medlabnews.gr iatrikanea
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, παρουσιάστηκε χθες στο πλαίσιο σειράς βίντεο «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ας συστηθούμε» που ετοιμάστηκαν για τη «Βραδιά του Ερευνητή». Μια συνέντευξη στην οποία ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλάει μεταξύ άλλων, για την πανδημία του κοροναϊού με ψυχραιμία, ενώ καυτηριάζει τον τρόπο παρουσίασης των εξελίξεων από τα μέσα ενημέρωσης, και ταυτόχρονα σχολιάζει και τον ρόλο των επιστημόνων, υπογραμμίζοντας ότι «οι ακαδημαϊκοί δεν είναι πολιτικοί. Πρέπει να είναι παρεμβατικοί αλλά ταυτόχρονα και πολύ προσεκτικοί.
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας μιλώντας για την πανδημία του κοροναϊού και συνδέοντάς της με την έρευνα ανέφερε ότι « Τέτοιες πανδημίες λόγω μεταδοτικότητας εμφανίζονται κάθε 100 χρόνια. Έχουν αλλάξει πολλές γενιές από τότε και πολλά έχουν ξεχαστεί. Αυτός όμως που κάνει μία αναδρομή στην βιβλιογραφία, που είναι συστατικό της έρευνας θα δει ξανά κινήματα εναντίον της μάσκας, σενάρια συνωμοσίας, θα τα ξαναδεί όλα αυτά και στην πανδημία του 1918 , που ήταν η προηγούμενη πάρα πολύ μεγάλη πανδημία της ισπανικής γρίπης.
Οι διαπιστώσεις είναι ότι έγιναν βιαστικές έρευνες , ανακοινώθηκαν βιαστικά αποτελέσματα, παρέσυραν την ιατρική κοινότητα σε βιαστικές αποφάσεις, επιστημονικά περιοδικά δημοσίευσαν έρευνες χωρίς καμία κρίση, για να βγουν γρήγορα τα αποτελέσματά τους. Αυτή είναι μία αρνητική διαπίστωση.
Θετικές διαπιστώσεις είναι ότι οι άνθρωποι αξιοποίησαν περισσότερο την πληροφορική. Βέβαια αυτό έχει και μια αρνητική οπτική γωνία, όπως το να κάνεις μαθήματα σε φοιτητές και να μην τους βλέπεις είναι μια αποτυχία».
Το τελευταίο διάστημα η υπερπληροφόρηση για τον κοροναϊό και τα αντιφατικά μηνύματα μόνο κακό έκαναν. Γεμίσαμε από άχρηστη πληροφορία. Δεν πρέπει τα πάντα να αφορούν τον κόσμο. Η παρέμβαση πρέπει να γίνεται προσεκτικά και να μην παρασύρει τον κόσμο».
Όσον αφορά τον χειρισμό της πανδημίας από τα μέσα ενημέρωσης τόνισε: «Επέλεξα να μην εμφανίζομαι στα κανάλια ως μαϊντανός και προτίμησα να κάνω κάποιες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που βλέπω με μεγάλη χαρά να αναπαράγονται στα μέσα επικοινωνίας και με μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Όλα όσα αναφέρω όμως είναι κατόπιν έρευνας. Δεν πρέπει να αφήνεις να περνούν τα γεγονότα και είναι σημαντικό να παρατηρείς τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τι συμβαίνει λοιπόν τώρα; Είμαστε στην εκθετική φάση εξέλιξης της πανδημίας. Στην πραγματικότητα αυτό που ζούμε είναι ότι κυκλοφόρησε για αρκετό καιρό ο ιός στην κοινότητα χωρίς έλεγχο και μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ένας που πάσχει, μολύνει άλλους 2,5, αυτοί με τη σειρά τους μολύνουν περισσότερους άλλους κ.ο.κ.. Είναι όμως αυτό που περιμέναμε. Υπάρχει μια μετάλλαξη που κάνει τον ιό περισσότερο μεταδοτικό. Πρέπει όμως να διαγράψουμε από την καθημερινότητά μας και ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι όρους όπως «φονικός ιός», «κόκκινος συναγερμός» κ.α. Στην πραγματικότητα έχουμε πολλές μολύνσεις. Κάποιοι θα νοσήσουν σπίτια τους, κάποιοι θα μπουν στα νοσοκομεία και μερικοί από αυτούς που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και έχουν και άλλα προβλήματα υγείας θα χρειαστεί να μπουν στην εντατική. Ουσιαστικά όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μεταδοτικότητας και όχι της μεγάλης θνητότητας. Δεν είναι ένας ιός που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους. Ζούμε ηρωικές εποχές. Η αίσθησή μου, εφόσον εφαρμοστεί το αυστηρό απαγορευτικό, είναι πως θα έχουμε μείωση των μολύνσεων, και μετά μείωση των εισαγωγών και μετά μείωση των θανάτων περίπου. Έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα και εμείς πρέπει να φροντίσουμε ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στα νοσοκομεία να έχει αυτή τη φροντίδα. Την καλύτερη φροντίδα στο σπίτι του με στήριξη από την πρωτοβάθμια υγεία και στα νοσοκομεία».
Ο ίδιος μίλησε όμως και για τα διδάγματα που θα πρέπει η κοινωνία να λάβει από αυτή την πανδημία, επισημαίνοντας πως « Αυτό που πρέπει να μας διδάξει η πανδημία είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πάλι από την έρευνα, τις αιτίες που δημιουργούν την πανδημία. Οι πανδημίες ξεκινούν από πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κίνα. Έτσι ξεκίνησαν και οι προηγούμενες πανδημίες και ο Sars, o Mers ξεκίνησαν πάλι από την Κίνα, ήταν βέβαια μικρότερης έκτασης πανδημίες. Οι πανδημίες αυξάνουν τα θύματά τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και κυρίως έχουμε ατμοσφαιρική ρύπανση. Η περιοχή του Μιλάνου είναι από τις περιοχές που έχουν μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη. Για μένα το μήνυμα είναι πως θα κάνουμε τη ζωή μας πιο φυσική, πιο ανθρώπινη, οι άνθρωποι δεν θα ταλαιπωρούνται , δεν θα έχουμε μετανάστευση. Άρα αλλάζουμε τη ζωή μας, γλιτώνουμε τη μετανάστευση, σταματάμε τους πολέμους, ελέγχουμε τις βιομηχανίες να μην ρυπαίνουν, σταματάμε το κάπνισμα, οι καπνιστές παθαίνουν περισσότερο κορωνοϊό και το έχει δείξει η έρευνα. Αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε την επόμενη πανδημία».
Σε ότι αφορά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή ζούμε την εκθετική αύξηση της πανδημίας, καθώς ο ιός κυκλοφόρησε για αρκετό καιρό στην κοινότητα, κι όταν κυκλοφορεί ο κόσμος χωρίς έλεγχο και μέτρα , ο ένας που πάσχει μπορεί να μολύνει έως και 2,5 άτομα, αυτά τα 2,5 άτομα μπορεί να μολύνουν άλλους 2,5 και πολλαπλασιάζονται.
«Πλέον αυτοί που έχουν μολυνθεί είναι πολλοί στην κοινότητα. Ξέρουμε ακόμη ότι υπάρχει μία μετάλλαξη που κάνει πολύ μεταδοτικό τον ιό. Πρέπει να διαγράψουμε από το λεξιλόγιό μας όρους που χρησιμοποιούνται από τους δημοσιογράφους όπως «φονικός ιός», «κόκκινος συναγερμός». Στην πραγματικότητα έχουμε πάρα πολλές μολύνσεις κι επειδή έχουμε αυτές τις μολύνσεις μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους θα περάσουν βαρύτερα τη νόσο στο σπίτι τους, μερικοί θα χρειαστούν Νοσοκομείο, άρα επειδή είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν μολυνθεί θα γεμίσουν τα Νοσοκομεία κι από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό, άνθρωποι κάποιας ηλικίας που έχουν και άλλα προβλήματα υγείας, θα χρειαστούν να μπουν στις ΜΕΘ.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μεγάλης μεταδοτικότητας και όχι της μεγάλης θνητότητας. Δεν είναι ένας ιός που σκοτώνει τους περισσότερους ανθρώπους, όπως νομίζουν πολλοί» .
Σχολιάζοντας την δική του παρουσία σ’ αυτή την ιστορική στιγμή και ιατρικά και κοινωνικά είπε πως πολλές φορές αισθάνεται χαρούμενος που ζει αυτή την εποχή, γιατί την έβλεπε μόνο στα βιβλία.
Τέλος, μίλησε και για τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας καλός ερευνητής αλλά και για τη διαδρομή της Πνευμονολογικής Κλινικής Λάρισας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου