Από ποια απόσταση μεταξύ ανθρώπων γίνεται ασφαλής η προσβολή από κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Από ποια απόσταση μεταξύ ανθρώπων γίνεται ασφαλής η προσβολή από κοροναϊό

Ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού SARS-CoV-2 και λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 είναι γύρω στο 13%
Ο κίνδυνος μετάδοσης του κοροναϊού SARS-CoV-2 και λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 είναι γύρω στο 13% εάν δύο άνθρωποι απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο μεταξύ τους, αλλά μειώνεται μόνο στο 3% εάν τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου.
Κάθε έξτρα μέτρο απόστασης (έως τα τρία μέτρα) μειώνει περαιτέρω στο μισό τον κίνδυνο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» και χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να τον βοηθήσει στην έκδοση συστάσεων.
Με άλλα λόγια, όπως επιβεβαιώνει η νέα μελέτη, όσο μακρύτερα τόσο ασφαλέστερα. Στα δύο μέτρα απόσταση ο κίνδυνος λοίμωξης είναι περίπου ο μισός από ό,τι στο ένα μέτρο, ενώ στα τρία μέτρα είναι ο μισός από ό,τι στα δύο μέτρα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Επιδημιολογίας Χόλγκερ Σίνεμαν του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά, ανασκόπησαν και αξιολόγησαν 172 μελέτες που έγιναν σε 16 χώρες έξι ηπείρων, σχετικά με τη συμπεριφορά και μεταδοτικότητα του ιού. Η έρευνα (μετα-ανάλυση), η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα διεθνώς αναφορικά με τη μείωση της μετάδοσης του νέου ιού, εκτιμά ότι η χρήση μάσκας περιορίζει από 17% σε 3% τον κίνδυνο να κολλήσει κανείς. Οι ασπίδες προσώπου και τα προστατευτικά μεγάλα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από 16% σε 6%.
Ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο έχει εξαπλάσια πιθανότητα να μολυνθεί από τον ιό, οι ειδικές μάσκες (όπως N95 και FFP2) παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι οι χειρουργικές και οι απλές επαναχρησιμοποιούμενες.
«Το βασικό μήνυμα είναι ότι τα σωματικά μέτρα είναι όντως αποτελεσματικά για την αποτροπή μετάδοσης της Covid-19. Πρόκειται για σημαντικό βήμα στη γνώση μας, επειδή οι προηγούμενες μετα-αναλύσεις βασίζονταν κυρίως στην εμπειρία από την πρόληψη της γρίπης, η οποία, όμως, δεν συμπεριφέρεται όπως ο νέος κορονοϊός», δήλωσε η καθηγήτρια Τρις Γκρίνχαλγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Οι μάσκες είναι χρήσιμες αλλά δεν αποτελούν πανάκεια. «Η χρήση μάσκας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την τήρηση φυσικών αποστάσεων, την προστασία των ματιών ή βασικά μέτρα υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής του ΜακΜάστερ Ντέρεκ Τσου.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές επισήμαναν ότι κανένα μέτρο, ούτε οι μάσκες ούτε τα άλλα προστατευτικά προσώπου ούτε η τήρηση αποστάσεων δεν παρέχουν πλήρη προστασία έναντι του κοροναϊού. Ο ιός μπορεί να διεισδύσει στο σώμα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, είτε άμεσα μέσω σταγονιδίων του αέρα είτε έμμεσα από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων