medlabnews.gr iatrikanea
Στην Γερμανία, μεγάλος αριθμός του νοσοκομειακού προσωπικού αρνείται να εμβολιαστεί με το παρασκεύασμα της εταιρείας Astrazeneca, ωστόσο οι «ειδικοί» το εγκρίνουν.
Ειδικότερα, μολονότι το εμβόλιο της AstraZeneca αξιοποιείται στην Bundesrepublik, για την ώρα, κυρίως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, η διάθεση να εμβολιαστούν νοσοκομειακοί με το εμβόλιο αυτής της εταιρείας είναι ελάχιστη.
Προκειμένου να πάρετε «γεύση» σχετικά με την άρνηση, από τις 30.000 δόσεις της AstraZeneca που παραδόθηκαν στο Βερολίνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εμβολιαστεί μόνο οι 1.000.
Μάλιστα, στο κρατίδιο του Ζάαρ, η πλειονότητα του νοσοκομειακού προσωπικού που ήταν να εμβολιαστεί το Σαβββατοκύριακο με εμβόλια της AstraZeneca δεν εμφανίστηκε καν.
Αιτία για αυτή την στάση φέρεται να είναι όχι μόνο η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων της AstraZeneca άλλα και πιθανές παρενέργειες.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, στις πόλεις Μπράουνσβαϊγκ και Έμντεν σταμάτησαν οι εμβολιασμοί του νοσοκομειακού προσωπικού επειδή ένας μεγάλος αριθμός των εμβολιασμένων δήλωσαν ασθενείς. Το αρμόδιο για την αδειοδότηση φαρμάκων, κρατικό ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ, εξετάζει τώρα κατά πόσο οι αντιδράσεις που παρουσιάστηκαν, είναι πιο έντονες, από αυτές που διαπιστώθηκαν κατά την κλινική έρευνα του εμβολίου.
Η AstraZeneca, όπως άλλωστε όλες οι πολυεθνικές εταιρίες εμβολίων, δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, σε συντονισμό με τους «ειδικούς» στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα, οι οποίοι εμπιστεύονται όλα τα εμβόλια που έχουν παραγγελθεί.
Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος: Να επιλέγουν εμβόλιο οι πολίτες. Δεν εμπιστεύονται την AstraZeneca»
«Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα επιλογής εμβολίου, ώστε να παραμείνει υψηλή η προθυμία για εμβολιασμό. Δυστυχώς, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη πρόβλημα δημόσιας εικόνας. Έτσι, προέκυψε η αβεβαιότητα που όλοι ήθελαν να αποφύγουν», είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν πρέπει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές με τα άλλα, αλλά η χαμηλότερη αποτελεσματικότητά του δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Επομένως, θεωρώ ότι επιβάλλεται να εμβολιαστούν άτομα με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ή του νοσηλευτικού προσωπικού, με πιο αποτελεσματικά εμβόλια. Αντιλαμβάνομαι ότι το ιατρικό προσωπικό δεν θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraΖeneca. Αντιθέτως, νέοι με λιγότερες επαφές και χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το εμβόλιο Astrazeneca», τόνισε ο Μοντγκόμερι στην συνέντευξή του.
Στην Γερμανία, η Επιτροπή Εμβολιασμού συνέστησε το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών. Δημοσιεύματα για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraΖeneca για τον κορωνοϊό προκάλεσαν εν τούτοις αβεβαιότητα μεταξύ εκείνων που είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό. Ενώ το εμβόλιο των εταιρειών Moderna και Biontech/Pfizer έχουν αποτελεσματικότητα 94% και 95%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το εμβόλιο της AstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 76% μετά τον πρώτο εμβολιασμό και έως 82% μετά τη δεύτερη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ του Βερολίνου, από τις περίπου 740.000 δόσεις του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας οι οποίες παραδόθηκαν, χορηγήθηκαν μέχρι στιγμής μόνο περίπου 65.000.
Τα ραντεβού για εμβολιασμό δεν πραγματοποιήθηκαν σε μαζική κλίμακα επειδή ακριβώς δεν εμφανίστηκαν πολλά από τα άτομα που είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστού με το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό «Business Insider».
Πηγή:ΑΜΠΕ- Rheinische Post, dpa, Business Insider
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου