Έχεις διαβήτη; Σκέψου και την καρδιά σου! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έχεις διαβήτη; Σκέψου και την καρδιά σου!

Περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν με διαβήτη σήμερα, το 90% των οποίων αποτελούν περιστατικά διαβήτη τύπου 2

επιμέλεια Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί νόσημα ολοένα και πιο συχνό. Περίπου 463 εκατομμύρια ενήλικοι ζουν με διαβήτη σήμερα, το 90% των οποίων αποτελούν περιστατικά διαβήτη τύπου 2, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στα 700 εκατομμύρια έως το 2045.

Όταν κάποιος σκέφτεται το διαβήτη, το πρώτο πράγμα που συνήθως έρχεται στο μυαλό είναι η παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι παράγοντες τους οποίους πρέπει να αναλογιστεί κανείς όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη νόσο αυτή. Ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε διάφορα όργανα και μέρη του οργανισμού, όπως τα μάτια, το στόμα, τα νεύρα, τα νεφρά και η καρδιά.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Η φροντίδα της καρδιάς αποτελεί υπέρτατη προτεραιότητα για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και είναι σημαντικό να μιλήσουν σε κάποιο ιατρό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατευθούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, η φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim οργάνωσε μια διαδικτυακή ενημέρωση σε δημοσιογράφους αφιερωμένη στην υγεία της καρδιάς. Στην εκδήλωση τονίσθηκε ότι η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και δόθηκε έμφαση στη σημασία του αμφίδρομου διαλόγου μεταξύ ασθενούς-ιατρού για την καρδιακή υγεία για την εν λόγω ομάδα ασθενών.

Ο σκοπός της ενημέρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την πρόληψη των σχετιζόμενων με το διαβήτη επιπλοκών CARE 4 YOUR HEART, ήταν να αλλάξει την αντίληψη ότι η αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 αφορά μόνο στην παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη τύπου 2.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κύριος Jean-Luc Eiselé, CEO της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς, ο οποίος επισήμανε τη μειωμένη ευαισθητοποίηση των ασθενών σχετικά με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στο διαβήτη, «Πολλοί άνθρωποι που ζουν με διαβήτη ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι έχουν καρδιαγγειακή νόσο, καθώς η βλάβη στην καρδιά μπορεί να μην προκαλέσει άμεσα συμπτώματα. Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, ωστόσο τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Για το λόγο αυτό είναι τόσο σημαντικό για τους ανθρώπους με διαβήτη να μιλήσουν με το γιατρό τους σχετικά με το πώς μπορούν να προστατευθούν.»

Ομιλώντας από την σκοπιά της καρδιολογίας, ο διακεκριμένος Καρδιολόγος από την Πορτογαλία Καθηγητής Ricardo Fontes-Carvalho, πρόσθεσε: «Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προδιαθέτουν τους ασθενείς για περισσότερες αποφράξεις των αρτηριών σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στην καρδιά και στον εγκέφαλο. Οι άνθρωποι με διαβήτη τείνουν επίσης να έχουν υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης και προδιάθεση για υπέρταση, παχυσαρκία, ή μειωμένη φυσική (σωματική) δραστηριότητα, γεγονός που αυξάνει τον καρδιαγγειακό τους κίνδυνο. Ακόμα και αν τα επίπεδα γλυκόζης είναι υπό έλεγχο, ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναδεικνύοντας τη σημασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος.»

Περίπου ένας στους τρεις ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχει  καρδιαγγειακή νόσο και καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του, υπάρχουν τρόποι μείωσης των επιπτώσεων αυτών. Με σωστή διαχείριση της νόσου, οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως η καρδιαγγειακή νόσος.

Η Δρ. Sarah Jarvis, Γενική Ιατρός και Υπότροφος του Royal College of General Practitioners στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξήγησε για ποιο λόγο ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ των ασθενών και των ιατρών είναι τόσο σημαντικός, ιδιαίτερα όσον αφορά σε χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης: «Το κλειδί της μακροχρόνιας επιτυχίας στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι η καλή επικοινωνία των ασθενών με τον ιατρό τους και η συνεργασία μεταξύ τους για την επιτυχή διαχείριση της πάθησής τους. Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς είναι περισσότερο πιθανό να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους εάν συμφωνούν με αυτή και πιστεύουν ότι θα βελτιώσει την κατάστασή τους.»

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων