επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea
Ανησυχία προκαλούν στην κυβέρνηση και τους ειδικούς τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο της Αττικής, η οποία συγκεντρώνει τις περισσότερες μολύνσεις καθημερινά, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας, παρά τα σκληρά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Υπάρχει κίνδυνος να δούμε καταστάσεις όπως στο Λονδίνο τον περασμένο Δεκέμβριο όπου τα νοσοκομεία του ήταν γεμάτα και αναγκάστηκαν να κάνουν διακομιδές στην επαρχεία αλλά και το χειρότερο οι γιατροί να αποφασίζουν ποιον θα διασωληνώσουν και ποιον θα αφήσουν σε απλό κρεβάτι στην τύχη του.
Έχει παρατηρηθεί ότι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη η χώρα ήταν δύο μήνες πίσω. Έτσι έγινε τον Μάρτιο του 20 έτσι φαίνεται γίνεται και σήμερα στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Με αυτό το δεδομένο η κορύφωση των κρουσμάτων στην Βρετανία ήταν στις 9 Ιανουαρίου. Έτσι και σε εμάς περιμένουμε την κορύφωση την ερχόμενη εβδομάδα. Άρα για να περιμένουμε να αποκλιμακωθεί θα πρέπει να περιμένουμε και την μεθεπόμενη εβδομάδα. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι για σιγουριά θα πρέπει να πάμε μέχρι το τέλος Μαρτίου. Όμως για να μην τρομάξει ή αγανακτήσει ο κόσμος η απόφαση που αναμένεται σήμερα θα είναι μέχρι τις 21 Μαρτίου.
Περιορισμός στη χρήση του κωδικού «6», απαγόρευση των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο στην Αττική και επιστροφή στο ολικό lockdown τύπου Μαρτίου, αυτά είναι τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» των ειδικών για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού.
ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα κοροναϊού και 23 θανάτους το τελευταίο 24ωρο, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 422.
Εκτός από την Αττική, στα «κόκκινα» βρίσκονται και η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Κρήτη, περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Την ήδη επιβαρυμένη εικόνα αυτών των περιοχών επιδεινώνει και η βρετανική μετάλλαξη, η οποία έχει εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και είναι πιο μεταδοτική.
Δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν 304 νέες λοιμώξεις και στην Αχαΐα όπου καταγράφηκαν 112.
Παράλληλα η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής θυμίζει πεδίο μάχης, με τις κλίνες ΜΕΘ να μειώνονται συνεχώς.
Μία μερίδα των ειδικών που συμμετέχουν στην υποεπιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, βάζει στο «τραπέζι» των συζητήσεων το καθολικό lockdown σε όλη την Ελλάδα για 15 ημέρες, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου 2020.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί ζητούν το σκληρό lockdown να ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου.
Τα συμπεράσματά της συγκεκριμένης επιτροπής θα τεθούν αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί υπόψιν όλων των μελών της Επιτροπής, οι οποίοι θα κληθούν να εισηγηθούν νέα μέτρα.
Στο τραπέζι των ειδικών βρίσκεται και το μέτρο της κυκλοφορίας μέχρι τις 9 όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους - καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των μετακινήσεων από Δήμο σε Δήμο, εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.
Δηλαδή το SMS στο 13033 με κωδικό 6 να μπορεί να το χρησιμοποιεί ο πολίτης μόνο εντός των ορίων του δήμου του.
Δηλαδή να μην ισχύει για μετακινήσεις με αυτοκίνητα και μηχανάκια από δήμο σε δήμο αλλά μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια. Εφόσον ισχύσει το συγκεκριμένο μέτρο οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6» για βόλτα με το κατοικίδιο μόνο κοντά στο σπίτι τους και το ίδιο θα συμβεί με την άσκηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου