Λινού : Δεν ήταν πραγματική η χθεσινή μείωση. Ανησυχεί για το 4% του δείκτη θετικότητας. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λινού : Δεν ήταν πραγματική η χθεσινή μείωση. Ανησυχεί για το 4% του δείκτη θετικότητας.

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού
medlabnews.gr iatrikanea  

Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, για τα χθεσινά στοιχεία σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σήμερα σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα είναι κάτι που προβληματίζει, αλλά προς το παρόν δεν δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία. Τη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 436 νέα κρούσματα της Covid-19, ενώ σήμερα 842, με τα 427 να είναι στην Αττική. Και σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν κάτι το αναμενόμενο από τη στιγμή που υπήρξαν και περισσότερα τεστ.

«Τα κρούσματα είναι περισσότερα σήμερα γιατί είχαμε και τριπλάσια τεστ, επομένως αυτή η αύξηση δικαιολογείται», η οποία επισήμανε ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανοίγουν την 1η Φεβρουαρίου, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν μέχρι το Σαββατοκύριακο υπάρξει μεγάλη διασπορά. «Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ανοίγουν όπως λέγεται εκτός αν μέχρι το Σαββατοκύριακο υπάρξει μεγάλη διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κυρία Λινού, η Αττική συγκεντρώνει τα μισά από τα νέα κρούσματα γιατί εδώ υπάρχει ο περισσότερος πληθυσμός ενώ υπάρχει και μεγαλύτερος συνωστισμός. «Βλέπουμε ότι τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, στον βόρειο και δυτικό τομέα των Αθηνών και στον Πειραιά και αυτό γιατί εκεί υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων. Τα μισά κρούσματα είναι στην Αττική γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν εκεί και έχουμε μεγάλο ποσοστό συνωστισμού σε βιομηχανίες, στα μέσα μεταφοράς και αυτό είναι αναμενόμενο κατά την άποψή μου».

Αυτό που επισημαίνει η κυρία Λινού είναι πως η αύξηση των κρουσμάτων υπήρχε, αλλά δεν γίνονταν πολλά τεστ για να καταγραφεί: «Νομίζω ότι υπήρχε η αύξηση των κρουσμάτων, απλά δεν κάναμε αρκετά τεστ και δεν ήταν πραγματική η μείωση που παρατηρούσαμε. Επίσης θα πρέπει να μας δίνονται πιο λεπτομερή στοιχεία, όπως σε ποιες περιοχές έγιναν τα μοριακά και τα rapid test».

Εξήγησε πως παρά το σχετικά μικρό αριθμό των θετικών τεστ, «δείκτης θετικότητας ξεπέρασε το 4%», κάτι που προκαλεί προβλήματα στις «κόκκινες» περιοχές.

Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, είπε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού. Η καθηγήτρια πρότεινε επέκταση του ωραρίου τα καταστημάτων και της διάρκειας των εκπτώσεων, ώστε να αποσυμφορηθεί λίγο η αγορά από τον κόσμο, εκτιμώντας πως «τα προβλήματα δεν θα λυθούν με αστυνόμευση».

Εξέφρασε την ανησυχία της για τα κρούσματα μεταλλαγμένου ιού που εντοπίστηκαν και στη χώρα μας και τόνισε πως «κάθε αύξηση των επαφών, θα φέρνει αύξηση κρουσμάτων».

«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι κάθε αύξηση να φέρνει και ένα αντίδωρο, όπως πολλά τεστ, περισσότερη τηλεργασία, να αυξήσουμε παντού τις αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να αφήνομε περισσότερη ελευθερία στον κόσμο».

Σχετικά με το θέμα των μασκών, μετά την απόσυρση των υφασμάτινων από την Αυστρία, σημείωσε πως «όλες οι μάσκες έχουν ένα βαθμό προστασίας, ο οποίος επηρεάζεται από τον τρόπο που τη φοράμε».

Ανέφερε πως «η απλή χειρουργική προστατεύει 45%» και πρότεινε ως λύση τη χρήση δύο μασκών ταυτόχρονα, για μεγαλύτερη προστασία.

«Όλες κάπως προστατεύουν, κυρίως αν τις φοράμε όλοι», κατέληξε.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων