Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία θα χτυπηθεί σοβαρά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Προειδοποίησε ακόμη ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει διαιρέσεις στην ευρωζώνη, οι οποίες είναι δυνατό να απειλήσουν ακόμη και τη σταθερότητα της. Ενώ όλες οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συρρικνωθούν αυτό το έτος, επτά οικονομίες της ευρωζώνης θα δουν το χρέος τους ως προς το ΑΕΠ πάνω από το 100%, με την Ελλάδα να φτάνει το 200% και το ιταλικό χρέος να εκτινάσσεται στο 159% από το 135%. Αναμένει δε το χρέος της ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 102,7% το 2020, και να υποχωρήσει στο 98,8% το 2021. "Καθώς τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να αίρονται σταδιακά, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλάνο ανάκαμψης για να βοηθήσει τις εθνικές δράσεις”, τονίζεται στο report. "Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η κρίση να οδηγήσει σε σοβαρές στρεβλώσεις εντός της ενιαίας αγοράς και να παγιώσει τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τελικά την σταθερότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης”, αναφέρει η Κομισιόν. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία θα χτυπηθεί σοβαρά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Προειδοποίησε ακόμη ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει διαιρέσεις στην ευρωζώνη, οι οποίες είναι δυνατό να απειλήσουν ακόμη και τη σταθερότητα της. Ενώ όλες οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συρρικνωθούν αυτό το έτος, επτά οικονομίες της ευρωζώνης θα δουν το χρέος τους ως προς το ΑΕΠ πάνω από το 100%, με την Ελλάδα να φτάνει το 200% και το ιταλικό χρέος να εκτινάσσεται στο 159% από το 135%. Αναμένει δε το χρέος της ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 102,7% το 2020, και να υποχωρήσει στο 98,8% το 2021. "Καθώς τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να αίρονται σταδιακά, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλάνο ανάκαμψης για να βοηθήσει τις εθνικές δράσεις”, τονίζεται στο report. "Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η κρίση να οδηγήσει σε σοβαρές στρεβλώσεις εντός της ενιαίας αγοράς και να παγιώσει τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τελικά την σταθερότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης”, αναφέρει η Κομισιόν.

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία θα χτυπηθεί σοβαρά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία θα χτυπηθεί σοβαρά το 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Προειδοποίησε ακόμη ότι η πανδημία μπορεί να προκαλέσει διαιρέσεις στην ευρωζώνη, οι οποίες είναι δυνατό να απειλήσουν ακόμη και τη σταθερότητα της.
Ενώ όλες οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συρρικνωθούν αυτό το έτος, επτά οικονομίες της ευρωζώνης θα δουν το χρέος τους ως προς το ΑΕΠ πάνω από το 100%, με την Ελλάδα να φτάνει το 200% και το ιταλικό χρέος να εκτινάσσεται στο 159% από το 135%.
Αναμένει δε το χρέος της ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο 102,7% το 2020, και να υποχωρήσει στο 98,8% το 2021.
"Καθώς τα μέτρα περιορισμού αρχίζουν να αίρονται σταδιακά, είναι απαραίτητο ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλάνο ανάκαμψης για να βοηθήσει τις εθνικές δράσεις”, τονίζεται στο report.
"Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η κρίση να οδηγήσει σε σοβαρές στρεβλώσεις εντός της ενιαίας αγοράς και να παγιώσει τις οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τελικά την σταθερότητα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης”, αναφέρει η Κομισιόν.
Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,3% το 2021, που και πάλι αφήνει την οικονομία της περίπου 3% χαμηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2021.
Οι προβλέψεις έρχονται καθώς η ευρωζώνη βρίσκεται σε παρατεταμένη συζήτηση αναφορικά με το πώς να ξεκινήσει η ανάκαμψη μόλις τελειώσει η οικονομική κρίση.
Η Ιταλία, η Ισπανία και άλλες χώρες έχουν πιέσει για την έκδοση κοινών ομολόγων και μεγάλης κλίμακας μεταβιβάσεις από πιο πλούσιες, βόρειες οικονομίες, προς τις νότιες κυρίως οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, για να αποτραπούν χρόνια στασιμότητας.
Ωστόσο, οι εργασίες για ένα σχέδιο ανάκαμψης προχωρούν αργά, ενώ μπαίνουν νομικοί και πολιτικοί περιορισμοί, κάνοντας απρόθυμες τις Γερμανία και Ολλανδία να δεσμεύσουν μεγάλα ποσά σε ένα ενιαίο πλάνο ανάκαμψης.
Η Κομισιόν εξάλλου στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της δηλώνει ότι ενδεχόμενη αποτυχία εξεύρεσης κοινής δημοσιονομικής απάντησης, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνιμη ζημιά.
Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί, αν και η αύξηση αναμένεται να περιοριστεί με μέτρα πολιτικής
Ενώ τα συστήματα μερικής απασχόλησης, οι επιδοτήσεις μισθών και η στήριξη των επιχειρήσεων αναμένεται να συμβάλλουν στον περιορισμό των απωλειώνθέσεων εργασίας, η πανδημία του κορονοϊού θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να αυξηθεί από 7,5 % το 2019 σε 9½ % το 2020,προτού μειωθεί εκ νέου σε 8½ % το 2021. Στην ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί από 6,7 % το 2019 σε 9 % το 2020, και στη συνέχεια να μειωθεί σε περίπου 8 %το 2021.
Ορισμένα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στην ανεργία σε σχέση με άλλα. Τα κράτη μέλη με υψηλό ποσοστό εργαζομένων με βραχυπρόθεσμεςσυμβάσεις και εκείνα στα οποία μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού εξαρτάται από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Επίσης, οι νέοι που εντάσσονται την περίοδο αυτή στο εργατικό δυναμικό θα δυσκολευτούν να διασφαλίσουν την πρώτη τους θέση εργασίας.

Απότομη πτώση του πληθωρισμού

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να μειωθούν σημαντικά κατά το τρέχον έτος, λόγω της μείωσης της ζήτησης και της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες από κοινού προβλέπεται να υπεραντισταθμίσουν τυχόν μεμονωμένες αυξήσεις τιμών που προκαλούνται από διαταραχές του εφοδιασμού συνδεόμενες με την πανδημία.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ, όπως μετράται με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), εκτιμάται τώρα στο 0,2 %το 2020 και στο 1,1 % το 2021. Στην ΕΕ, ο πληθωρισμός προβλέπεται να φθάσει το 0,6 % το 2020 και το 1,3 % το 2021.
Η λήψη αποφασιστικών μέτρων πολιτικής θα οδηγήσει σε αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων και του χρέους
Τα κράτη μέλη αντέδρασαν αποφασιστικά με δημοσιονομικά μέτρα για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας που προκλήθηκε από την πανδημία. Οι "αυτόματοι σταθεροποιητές", όπως οι πληρωμές για παροχές κοινωνικής ασφάλισης σε συνδυασμό με δημοσιονομικά μέτρα διακριτικής ευχέρειας, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των δαπανών.
Ως εκ τούτου, το συνολικό δημόσιο έλλειμμα της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί από μόλις 0,6 % του ΑΕΠ το 2019 σε περίπου 8½% το 2020, πριν μειωθεί σε περίπου 3½% το 2021.
Για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, οι προβλέψεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για ύφεση 6,5% το 2020 με ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 5,9% το επόμενο έτος.
Για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, τη γαλλική, η Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% φέτος και ανάπτυξη 7,4% το 2021
Για Ιταλία και Ισπανία η Κομισιόν βλέπει ύφεση 9,5% και 9,4% αντίστοιχα φέτος και ανάπτυξη 6,5% και 7% το επόμενο έτος. 

capital.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων