Τι πρέπει να κάνουν οι διαβητικοί για τον κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι πρέπει να κάνουν οι διαβητικοί για τον κοροναϊό

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη συγκαταλέγονται μεταξύ όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2.
Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες – 

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας
Από σακχαρώδη διαβήτη πάσχουν 973.806 άτομα στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα από την ΗΔΙΚΑ για το έτος 2019, αποτελώντας το 9% του πληθυσμού της χώρας. Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη συγκαταλέγονται μεταξύ όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα προστασίας έναντι του κοροναϊού SARS-CoV-2.

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία με πλήρη υπευθυνότητα προς το κοινωνικό σύνολο αλλά και σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο Υγείας έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της επικαιροποιημένες οδηγίες για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.

Σύμφωνα με αυτές, «είναι καλύτερο για τους ανθρώπους με διαβήτη να προετοιμαστούν από πριν για το τι θα πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που νοσήσουν, για παράδειγμα να έχουν διασφαλίσει ότι έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού τους και να έχουν φροντίσει να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες φαρμάκων και αναλώσιμων για μέτρηση γλυκόζης στο σπίτι, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βγουν έξω σε περίπτωση ασθένειας. Εάν αρρωστήσουν με τον ιό, μπορεί να παρατηρήσουν μια απορρύθμιση του γλυκαιμικού τους έλεγχου κατά τη διάρκεια της νόσου. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες που παρατίθενται στον πίνακα “Κανόνες για τις ημέρες ασθένειας” που προτείνονται για κάθε στρεσογόνο κατάσταση, έτσι ώστε να μειώσουν την απορρύθμιση του διαβήτη τους. Θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους για οδηγίες σχετικά με το ποσό συχνά θα πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο τους, για να τους διασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φαρμάκων (ιδίως ινσουλίνη) και να τους ενημερώσει σχετικά με τις τροποποιήσεις που χρειάζεται να κάνουν στα φάρμακα και τη δίαιτα τους».

Οι κανόνες για τις μέρες ασθένειας για τους ανθρώπους με διαβήτη είναι:
- Φροντίστε να είστε ενυδατωμένοι
- Τακτική μέτρηση σακχάρου
- Τακτική μέτρηση θερμοκρασίας
- Αν λαμβάνετε ινσουλίνη σε πολλαπλές ενέσεις, επίσης μέτρηση κετονών
- Ακολουθείστε τις οδηγίες του γιατρού σας.

Ο πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες διαχείρισης της υγείας τους στις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του διαβητικού ασθενούς, που είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ για το τι να κάνουν γενικώς σε περίπτωση οξείας νόσησης (π.χ. εμπύρετος λοίμωξη, καρδιακό ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γαστρεντερίτιδα, αφυδάτωση, κ.λπ.).

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων