Την ώρα που οι ειδικοί ετοιμάζουν τις οδηγίες για το πως θα δοκιμάζουμε ρούχα στα καταστήματα χωρίς να αγωνιούμε αν θα κολλήσουμε τον κοροναϊό σας παρουσιάζουμε τις προδιαγραφές για τους σωστούς ατμοκαθαριστές.
Τέλος στο γρίφο αναφορικά με το πως θα ψωνίζουμε από δω και στο εξής ρούχα από τα καταστήματα λιανικής ένδυσης, αναμένεται να βάλει τις επόμενες ώρες, η συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων για το νέο κοροναϊό.
Τις ανακοινώσεις τις περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία οι καταστηματάρχες όλης της χώρας, που μετά την σταδιακή πτώση του τζίρου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που τους έπληξε τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουν την μετά covid-19 εποχή ως “ταφόπλακα”. Ειδικά όταν ο κίνδυνος για την απαγόρευση της δοκιμής των ρούχων εντός του καταστήματος ελοχεύει.
Για τον λόγο αυτό πολλοί έχουν βάλει “βαθιά” το χέρι στην τσέπη, προκειμένου μέσω ηλεκτρονικών αγορών από καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών να προμηθευτούν ειδικούς ατμοκαθαριστές. Η ζήτηση είναι ιδιαιτέρως αυξημένη, καθώς φαίνεται να είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να καταφέρουν να συντηρήσουν την εμπιστοσύνη απέναντι στο πελατολόγιο τους, το οποίο μετά τον εγκλεισμό και την πλύση εγκεφάλου για τον κοροναϊό, θα είναι πιο επιφυλακτικό από κάθε άλλη φορά.
Αρκετοί είναι και οι ειδικοί που λένε “Ναι” στην αγορά ατμοκαθαριστών από ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής ένδυσης, με συγκεκριμένα όμως εργαστηριακά χαρακτηριστικά, ώστε να απομακρύνουν τον οποιοδήποτε ιό μέσα σ ελάχιστα λεπτά.
Οι προδιαγραφές που πρέπει να έχουν οι ατμοκαθαριστές
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας στεγνοκαθαριστηρίων Μενέλαο Ρεϊτζίδη, ότι η συσκευή ατμού προκειμένου να λειτουργήσει ως εξολοθρευτής σε υφάσματα και χαλιά θα πρέπει να παράγει υψηλές θερμοκρασίας που θα ξεπερνούν σίγουρα τους 70 βαθμούς Κελσίου και θα αγγίζουν ακόμα και τους 180 βαθμούς Κελσίου διαφορετικά η χρήση δεν μπορεί να υποσχεθεί και πολλά.
«Δεν κάνουν όλοι οι ατμοκαθαριστές την ίδια δουλειά θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι αυτό. Σύμφωνα με την αντοχή του κοροναϊού στις επιφάνειες, βάση των δημοσιευμένων στοιχείων από τους ειδικούς της παγκόσμιας υγείας, στα υφάσματα ο ιός φαίνεται να επιβιώνει στα βαμβακερά για 3 ώρες και στα συνθετικά για 12 ώρες. Το σίγουρα είναι ότι δεν ξεπερνά τις 48 ώρες. Αυτό σημαίνει πως όταν ένας πελάτης θελήσει να δοκιμάσει ένα ρούχο, που πριν λίγα λεπτά είχε δοκιμάσει ένας άλλος, ο καταστηματάρχης θα πρέπει να το περάσει μ’ έναν τόσο δυνατό ατμό, ώστε να σκοτώσει το οτιδήποτε έχει κολλήσει επάνω του», αναφέρει ο Μενέλαος Ρεϊτζίδης.
Και προσθέτει: «Αυτό θα είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αφού θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες του υφάσματος, ώστε η θερμοκρασία να είναι η προβλεπόμενη για να μην φθαρεί. Υπάρχουν υφάσματα που αντέχουν σε πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες και μέσα σε 10 λεπτά είναι σχεδόν αποστειρωμένα, ενώ άλλα που δεν αντέχουν μπορεί να πρέπει να περάσουν ακόμα και 25 λεπτά ή και περισσότερο».
Πότε προστατεύει ο ατμοκαθαριστής
Από την άλλη “ναι” στην χρήση των ατμοκαθαριστών λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη. «Αν η επιλογή του ατμοκαθαριστή είναι η σωστή τότε αυτή προστατεύει. Έτσι καλό είναι να υπάρχουν τέτοιες συσκευές στα καταστήματα και καλά κάνουν όσοι έχουν ξεκινήσει ήδη να τις προμηθεύονται ώστε όταν δοκιμάζει κάποιος μια μπλούζα πριν και μετά να περνιέται από τον ατμό. Προστατεύουν γιατί οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Εδώ που φτάσαμε προκειμένου να προστατευτούμε όλα τα συστήνουμε».
Τις τελικές ανακοινώσεις σχετικά με τις οδηγίες, που πρέπει να τηρούν από δω και στο εξής όλοι οι υγειονομικοί κλάδοι, θα λάβει μπορεί ακόμα σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων, όπως λέει λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου:
«Λίγο υπομονή ακόμα και όλα αυτά πρόκειται να τα κουβεντιάσουμε στην επιτροπή, πιθανότατα και σήμερα, οπότε θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις ώστε ο κόσμος να γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει».
το newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου