Πότε περιμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων. Οι φόβοι των λοιμωξιολόγων. Πότε χαλαρώνει το lockdown | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πότε περιμένουμε κορύφωση των κρουσμάτων. Οι φόβοι των λοιμωξιολόγων. Πότε χαλαρώνει το lockdown

Υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί.

 medlabnews.gr iatrikanea 

Την εκτίμηση του ότι την μέγιστη τιμή κρουσμάτων θα την δούμε αρχές Απριλίου και μετά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα είπε ότι θα την δούμε γύρω στις 8-9 Απριλίου και ότι ενώ θα έχουμε ανοίξει θα δούμε αποκλιμάκωση καθώς θα έχουμε ανοίξει με συγκεκριμένους όρους.

Επεσήμανε ότι σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν «τρέξει» τα λύκεια θα μπορούσαν να ανοίξουν στις 5 Απριλίου με το πλαίσιο που έχει τεθεί και μεγάλη προσοχή από όλους ενώ εκτιμά ότι θα είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο. 

Υπογράμμισε πως θα μπορούσε να συζητηθεί για άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 12 Απριλίου με την δυνατότητα να μπορούν να μπουν μέσα.

Αναφορικά με την εστίαση ο ίδιος θεωρεί ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό. 

Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων ανέφερε πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. 

Για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς. 

Από την άλλη μεριά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε πως θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι. 

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζεται ο σημαντικός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε μονάδες covid. 


«Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος.

Σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλινες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ’ότι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό. 

Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών.

Αποφόρτιση της πίεσης του κόσμου

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θεωρεί πια οτι καθώς φτιάχνει ο καιρός, το άνοιγμα των καταστημάτων θα βοηθήσει στην αποφόρτιση της πίεσης και την μείωση των κρουσμάτων από την στιγμή που ο κόσμος θα μπορεί να είναι περισσότερο έξω τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Την πεποίθηση αυτή είχαν στο μέγαρο Μαξίμου από την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν είχαν κανένα πρόβλημα να απελευθερωθούν και οι μετακινήσεις από δήμο σε άλλο δήμο τουλάχιστον για τον κωδικό «6» που αφορά την βόλτα και την σωματική άσκηση.

Στις σχετικές συσκέψεις είχε προκύψει και η εκτίμηση οτι το σαββατοκύριακο που θα είχε καλό καιρό οι πολίτες μετά από περίπου 6 μήνες κλεισμένοι σε αυστηρή καραντίνα (με μικρά διαλείμματα) δεν θα τηρούσαν πια τα μέτρα και άρα θα υπήρχαν de facto καταστάσεις.

Ο φόβος των λοιμωξιολόγων και τα παράπονα

Από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι που έγιναν κοινωνοί των σχετικών εισηγήσεων, φοβήθηκαν να προχωρήσουν σε έστω και μικρή χαλάρωση των μέτρων και αποφάσισαν να εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση στα μέσα της εβδομάδας. Λαμβάνοντας υπόψιν τις επίσημες εμφανίσεις αρκετών εκ των μελών της επιτροπής στα Μέσα Ενημέρωσης φαίνεται οτι υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το αν ένα σταδιακό άνοιγμα από τις 5 Απριλίου θα κάνει καλό ή κακό στην διαχείριση της πανδημίας.

Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία μίλησε το Dnews εξέφρασαν παράπονα για το ότι ένας αριθμός των λοιμωξιολόγων δυσκολεύεται να δει την πραγματικότητα, δηλαδή οτι αυτό το πλαίσιο μέτρων που εφαρμόζεται τώρα, ουσιαστικά έχει ακυρωθεί στην πράξη. Επιπρόσθετα, τονίζουν οτι σε αυτό ακριβώς το σημείο, δηλαδή στην ικανότητα ανάλυσης της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης, η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις της για τα μείζονα ζητήματα που δεν εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο.

Το κυριότερο από αυτά είναι οτι τα μέτρα δεν εφαρμόζονται και οτι είναι καλύτερα να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων έξω, παρά να ανακοινώνονται μέτρα που κανείς δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ελέγξει για το τι γίνεται μέσα, στους εσωτερικούς χώρους. Δηλαδή, αυτές τις μέρες ισχύουν «υποτιθέμενες» απαγορεύσεις τις οποίες ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δεν τηρεί γιατι αδυνατεί να καταλάβει και την χρησιμότητά τους.

Το κρίσιμο ερώτημα

Σε αυτο το κρίσιμο σημείο λοιπόν τίθεται το ερώτημα: Είναι καλύτερα να υπάρχουν αυστηρές απαγορεύσεις και να οδηγείται ο κόσμος να συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους ή είναι καλύτερα να απλωθεί ο πληθυσμός έξω με τήρηση των σχετικών μέτρων;

H απάντηση εκ μέρους κάποιων εκ των κυβερνητικών στελεχών είναι πως αυτό είναι ένα θέμα που χρίζει «πολιτικής απόφασης» λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των επιστημόνων.

Τούτων δοθέντων σε έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που θα γίνει πιθανότατα ως την Τετάρτη θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα κυρίως των διαστάσεων που περιγάφηκαν παραπάνω, πέρα από τα επιδημιολογικά που πάνω κάτω είναι γνωστά. Η εικόνα όλη αυτή την εβδομάδα θα είναι πολύ κακή. Φαίνεται όμως οτι αρχίζει δειλά δειλά η «επιπέδωση» εισαγωγών και εξόδων από τα νοσοκομεία.

Το self test αναγνωρίζεται από όλους οτι θα είναι ένα μεγάλο «όπλο» στην προσπάθεια ελέγχου του κορονοϊού και ότι αυτό βοηθά στον σχεδιασμό ανοίγματος των δραστηριοτήτων.

Με αυτές τις εξελίξεις θεωρείται οτι η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εισήγησή της για άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου και στην άρση της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από την ίδια ημερομηνία.
Για τα σχολεία, επίσης εισηγείται να ανοίξουν, την ίδια ημερομηνία οι τάξεις της Γ΄Λυκείου και τα υπόλοιπα στην ίδια και τις άλλες βαθμίδες σε επόμενες εβδομάδες.

Επίσης εισηγείται, μετά και την αλλαγή της ώρας να επανέλθει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο ωράριο 11.00 το βράδυ με 06.00 το πρωί, δηλαδή περίπου εκεί που ήταν πριν αυστηροποιηθεί , τον χειμώνα ως τις 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα. Διαφορετικά θα μπορούσε για τις δύο επόμενες εβδομάδες να αλλάξει η ώρα απαγόρευσης με ισχύ από τις 10 το βράδυ ως τα ξημερώματα.

Οι άνθρωποι της εστίασης έχουν πάρει «σήμα» από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να ετοιμάζονται για τα μέσα Απριλίου και ίσως και νωρίτερα εάν καταφέρουν να πείσουν τους λοιμωξιολόγους οτι είναι προτιμότερο να κάθεται ο κόσμος, φυσικά σε εξωτερικούς χώρους και με τα αυστηρά μέτρα προστασίας παρά να συνωστίζεται στα «ορθια»  στα σαφώς λιγότερα take away, αφού η πραγματικότητα έδειξε οτι αυτά έχουν μετατραπεί σε χώρους συνάθροισης με τον καφέ στο χέρι.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων