Το ακούσαμε και από επίσημα χείλη πολλές φορές αυτήν την περίοδο και έτσι είναι.
Το smartphone μας είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας, επιβεβαιώνουν ούτε μία ούτε δύο αλλά 56 μελέτες!
Το smartphone μας είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα της καθημερινότητάς μας, επιβεβαιώνουν ούτε μία ούτε δύο αλλά 56 μελέτες!
Τα κινητά τηλέφωνα μεταφέρουν όλα τα είδη μικροβίων, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική ανασκόπηση που έγινε στο Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας και περιλαμβάνει 56 μελέτες, που εξέτασαν την ύπαρξη για βακτήρια, μύκητες ή ιούς στις συσκευές. Σημειωτέον, οι έρευνες διεξήχθησαν σε 24 χώρες μεταξύ 2006 και 2019, πριν από την έλευση του COVID-19.
Κατά μέσο όρο, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το 68% των κινητών ήταν προσβεβλημένα από ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών και, μάλιστα, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές δεν πραγματοποίησαν νέες δοκιμές για να αναζητήσουν την παρουσία του κορονοϊού σε τηλέφωνα, θεωρούν όμως ότι τα κινητά τηλέφωνα ήσαν υπεύθυνα για την ταχεία διάδοσή του, διότι ο ιός επιζεί σε γυαλί και πλαστικό για μέρες, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παίρνουμε παντού και όλη την ώρα μαζί μας, δηλαδή όταν τρώνε οι άνθρωποι, όταν ξαπλώνουν, ακόμη και στο μπάνιο.
Εύλογα, στη μελέτη τα κινητά αναφέρονται ως «φορητά ξενοδοχεία μικροβίων» τόσο δυνητικά επιβλαβή που «κανένας άλλος τύπος καθημερινών αντικειμένων δεν μπορεί να τα ανταγωνιστεί».
Η συμβουλή των επιστημόνων είναι η συχνή απολύμανση των συσκευών (π.χ. με αιθανόλη 70%), με τη σημείωση ότι πρέπει να απολυμαίνουμε πρώτα το κινητό και μετά τα χέρια μας, όταν μπαίνουμε στο σπίτι. Τελευταία, λοιπόν απολυμαίνουμε τα χέρια μας και αυτή είναι η πιο σημαντική γραμμή άμυνας εναντίον όλων των ιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου