Spiegel: Είναι πολύ λίγα και με καθυστέρηση τα εμβόλια που αγόρασε η Ε.Ε. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Spiegel: Είναι πολύ λίγα και με καθυστέρηση τα εμβόλια που αγόρασε η Ε.Ε.

Εκτενέστατο και δραματικά αποκαλυπτικό για την αμφίβολης αποτελεσματικότητας διαχείριση της Κομισιόν στο θέμα των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού

 medlabnews.gr iatrikanea

Εκτενέστατο και δραματικά αποκαλυπτικό για την αμφίβολης αποτελεσματικότητας διαχείριση της Κομισιόν στο θέμα των εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού, είναι το άρθρο που δημοσίευσε προ ημερών το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς, οι συντάκτες του δημοσιεύματος, εγκαλούν τις Βρυξέλλες για τραγικά καθυστερημένη αντίδραση στην παραγγελία αδικαιολόγητα λίγων δόσεων από εταιρείες που εγκαίρως είχαν αποδείξει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους, αφήνοντας αιχμές για συνειδητή επιλογή και κάνουν δυστοπικές προβλέψεις για μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα παραμείνει απροστάτευτη απέναντι στον Covid-19 τουλάχιστον μέχρι και το φθινόπωρο, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των εθνικών κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και της ελληνικής.

«Η Ε.Ε. αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν και έτσι η Γερμανία δεν θα έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία,» σημειώνεται στο άρθρο του Spiegel.

«Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο… Το ζήτημα είναι ότι τώρα η Γερμανία δεν θα έχει ικανό αριθμό εμβολίων για να αναχαιτίσει την πανδημία μέχρι το καλοκαίρι, γιατί η Ε.Ε. αγόρασε λιγότερα… και τώρα κάνει νέες διαπραγματεύσεις υπό το κράτος της πίεσης χρόνου».

Το Spiegel υπενθυμίζει την πρόβλεψη του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν ότι το 60% των Γερμανών θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι. Και επισημαίνει: «Η καθυστερημένη έγκριση του εμβολίου της Biontech/Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA είναι το μικρότερο πρόβλημα. Το μεγαλύτερο είναι ότι η Ε.Ε. προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσα έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία. Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν. Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες. Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση… το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό lockdown. Η μόνη λύση θα ήταν η τεράστια αύξηση του αριθμού των εμβολίων που έχουν εγκριθεί για χρήση».

«Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 60% έως 70% του πληθυσμού της Γερμανίας θα πρέπει να εμβολιαστεί. Αυτό θα απαιτούσε 100 έως 120 εκατομμύρια δόσεις, διότι, με μία εξαίρεση, όλα τα διαθέσιμα εμβόλια πρέπει να χορηγούνται σε δύο δόσεις για να επιτευχθεί η όποια ανοσία.

Η Ε.Ε. έχει παραγγείλει συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις από έξι διαφορετικούς παρασκευαστές. Η Γερμανία δικαιούται το 18,6% αυτών των δόσεων σε έναν μηχανισμό διανομής που υπολογίζεται σύμφωνα με το μερίδιό του στον πληθυσμό της Ε.Ε. Αυτό ανέρχεται σε περίπου 250 εκατομμύρια δόσεις. Αλλά ο αριθμός είναι παραπλανητικός.

Επί του παρόντος, οι μόνες παραδόσεις που είναι σίγουρες είναι αυτές από τη γερμανική-αμερικανική κοινοπραξία BioNTech/Pfizer και την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna.

Η BioNTech θα είναι σε θέση να παρέχει περίπου 45 εκατομμύρια δόσεις στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Η Moderna, της οποίας το εμβόλιο πρόκειται να εγκριθεί για χρήση στην Ε.Ε. στις 6 Ιανουαρίου, θα μπορούσε να παρέχει περίπου 15 εκατομμύρια δόσεις. Συνολικά πρόκειται για 60 εκατομμύρια δόσεις, ποσότητα πολύ μικρή», σημειώνει το περιοδικό, αναφερόμενο στην περίπτωση της Γερμανίας για να συμπληρώσει:

«Πρόσθετες προμήθειες αναμένονται από τέσσερις άλλους παραγωγούς εμβολίων με τους οποίους έχει συνάψει συμβάσεις η Ε.Ε. Ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο πότε θα είναι σε θέση να τα παραδώσει. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, δεν αναμένονται σημαντικές ποσότητες πριν από το καλοκαίρι.

Η αγγλο-σουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έπρεπε να διακόψει τη δοκιμή εμβολίων, με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα να είναι απογοητευτικά. Η γαλλική Sanofi ανέβαλε την πιθανή έγκριση για το εμβόλιο έως τα τέλη του 2021. Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο από την CureVac, με έδρα το Tübingen της Γερμανίας, δεν αναμένεται μέχρι αυτό το καλοκαίρι. Η μόνη εταιρεία που έχει ελπίδες να παραδώσει άλλο ένα εμβόλιο είναι η Johnson & Johnson στις ΗΠΑ, αλλά πάντως όχι μέχρι τον Μάρτιο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί όλες αυτές οι εξελίξεις. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, πίστευαν ότι η Sanofi θα ήταν ταχύτερη στη χορήγηση του εμβολίου της. Ωστόσο, η προμήθεια εμβολίων στην Ευρώπη ήταν από την αρχή ένας "ανώμαλος δρόμος".

Την περασμένη άνοιξη, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Κάτω Χώρες ξεκίνησαν μια κοινή προσπάθεια για την εξασφάλιση εμβολίων, καταλήγοντας σε μια πρώτη φάση, σε συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατομμύρια δόσεις. Η κίνηση έγινε κατά κύριο λόγο για να ασκηθεί πίεση στις Βρυξέλλες. "Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη εξασφαλίσει εμβόλια, αλλά η Ευρώπη δεν έχει ακόμη", προειδοποίησε τότε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Στα μέσα Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια στρατηγική εμβολίων της Ε.Ε. για "διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για όλες τις χώρες της Ε.Ε.", με εξασφάλιση επαρκών προμηθειών για όλα τα κράτη μέλη, παρέχοντας εγγυήσεις αγοράς στους παρασκευαστές.

Μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, η Ε.Ε. συνήψε το πρώτο από τα συμβόλαιά της: με τους φαρμακευτικούς γίγαντες Sanofi, Johnson & Johnson και AstraZeneca. Ακόμα και τότε, με τις εταιρείες που είχαν τα πιο υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια δε συνήφθη κάποια οριστική συμφωνία. BioNTech και Moderna είχαν ήδη λάβει σημαντικά θετικά αποτελέσματα από τις μελέτες τους τον Ιούλιο. Στο Βερολίνο, αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τις Βρυξέλλες είχε προκαλέσει οργή, η οποία αυξήθηκε ακόμη περισσότερο τον Νοέμβριο, όταν οι εταιρείες δημοσίευσαν στοιχεία ότι τα υποψήφια εμβόλιά τους έχουν έως και 95% αποτελεσματικότητα.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι σκοπεύουν να διανείμουν το εμβόλιο σύμφωνα με δύο κριτήρια: το μέγεθος του πληθυσμού και το χρόνο υπογραφής της σύμβασης.

Τον Ιούλιο, οι ΗΠΑ εξασφάλισαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech και 500 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna. Η Ιαπωνία, ο Καναδάς, το Χονγκ Κονγκ και άλλοι υπέγραψαν συμβόλαια το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Μόνο η Ε.Ε. δεν πραγματοποίησε συγκεκριμένες παραγγελίες μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Και ακόμη και τότε, παρήγγειλε πολύ λιγότερο από ό, τι θα μπορούσε να έχει.

Η Ε.Ε. εξασφάλισε μόνο 200 εκατομμύρια δόσεις από τη BioNTech, με δυνατότητα 100 εκατομμυρίων επιπλέον που θα παρασκευάζονταν αργότερα. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, η BioNTech είχε τη δυνατότητα και προφανώς προσέφερε στην Ε.Ε. την ευκαιρία να παραγγείλει έως 500 εκατομμύρια δόσεις στον πρώτο γύρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την προσφορά. Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη απέφυγε να σχολιάσει συγκεεκριμένα. "Δεν σχολιάζουμε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων", είχε δηλώσει εκπρόσωπος της Κομισιόν».

Γιατί διασφαλίστηκαν μόνο 300 εκατ. δόσεις ενός εμβολίου 95% αποτελεσματικό σε κλινικές δοκιμές;

Σύμφωνα με το Spiegel, o Γερμανός υπουργός Υγείας πίεσε για να αγοραστούν περισσότερα, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω αντιδράσεων από πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε. - εν μέρει, προφανώς, επειδή η Ε.Ε. είχε παραγγείλει μόνο 300 εκατομμύρια δόσεις από τη γαλλική εταιρεία Sanofi. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά περισσότερων από μια γερμανική εταιρεία δεν ήταν στα χαρτιά», λέει άνθρωπος που έχει πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε αυτήν την εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας ότι δεν είναι αλήθεια ότι το Παρίσι έλαβε τεράστια μέτρα για την προστασία της Sanofi.

Ωστόσο, παρόμοιες αναφορές προέκυψαν και από τις διαπραγματεύσεις με τον Αμερικανό παραγωγό Moderna, μελέτες για το εμβόλιο του οποίου έδειξαν επίσης αποτελεσματικότητα 95%. Αλλά η Ε.Ε. παρήγγειλε μόνο 80 εκατομμύρια δόσεις. Έχει μια επιλογή για άλλα 80 εκατομμύρια. «Θα μπορούσαμε να έχουμε παράσχει περισσότερα», λέει ο Stéphane Bancel, Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να ήταν έως και 300 εκατομμύρια δόσεις. Αλλά πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. δεν ήθελε περισσότερα.

Λάθος απόφαση

Στη Γαλλία, η Sanofi αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι είχε μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη του εμβολίου της. Η εταιρεία αναφέρει ότι δεν είναι πλέον εφικτό να λάβει έγκριση πριν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Η δεύτερη φάση της κλινικής δοκιμής έδειξε τραγικά χαμηλά δεδομένα αποτελεσματικότητας στους ηλικιωμένους.

Σε αυτό το σημείο, οι συντάκτες του άρθρου εγκαλούν την Κομισιόν για λάθος κινήσεις: «...αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο είναι λογικό να αγοράσετε πρώτα σε μεγάλες ποσότητες από εταιρείες που έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τις κλινικές δοκιμές τους και όχι απλώς να ελπίζετε ότι και όλοι οι άλλοι θα παραδώσουν τελικά ένα αποτελεσματικό εμβόλιο».

«Γι 'αυτό, τώρα, αν η Γερμανία θα τα καταφέρει ή όχι εξαρτάται από το εμβόλιο της AstraZeneca», λέει ο Karl Lauterbach, επικεφαλής του τομέα της πολιτικής υγείας στο SPD . «Εάν ο Σπαν λέει ότι το 60% του πληθυσμού θα μπορούσε να εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αυτό σημαίνει πραγματικά ότι ελπίζει ότι θα εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca».

Αυτήν τη στιγμή ωστόσο, η ανάπτυξη του βρετανικού-σουηδικού εμβολίου δεν πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Οι ειδικοί δεν ήταν ευχαριστημένοι ακόμη και με το σχεδιασμό της μελέτης της εταιρείας. Η AstraZeneca απλώς συνδύασε δεδομένα από δύο μελέτες σε μία μόνο ανάλυση.

Μάλιστα, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη ανακοινώσει ότι το εμβόλιο AstraZeneca είναι απίθανο να εγκριθεί στις ΗΠΑ πριν από το καλοκαίρι, αν όχι καθόλου. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προβλήματα, φαίνεται πολύ απίθανο σε αυτό το στάδιο ότι οι ευρωπαϊκές αρχές να επιταχύνουν την έγκρισή του μέχρι την άνοιξη.

Αλλά ακόμη και αν το εμβόλιο εγκριθεί τελικά, πιθανότατα θα έχει αποτελεσματικότητα 60% έως 70%. «Τι θα κάνετε με το 70% όταν έχετε δύο (εμβόλια) που είναι αποτελεσματικά κατά 95%; Σε ποιον θα δώσετε ένα τέτοιο εμβόλιο;», αναρωτήθηκε πρόσφατα ο Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος Αμερικανός ειδικός στα εμβόλια.

Παράλληλα, και τα άλλα υποψήφια εμβόλια θα μπορούσαν να καταλήξουν σε παρόμοια αποτελέσματα. Κανείς δεν μπορεί να πει τώρα εάν θα είναι σε θέση να επιτύχει αποτελεσματικότητα σε τόσο υψηλό επίπεδο όσο τα εμβόλια BioNTech και Moderna.

Οι επόμενες κινήσεις της Κομισιόν

Η Ε.Ε. σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επιλογή της για τις επιπλέον 80 εκατομμύρια δόσεις από τη Moderna και τις επιπλέον 100 εκατομμύρια από τη BioNTech. Δεν είναι σαφές πότε μπορούν να παραδοθούν, αν και είναι πολύ πιθανό να έρθουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και αυτές οι προμήθειες δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δε βλέπει κανένα πρόβλημα και αντ 'αυτού αυτοεπαινείται για τη διαχείρισή της. «Το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της Ε.Ε. είναι απόδειξη του τι μπορούμε να επιτύχουμε όταν συνεργαζόμαστε ως ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας», δήλωσε πρόσφατα η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη, επιμένοντας ότι η Κομισιόν επέλεξε τα πιο υποσχόμενα και προηγμένα υποψήφια εμβόλια, τα οποία βασίζονται σε διαφορετικές τεχνολογίες. «Για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε όσο το δυνατόν πιο ποικίλο χαρτοφυλάκιο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κυριακίδη. «Συνολικά, έχουμε αγοράσει περισσότερες από αρκετές δόσεις για όλους στην Ευρώπη», δήλωσε με τη σειρά της και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς καμία ένδειξη αυτοκριτικής.

Πηγές στις Βρυξέλλες λένε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθούν πολύ περισσότερα όσον αφορά την προμήθεια εμβολίων υπό τις περιστάσεις. Οι μικρότερες εταιρείες ιδίως, θα δυσκολεύονταν να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις με διάφορες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Οι πηγές των Βρυξελλών λένε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις με τον εταίρο της BioNTech, Pfizer, ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.

Στο Βερολίνο, η ικανοποίηση στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζεται ολοένα και περισσότερο επικριτικά. «Η Γερμανία θα μπορούσε να αγοράσει επιπλέον εμβόλια διμερώς, απευθείας από τις εταιρείες και νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε αυτό», υποστηρίζει ο συντονιστής πολιτικής υγείας του SPD Lauterbach.

Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται επίσης να έχει αναγνωρίσει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να αφεθεί η προμήθεια εμβολίων μόνο στην Ε.Ε. Εάν, στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες δόσεις τους επόμενους μήνες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, οι πολιτικοί θα δυσκολευτούν να εξηγήσουν γιατί δεν πήραν στα χέρια τους αυτό το «ζήτημα ζωής και θανάτου».

Στο παρασκήνιο, αναφέρει το περιοδικό, οι διαπραγματεύσεις είναι ήδη σε εξέλιξη για την παραγγελία επιπλέον δόσεων από την BioNTech και τη Moderna. Οι πρόσθετες παραδόσεις πιθανότατα θα έρθουν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πριν από μήνες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάστηκε για να οργανώσει μια εθνική προσπάθεια προμήθειας από όλους τους κατασκευαστές εμβολίων, παράλληλα με το πρόγραμμα της Ε.Ε. Τον Σεπτέμβριο, η BioNTech, η CureVac και η εταιρεία IDT Biologika με έδρα το Dessau έλαβαν συνολικά 750 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση από ειδικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Έρευνας. Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκε να εξασφαλιστούν εκατομμύρια δόσεις αποκλειστικά για χρήση στη Γερμανία. Στην περίπτωση της BioNTech, ο αριθμός αυτός είναι περίπου 30 εκατομμύρια.

Μας τελειώνει ο χρόνος

Υπάρχει όμως ένα εμπόδιο: οι παραδόσεις στην Ε.Ε. έχουν προτεραιότητα. Απαιτείται επίσης συμβόλαιο για αυτό το ειδικό πακέτο εμβολίων, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας. Μέχρι στιγμής, υπήρξαν μόνο δηλώσεις προθέσεων. Οι συμβάσεις μπορούν να συναφθούν μόνο μετά την παράδοση των δόσεων που προορίζονται για την Ε.Ε.

Ανεξάρτητα από το αν η Ε.Ε ή η γερμανική κυβέρνηση διαπραγματεύονται, ο χρόνος τελειώνει. Οι δυνατότητες της BioNTech και της Moderna είναι κορεσμένες σε μεγάλο βαθμό μέχρι το καλοκαίρι. Η BioNTech εργάζεται με ταχύτητα για να ολοκληρώσει μέχρι την άνοιξη ένα νέο εργοστάσιο στο Marburg της Γερμανίας, πολύ πιο γρήγορα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Αυτό ήταν το θέμα μέρους της συζήτησης της καγκελαρίου Μέρκελ με τους ιδρυτές της BioNTech, που δε δημοσιοποιήθηκε. Αυτό θα επέτρεπε την παραγωγή πρόσθετων δόσεων, κυρίως για την Ε.Ε. και τη Γερμανία. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι νέες παραγγελίες θα τοποθετηθούν στο τέλος της λίστας.

Άλλες χώρες πιέζουν επίσης για περισσότερες δόσεις εμβολίου από την BioNTech και την Pfizer, ιδίως οι ΗΠΑ. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπάθησε να εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η Pfizer αρχικά αρνήθηκε, λέγοντας ότι οι δυνατότητές της έχουν εξαντληθεί μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά τώρα διαπραγματεύονται. «Η εταιρεία θα μπορούσε να παράσχει πολλές από αυτές τις δόσεις το τρίτο τρίμηνο του 2021, αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει για το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά. Η Pfizer είπε πολύ ξεκάθαρα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν κάτι τέτοιο: Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δώσει εντολή στους Αμερικανούς προμηθευτές με διάταγμα να προμηθεύουν κατά προτίμηση τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για το εμβόλιο στην Pfizer - και όχι σε άλλες εταιρείες.

Καταλήγοντας οι συντάκτες το άρθρου κάνουν λόγο για «έναν άσχημο παγκόσμιο αγώνα τους επόμενους μήνες που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δίκαιο. Εκείνοι που θα χάσουν, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό θα καθυστερήσουν αισθητά να δουν την έξοδο από την πανδημία».

Η περίπτωση της Ελλάδας

Όπως είναι αναμενόμενο και η χώρα μας επηρεάζεται από τις κινήσεις της Κομισιόν στο θέμα των εμβολίων. Να σημειωθεί ότι με βάση το «Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού κατά της Covid-19» στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.

Ο χάρτης των εμβολίων σε εκατομμύρια δόσεων είναι ενδεικτικός για την ανεπάρκεια σε ποσότητες, καταδεικνύοντας αυτό που εξέφρασε γλαφυρά το δημοσίευμα του Spiegel με τις δυστοπικές προβλέψεις σχετικά με την έξοδο από την πανδημία, όχι νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2021, αν όχι αργότερα. Άμεσα, μπορούμε να ελπίζουμε μόνο στα 4,7 εκατομμύρια δόσεις των Pfizer/BioNTech και στο 1,8 της Moderna, συνολικά δηλαδή 6,5 εκατομμύρια δόσεις, ήτοι 3,25 εκατομμύρια πολίτες, πολύ μακριά από το 70% του πληθυσμού της χώρας.

  • Pfizer/BioNTech 4,7
  • AstraZeneca/Oxford 7,1
  • Johnson & Johnson 4,7
  • Sanofi / GSK 4,7
  • Moderna 1,8
  • Curevac 5,3

Πηγή: efsyn.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων