Ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών». | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών».

Με ένα ιστορικό ψήφισμα, ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών».

 medlabnews.gr iatrikanea 

Με ένα ιστορικό ψήφισμα, ο ΟΗΕ αφαίρεσε την κάνναβη από τη λίστα των «επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών».

Η Επιτροπή Ναρκωτικών Ουσιών του ΟΗΕ αποφάσισε έπειτα από ψηφοφορία να αφαιρέσει την κάνναβη από τη λίστα των ναρκωτικών Κατηγορίας IV, στην οποία περιλαμβάνονται επικίνδυνα, εθιστικά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη. Η απόφαση, την οποία στήριξαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στις επιστημονικές έρευνες για τη θεραπευτική χρήση του φυτού.

Στο εξής η κάνναβη θα εμφανίζεται μόνο στη λίστα της Κατηγορίας Ι, όπως αυτή ορίζεται από τη διεθνή Συνθήκη για τις Ναρκωτικές Ουσίες του 1961.

Τα 53 κράτη μέλη της CND ψήφισαν να αφαιρεθεί η κάνναβη από αυτή τη λίστα με τις επικίνδυνες ουσίες, στην οποία είχε τοποθετηθεί πριν 59 χρόνια και είναι από τα αυστηρότερα προγράμματα ελέγχου, που μάλιστα αποθάρρυνε τη χρήση της για ιατρικούς σκοπούς.

Με μια ιστορική ψηφοφορία 27 υπέρ, 25 κατά και μία αποχή, το CND άνοιξε την πόρτα για την αναγνώριση της χρήσης της ιατρικής και θεραπευτικής κάνναβης. 

Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε επιπλέον επιστημονική έρευνα σχετικά με τις μακροχρόνιες φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού και να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις χώρες που νομιμοποιούν την κάνναβη για φαρμακευτική χρήση και επανεξετάζουν τη νομοθεσία για την ψυχαγωγική της χρήση.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία ηγήθηκε του μπλοκ των χωρών – ανάμεσά τους η Κίνα, το Πακιστάν και η Νιγηρία – που ψήφισαν κατά.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας ξεκαθάρισε πως παρά το ψήφισμα, η χώρα του θα ελέγχει αυστηρά την κάνναβη «για να προστατεύσει από τις βλάβες και τις καταχρήσεις».

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε πως η νέα ταξινόμηση είναι «σύμφωνη με τα επιστημονικά στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τους διεθνείς ελέγχους για την κάνναβη, και προσθέτοντας ότι «η κάνναβη συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία».

Η ψηφοφορία έρχεται έπειτα από τη σύσταση που εξέδωσε το 2019 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για αφαίρεση της κάνναβης από την Κατηγορία IV.

Ο ΠΟΥ επισήμαινε στη σύστασή του ότι η κάνναβη μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες και να προκαλέσει εξάρτηση. Αναγνώριζε όμως την αποτελεσματικότητα της κάνναβης στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και της ναυτίας, καθώς και την ελάφρυνση των συμπτωμάτων σε παθήσεις όπως η ανορεξία, η επιληψία και η πολλαπλή σκλήρυνση. Ο ΠΟΥ επισήμαινε ακόμα ότι, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τα οπιοειδή ναρκωτικά, η κάνναβη δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Φάρμακα που περιέχουν συστατικά της κάνναβης (THC ή CBD) έχουν εγκριθεί για συγκεκριμένες παθήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ναρκωτικά Κατηγορίας IV, τα οποία έχουν περιορισμένη ή καμία θεραπευτική χρήση.

Προϊόντα που περιέχουν κανναβιδιόλη (CBD), ένα μη ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, έχουν κατακλύσει την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη πειστικών ενδείξεων για την αποτελεσματικότητά τους.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών υπηρεσιών Cowen, η βιομηχανία CBD στις ΗΠΑ θα φτάσει σε αξία τα 16 δισ. δολάρια έως το 2025, ενώ στο ίδιο διάστημα η αγορά κάνναβης συνολικά θα ξεπεράσει τα 34 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, περισσότερες από 50 χώρες έχουν εγκρίνει τη θεραπευτική χρήση κάνναβης, ενώ ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και 15 αμερικανικές πολιτείες έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το ίδιο πρόκειται να κάνουν το Μεξικό και το Λουξεμβούργο.

 Πηγές: ΟΗΕcannabisnews.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων