα χεριά σας συχνά
– να αποφεύγετε να πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας
– να μείνετε στο σπίτι αν δεν αισθανόσαστε καλά μέχρι να αναρρώσετε πλήρως
– να δείτε τον γιατρό σας εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολίες στην αναπνοή
Για πρακτική αυτοφροντίδα είναι απαραίτητο να διακατεχόσαστε από θετικές σκέψεις και να προσέχετε τον εαυτό σας.
Μερικά παραδείγματα για πρακτική αυτοφροντίδα είναι:
– διατηρήστε καλές κοινωνικές συνδέσεις και επικοινωνείτε ανοιχτά με την οικογένεια και τους φίλους σας
– χρόνο στις δραστηριότητες που απολαμβάνετε
– έναν υγιεινό τρόπο ζωής με την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, να ασκείστε τακτικά, να έχετε ποιοτικό ύπνο και να αποφεύγετε την χρήση αλκοόλ, καπνίσματος και άλλον ουσιών για την αντιμετώπιση του άγχους
– άνετε πρακτική χαλάρωσης για να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να αναπροσαρμοστεί σε μια κατάσταση ηρεμίας..
Η Κιμ Mούλτον είναι Κλινική Ψυχολόγος με πτυχία από τα Πανεπιστήμια La Trobe, Μελβούρνης και Monash, με πολλά χρονιά εμπειρίας.

Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από το Αιγινήτειο

Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας
  • Δευτέρα έως Παρασκευή στο 210 7297 957 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ.*
  • Σάββατο και Κυριακή στο 210 7289 240 από 10.00 π.μ. έως 04.00 μ.μ.*
*Με προοπτική επέκτασης του ωραρίου ανάλογο με τις προβαλλόμενες ανάγκες
Την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας συντονίζουν η καθηγήτρια Ψυχιατρικής και υπεύθυνη του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Μαρίνα Οικονόμου και ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχοθεραπειών Γιάννης Ζέρβας.

Ψυχολογική υποστήριξη στο ιατρικό - νοσοκομειακό προσωπικό που αγωνίζεται κατά της πανδημίας

Οι ψυχολόγοι των Κέντρων Αλληλεγγύης θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους διαδικτυακά, μέσω τηλεδιάσκεψης:
Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα των ψυχολόγων του Κέντρου Αλληλεγγύης στην Αθήνα, στέλνοντας μήνυμα / inbox στη σελίδα του Κέντρου Αλληλεγγύης Αθήνας στο Facebook, με email στο athens@solidaritynow.org και τηλεφωνικά στο 210 8220883 (10.00-13.00), δηλώνοντάς το αίτημά τους. Μέλος της ομάδας των ψυχολόγων θα επικοινωνεί με τον κάθε ενδιαφερόμενο το συντομότερο δυνατόν. Η υπηρεσία παρέχεται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
Κέντρο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα των ψυχολόγων του Κέντρου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας μήνυμα στο thessaloniki@solidaritynow.org ή καλώντας στο 2310 501030. Μέλος της ομάδας των ψυχολόγων θα επικοινωνεί με τον κάθε ενδιαφερόμενο το συντομότερο δυνατόν. Η υπηρεσία παρέχεται στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης από Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020 με το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας καθώς και με το προσωπικό των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας «Σείριος» λειτουργούν τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης στο πλαίσιο αντιμετώπισης κάθε διαταραχής από τις επιπτώσεις της επιδημίας του COVID -19.
Oι διαθέσιμες γραμμές είναι :
· 2310509038 από τις 07:30 έως 14:30 (Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων)

Συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου Βέροιας από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου


Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βέροιας, στα πλαίσια των υποστηρικτικών μέτρων αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοινώνει ότι παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στους κατοίκους του Δήμου και ειδικά στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.
Η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας θα παρέχει καθημερινά  τηλεφωνική υποστήριξη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο  2331353826, από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 09.00-13.30.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων