medlabnews.gr iatrikanea
Με μεγάλη επιτυχία
και συμμετοχή χιλιάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε το 1ο
Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών
Γ. Πατούλης: «Η σημαντική αυτή επιστημονική εκδήλωση απέδειξε ότι η συνεργασία των πανταχού Ελλήνων και ξένων Ιατρών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, για την επιτυχή διάδοση του Πνεύματος του Ιπποκράτη και την διατήρηση του Όρκου»
Χιλιάδες επιστήμονες από όλον τον κόσμο και παγκοσμίου φήμης γιατροί και ερευνητές της Ελλάδος και του Αποδήμου Ελληνισμού, συμμετείχαν στο 1ο Διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών με θέμα “Ο Ιπποκράτης Ενώνει τις πέντε Ηπείρους” που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΣΑ, του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και με τη συνεργασία, Επιστημονικών Φορέων από όλο τον κόσμο, το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021.
Το 1ο παγκόσμιο διαδικτυακό φόρουμ του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών συνδιοργανώθηκε με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, με τη συνεργασία δεκαπέντε Ιατρικών Συλλόγων, μεταξύ των οποίων της Ελληνικής Ομογένειας σε Νέα Υόρκη, Αυστραλία, Βόρεια Αμερική και Κύπρο. Η σημαντική αυτή εκδήλωση εγκαινίασε, με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ελλήνων Γιατρών, την διεξαγωγή παγκόσμιων φόρουμ ανταλλαγής Ιδεών και επιστημονικού διαλόγου, για την σημαντικότητα της ιπποκρατικής Ιατρικής, που έθεσε τα θεμέλια για την μέχρι σήμερα εξέλιξη τη Πρόληψης στην Ιατρική Επιστήμη, τη θεραπεία με ψυχοσωματική, ολιστική προσέγγιση, και την αντιμετώπιση του ασθενούς εξατομικευμένα, αλλά και σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία.
Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 30 διακεκριμένων επιστημόνων από 15 χώρες του κόσμου και παρακολούθησαν χιλιάδες σύνεδροι από όλο τον κόσμο, παρουσιάστηκαν τα δεδομένα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, καθώς και για την αξία της Ιπποκρατικής Ιατρικής Επιστήμης, σε συνδυασμό με την αρχαία Ιατρική άλλων χωρών.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του ΙΣΑ και του
Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
του Συνεδρίου ήταν ο κ. Αντώνης Πολυδώρου, μέλος ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Φώτης Πατσουράκος και Πρόεδρος της
Επιστημονικής Επιτροπής ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης.
Χαιρετισμούς έκαναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάσης Κωνσταντίνου, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεότητας της Κύπρου κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατικού Ιδρύματος Κω κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Κοσμήτορας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Λάρισας κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας της Νέας Υόρκης κ. Παναγιώτης Mανωλάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Αυστραλίας κ. Μαρίνης Πιρπιρής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ιατρικών Εταιρειών Βόρειας Αμερικής κ. Σπύρος Μεζίτης, ο Πρόεδρος του Παγκόσμιας Ελληνικής Βιοϊατρικής Ένωσης κ. Νικόλαος Κατσάνης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κύπρου κ. Πέτρος Αγαθάγγελος.
Aκολούθησε η απονομή των Βραβείων «Ήθος-Λόγος και Πάθος» στους Ελληνικούς Ιατρικούς Συλλόγους του εξωτερικού, που συνέβαλαν στην διάδοση του πνεύματος του Ιπποκράτη.
Το συνέδριο που είχε μια ευρεία θεματολογία , ξεκίνησε από την Επιδημία της Αρχαίας Αθήνας, και την αντιμετώπισή της από τον Ιπποκράτη, μέχρι την αντιμετώπιση της Πανδημίας Covid - 19, τη χρησιμότητα των εμβολίων, καθώς και την επίδραση της σύγχρονης υγειονομικής κρίσης στη ψυχική υγεία των πολιτών του κόσμου.
«2600 χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης έφτασε στην Αττική, μετά από πρόσκληση του Περικλή, για να αντιμετωπίσει τον φοβερό λοιμό της Αθήνας. Η προσεκτική επιστημονική παρατήρηση οδήγησε το μεγάλο πατέρα της Ιατρικής να εντοπίσει τους παράγοντες μεταδοτικότητας της ιστορικής επιδημίας, να περιγράψει τα χαρακτηριστικά και την έννοια της επιδημίας, αλλά και της πανδημίας, πρώτος στην ιστορία του κόσμου και να την περιορίσει. Στο αδιανόητο σήμερα του κορονοιού, θεωρήσαμε υποχρέωση μας στο Παγκόσμιο Ιπποκρατικό Ινστιτούτο Ιατρών να μοιραστούμε αυτήν τη σπάνια συγκριτική γνώση της αρχαιότητας και του σήμερα, μέσα από τα πιο έγκυρα επιστημονικά δεδομένα, ως ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη νίκη ενάντια στον πανδημικό ιό μέσα από τη διάδοση των ιπποκρατικών αξιών και την προβολή της φιλοσοφίας του Ιπποκράτη στο διεθνή Ιατρικό κόσμο», δήλωσε κατά την έναρξη, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ιδρύματος Ελλήνων Γιατρών, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ κ Γιώργος Πατούλης.
Στις επόμενες ενότητες του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι χώρες που ανέπτυξαν Ιατρική κατά την αρχαιότητα και οι επιρροές που δεχτήκαν από τον Ιπποκράτη, η μετέπειτα επίδραση της Ιπποκρατικής Ιατρικής και η εξέλιξή της μέχρι την σύγχρονη επιστήμη που ασκείται σήμερα. Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την ανάλυση του όρκου του Ιπποκράτη.
Ο Πρόεδρος κ Γιώργος Πατούλης, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, εξέχοντες επιστήμονες του Αποδήμου Ελληνισμού και της διεθνούς ιατρικής κοινότητας, για την συνεισφορά και την συμβολή τους στον διεθνή ιατρικό διάλογο με επίκεντρο τον Ιπποκράτη:
«Η σημαντική αυτή επιστημονική εκδήλωση απέδειξε ότι η συνεργασία των πανταχού Ελλήνων και ξένων
Ιατρών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχή διάδοση του Πνεύματος του
Ιπποκράτη και την διατήρηση του Όρκου. Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι σας έχουμε κοντά μας στην υλοποίηση
του Μεγάλου οράματος, για την καθιέρωση της Ιπποκρατικής ευαισθητοποίησης στη
Διεθνή ιατρική κοινότητα, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά και
στην αξιοποίηση του κορυφαίου Ελληνικού ιατρικού κεφαλαίου που προσφέρει τις
υπηρεσίες του, στις πέντε ηπείρους, έχοντας «εξαχθεί» από την πατρίδα μας,
ιδιαίτερα κατά την πρόσφατη δεκαετία της εθνικής οικονομικής κρίσης. Με αυτό το συνέδριο ο Ιπποκράτης ένωσε τις
πέντε Ηπείρους σε μια δύσκολη περίοδο
για την ανθρωπότητα».
Σημειώνεται ότι στους σκοπούς του Παγκοσμίου Ιπποκρατικού Ιατρικού Ινστιτούτου, περιλαμβάνονται η δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας, η εκπαίδευση και τη κατάρτιση ιατρών και φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο, στην Ιπποκρατική Ιατρική, όπως και η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Ιπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και Ηθική.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα του Συνεδρίου, διαρθρώθηκε ως εξής:
Chair: Dimitris Filippou - Antonios Polydorou
11 Prehippocratic epidemics
and the plague of Athens, Stefanos Geroulanos
From Hippocrates to the
translational research for the Pandemic Covid-19, Manolis Dermintzakis
From Hippocrates to the
virus Covid-19 mutation and the effective ness of vaccines nowadays, Elias
Mossialos
Effect of Pandemic on the
emotional health now and post, Pavlos Kymissis
Elizabeth Johnson - Nikos
Papantoniou
Influence of Hippocratic
medicine on Australia Medicine, Marinis Pirpiris
Chinese medicine in
antiquity in relation with Hippocratic Medicine, Peng Daiyin
Indian medicine in
antiquity in relation with Hippocratic Medicine, Dr Sanjay Cherian
Egyptian medicine in
antiquity in relation with Hippocratic Medicine, Ayman Mohaned Fakhrey
Chair: Daniel Coriu -
Mariana Karamanou
A history of Hippocrates
studies in Romania. The Academic School
of Bucharest, 18th century, and the teachings of Iatrosophy.
Octavian Buda
Modern Hippocratic Thermal
Medicine, Konstantinos Kouskoukis
Influence of Hippocratic
medicine on Great Britain Medicine,
Kyriaki Sonidou
From Holistic Hippocratic
medicine to the modern Cardiothoracic Surgery for children, Afksendios Kalangos
Chair: Christoph K. Naber -
Olga Sarantopoulos
The Hippocrates imprint in
the contemporary interpretation of bio-ethics, Vassilios Papalois
The Impact of Hippocratic
medicine on the Cyprus Medicine in the antiquity, Evagoras Nikolaides
Influence of Hippocrates on
Austria Medicine, Kurt Widhalm
Influence of Hippocrates on
Russian Medicine in the Antiquity, Ana- toly F Romanchishen
Chair: Panagiotis
Skandalakis – Michael Koutsilieris
Influence of Hippocrates on
German Medicine, Erich Theo Merholz
Influence of
Hippocrates on Italian
Medicine in the
Antiquity, Fabio Zampieri
From Hippocrates to the New
Era of Medicine, Natalia Linos
Hippocrates Oath and the
latest medical thoughts, George Danga
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου