Ισλανδία: η πρώτη χώρα στην Ευρώπη «που νίκησε τον κοροναϊό» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ισλανδία: η πρώτη χώρα στην Ευρώπη «που νίκησε τον κοροναϊό»

Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη «που νίκησε τον κοροναϊό» και γι’ αυτό οι κάτοικοί της ευχαριστούν όχι μόνο τους επιστήμονες

medlabnews.gr iatrikanea

Η Ισλανδία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη «που νίκησε τον κοροναϊό» και γι’ αυτό οι κάτοικοί της ευχαριστούν όχι μόνο τους επιστήμονες, αλλά και τα… δεκάδες ενεργά ηφαίστειά της. 

Η χώρα μπορεί να είναι ένα απομονωμένο νησί στον βόρειο Ατλαντικό, με ένα μόνο διεθνές αεροδρόμιο, κι αυτό βοηθά χωρίς αμφιβολία, αλλά από μόνο του δεν αρκεί για να κρατήσει ασφαλείς τους 500.000 κατοίκους. 

Όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος του BBC, η ζωή έχει επιστρέψει για τα καλά στο Ρέικιαβικ. Οι νέοι διασκεδάζουν άφοβα τα βράδια, αγκαλιάζονται και φιλιούνται, τραγουδάνε καραόκε και δεν δίνουν δεκάρα για τα σταγονίδια. 

Τη Δευτέρα υπήρχαν 20 ενεργά κρούσματα στη χώρα και ένα άτομο στο νοσοκομείο. Από την αρχή της πανδημίας έχουν πεθάνει μόνο 29 άνθρωποι. 

Τα λόγια του επικεφαλής λοιμωξιολόγου της Ισλανδίας, Θόρολφουρ Γκούντνασον, είναι αποκαλυπτικά: «Εδώ και 15 χρόνια, προετοιμάζομαι για αυτή την πανδημία. Αποφασίσαμε αμέσως τι θα κάναμε: τεστ, ιχνηλάτηση και όλοι οι θετικοί σε απομόνωση. Το κάναμε πολύ επιθετικά, από την πρώτη ημέρα».

Η ομάδα ιχνηλάτησης, στην οποία συμμετείχαν και ντετέκτιβ, ξεκίνησε να εργάζεται πριν ακόμα η χώρα καταγράψει το πρώτο κρούσμα.  

Στο κέντρο του Ρέικιαβικ στήθηκε το ξενοδοχείο της απομόνωσης, το οποίο άνοιξε ο Γκίλφι Θορ Θόρστινσον τον Μάρτιο του 2020, ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Θυμάται ότι την πρώτη ημέρα πολλοί από το προσωπικό παραιτήθηκαν γιατί φοβούνταν.

Σιγά σιγά, τους έπεισε να επιστρέψουν. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, έχουν φροντίσει περισσότερους ασθενείς από ό,τι όλα τα νοσοκομεία της Ισλανδίας μαζί. Κάθε μέρα φορά τον ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό και πηγαίνει σε όλα τα δωμάτια για να τους κρατήσει συντροφιά. «Κάθε μέρα ήταν ένα ταξίδι, δεν ξέραμε τι θα συμβεί». Τώρα, έχουν απομείνει ελάχιστοι.

Βέβαια, η Ισλανδία είχε πει ότι «καθάρισε» με τον κοροναϊό και τον περασμένο Μάιο, αλλά στο τέλος του καλοκαιριού, τη χώρα σάρωσε το δεύτερο κύμα, πολύ χειρότερο από το πρώτο (ό,τι έγινε και στην Ελλάδα δηλαδή).

Υπεύθυνοι για το δεύτερο κύμα στην Ισλανδία ήταν δύο θετικοί τουρίστες που έσπασαν την καραντίνα. Το ξενοδοχείο της απομόνωσης είχε κλείσει. Ο Γκίλφι είχε κάνει και αποχαιρετιστήριο πάρτι για το προσωπικό. «Πραγματικά πιστεύαμε ότι είχαμε κερδίσει. Αλλά μετά με πήραν τηλέφωνο. Ο ιός είχε επιστρέψει. Μέσα σε μισή ώρα, είχα ανοίξει ξανά και ο κόσμος άρχισε να έρχεται συνέχεια». Ακόμα έρχονται, αλλά πολύ πιο αραιά, και μόνο απευθείας από το αεροδρόμιο.

Από τον περασμένο Ιούνιο, η Ισλανδία έχει υψώσει τείχη από ατσάλι. Ολοι οι επιβάτες από το εξωτερικό μένουν υποχρεωτικά σε καραντίνα και τα τεστ στο αεροδρόμιο είναι υποχρεωτικά.

Ο Γκίλφι λέει ότι η χώρα χρωστά την επιτυχία τους «στους επιστήμονες, που βάζουν τους κανόνες, όχι τους πολιτικούς. Οι επιστήμονες ξέρουν για τι πράγμα μιλάνε, οι πολιτικοί όχι»

Στις συνεδριάσεις των ειδικών δεν υπάρχουν ποτέ πολιτικοί. Η δημοσιογράφος του BBC ρώτησε την 44χρονη πρωθυπουργό Κάτριν Γιακομπσντότιρ γιατί άφησε τους επιστήμονες επικεφαλής της διαχείρισης της πανδημίας. Στο τιμόνι της αριστερής κυβέρνησης από το 2017, η πρωθυπουργός θεωρεί ότι πανδημία και πολιτική δεν πρέπει να μπερδεύονται μεταξύ τους. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς», λέει και εξηγεί ότι υποστήριξε με θέρμη την πρόταση των ειδικών για εντατικούς ελέγχους, ιχνηλάτηση και καραντίνα.

Η χώρα είχε επίσης βοήθεια από μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες γονιδιωματικής στον κόσμο, που έχει την έδρα της στο Ρέικιαβικ και διέθεσε τα εργαστήρια και την τεχνογνωσία της στη μάχη κατά της πανδημίας από την πρώτη στιγμή…

Καθώς ο ιός μεταλλάσσεται σε κάθε τέταρτο άτομο που προσβάλλει, οι επιστήμονες μπορούν να δουν ποιος τον μετέδωσε σε ποιον, εξηγεί ο Κάρι Στέφανσον, επικεφαλής της εταιρείας. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη δουλειά τους και το πόσο συνεισέφεραν στην επιτυχία της χώρας. «Αισθάνομαι λίγο ένοχος που το λέω, αλλά ήταν συναρπαστικά».

Η ετοιμότητα του συστήματος φάνηκε όταν παρά την «αγρύπνια» στο αεροδρόμιο, με καθυστέρηση μηνών, έφτασε το βρετανικό στέλεχος του ιού στη χώρα. Κάποιος που έφτασε από το εξωτερικό και είχε αυτή την παραλλαγή του κοροναϊού, προφανώς βγήκε αρνητικός στο τεστ και κόλλησε κάποιον άλλο. Ο δεύτερος πήγε σε συναυλία με 800 άτομα. Όταν βγήκε το τεστ του θετικό, ιχνηλατήθηκαν και οι 800 και περισσότερα από 1.000 άτομα έκαναν τεστ. Άλλοι δύο βρέθηκαν θετικοί στο βρετανικό στέλεχος και μπήκαν σε απομόνωση στο ξενοδοχείο. Σε κάποια άλλη χώρα, η διασπορά του θα ήταν πολύ μεγαλύτερη. 

«Δεν είμαστε πειθαρχημένος λαός, αλλά σε φάση κρίσης θριαμβεύουμε», τόνισε ο Στέφανσον.

Αλλά εκτός από την επιστήμη, η χώρα έχει και τα ηφαίστεια να ευχαριστήσει. Η μοναδική γεωγραφία της, με τα δεκάδες ενεργά ηφαίστεια και τις συχνές εκρήξεις, κατολισθήσεις και σεισμούς, έχει «εκπαιδεύσει» την πολιτεία και τους κατοίκους της. Είναι μαθημένοι σε κρίσεις και καταστροφές και μπορούν να τις αντιμετωπίσουν ψύχραιμα και έγκαιρα. Την εβδομάδα μιας ακόμα μεγάλης ηφαιστειακής  έκρηξης στη χώρα, οι ίδιες ομάδες που διαχειρίζονται την πανδημία, εργάζονται και για τη διαχείριση της φυσικής καταστροφής.

Οσο για τον Γκίλφι στο ξενοδοχείο της απομόνωσης, πιστεύει ότι βρίσκονται κοντά στο τέλος, αλλά υπόσχεται ότι δεν θα βιαστεί να κάνει ξανά αποχαιρετιστήριο πάρτι. 

Πηγή: Protagon.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων