Σήμερα θα σας μεταφέρω στα ενδότερα μιας ΜΕΘ, στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου αναφοράς «Σωτηρία», όπου από τα 27 κρεβάτια που συνολικά διαθέτει, τα 24 είναι ήδη κατειλημμένα από ασθενείς με Covid-19.
Οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, με βαριά αναπνευστικά προβλήματα, με το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δίπλα τους, φροντίζοντάς τους συνεχώς. Η ατμόσφαιρα βαριά η οποία γίνεται ακόμα πιο βαριά από τον θόρυβο που κάνουν τα αλάρμ από τα μόνιτορ. Αυτό το μπιιιπ, μπιπ των μηχανημάτων είναι όντως εκνευριστικό. Κάθε φορά που ακούγεται ένα παρατεταμένο μπιιιμπ κάτι κακό συμβαίνει…
Αλλά συνάμα αυτά τα μηχανήματα μαζί με τους αναπνευστήρες σώζουν ζωές. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που κανείς δεν κοιμάται ποτέ. Σ’ αυτήν βρίσκεται σχεδόν καθημερινώς η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου, (αδελφή του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ Γιάννη Κουτσούκου) η οποία στις 4 μ.μ. της Δευτέρας ετοιμαζόταν να διδάξει στο Πανεπιστήμιο, πλην όμως κάποια περιστατικά την άφηναν ακόμα μέσα την ΜΕΘ. Ποια είναι αυτά τα περιστατικά;
Ετοίμαζαν μια αποδιασωλήνωση, τη δεύτερη αποδιασωλήνωση που έκαναν από την προηγούμενη Τετάρτη όταν άρχιζε να γεμίζουν και πάλι οι Εντατικές Μονάδες από διασωληνωμένους με Covid. Σπουδαίο γεγονός μια αποδιασωλήνωση για το προσωπικό των ΜΕΘ.
Το υποδέχονται συνήθως με χειροκροτήματα. Θυμίζουν τις θλιβερές μέρες του Μαρτίου, τότε με το lockdown. Μια ακόμα ζωή σώθηκε. Και αυτό έρχεται όπως μου εξηγεί η κυρία Κουτσούκου σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν ότι δήθεν όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν βγαίνουν: «Βγάλαμε ήδη έναν ασθενή ακολουθεί και ένας δεύτερος», λέει η κυρία Κουτσούκου.
Αρνητές και ασθενείς
Ίσως όμως ορισμένοι να μην τα καταφέρουν. Κάποιοι απ΄αυτούς που σήμερα είναι διασωληνωμένοι ήταν αρνητές της μάσκας αλλά και του ιού. Όλοι όμως όσοι βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ έχουν καλύτερη κλινική φροντίδα απ΄ ό,τι είχαν τον περασμένο Μάρτιο, γιατί πρώτα απ΄όλα το προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό) απέκτησε εμπειρία και υπάρχουν και φάρμακα που χορηγούνται πιο στοχοποιημένα κατά του ιού. Για παράδειγμα, όπως μου εξήγησε η κυρία Κουτσούκου, χορηγείται κορτιζόνη για τα αναπνευστικά προβλήματα και Ρεμντεσιβίρη για μείωση του χρόνου αποθεραπείας…
Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι γύρω στα 65 και οι σκηνές που μου περιγράφουν μέσα από αυτές είναι όντως συγκλονιστικές και συγκινητικές. Οι ασθενείς είναι μόνοι τους στη μονάδα χωρίς τις οικογένειές τους, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο . Τις οικογένειές τους ειδοποιούν οι γιατροί. Αυτοί τους ενημερώνουν για την κατάσταση της υγείας τους. Τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό με τα σημάδια που αφήνουν οι μάσκες στο πρόσωπό τους, άγνωστοι στους διασωληνωμένους ασθενείς. Ή ακόμα πιο συγκινημένοι εμφανίζονται όσοι εξέρχονται από τις ΜΕΘ και ήταν αρνητές του ιού. Βλέπεις στο πρόσωπό τους πόσο μετάνιωσαν για το λάθος που έκαναν.
Πάμε τώρα σε μια άλλη ΜΕΘ, αυτή του Ευαγγελισμού, τη μεγαλύτερη της χώρας. Όπως με διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Εντατικολογίας και μέλος της Επιτροπής Λομωξιολόγων Αναστασία Κοτανίδου, μέσα στις Εντατικές του Ευαγγελισμού νοσηλεύονται 46 ασθενείς. Σημειώθηκε μόνον 7% θνησιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Αυγούστου, 17 άτομα έχουν ήδη εξέλθει από τις ΜΕΘ. Μόνον από τον Ευαγγελισμό.
Πηγή: Βηματοδότης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου