Απίστευτο: Με νόμο θα απαγορεύεται να στειρώνουμε αδέσποτα γάτες ή σκύλους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Απίστευτο: Με νόμο θα απαγορεύεται να στειρώνουμε αδέσποτα γάτες ή σκύλους

Το νέο σχέδιο νόμου απαγορεύει στους κτηνιάτρους να στειρώνουν ζώα που ΔΕΝ είναι σημασμένα και καταχωρημένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

medlabnews.gr iatrikanea

Ίσως πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίφαση στο νέο σχέδιο νόμου:Κάνει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ τη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, ενώ ταυτόχρονα μας ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη στείρωση των αδέσποτων που φροντίζουμε

Σοβαρές ενστάσεις από φιλοζωικές οργανώσεις αλλά και πολίτες για διαφορετικούς λόγους, προκαλεί το σχέδιο νόμου για την ευζωία των ζώων συντροφιάς που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 Μαΐου.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει την υποχρεωτική στείρωση σκύλων και γατών από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και συγκεκριμένα ορίζει στο άρθρο 5 ότι ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται:

-Να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς του, εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός έξι (6) μηνών από την απόκτησή του εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός (1) έτους.

-Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός (1) έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι (6) πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου (1ου) έτους. H προθεσμία των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Κατ’ εξαίρεση, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για υπερήλικα και ασθενή ζώα μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

-Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης ζώου δεν στειρώσει το ζώο συντροφιάς του, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ και δίνεται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση.  Σε περίπτωση που και αυτή η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Να σημειωθεί ότι αν και η υποχρεωτική στείρωση των σκύλων και των γατών προβλέπεται από την 1η Σεπτέμβριου του 2023, τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται ένα χρόνο μετά από 1η Σεπτεμβρίου του 2024.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τους αδέσποτους σκύλους.

Οι αριθμοί τους έχουν περιοριστεί, ιδίως στα αστικά κέντρα, χάρη στα φιλοζωικά σωματεία και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, που εδώ και χρόνια σώζουν σκύλους από το δρόμο, τους φροντίζουν, τους στειρώνουν και τους βρίσκουν σπίτια. Έτσι, άλλωστε, σώθηκε και ο Peanut που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό. Χωρίς τους εθελοντές θα είχε βρει τραγικό θάνατο στο δρόμο και τώρα κυκλοφορεί στου Μαξίμου.

Πατώντας σε αυτό το κεκτημένο, και με την παραδοχή ότι δε χαθεί ούτε μέρα, ίσως να είναι εφικτό οι αδέσποτοι σκύλοι να στειρώνονται αποκλειστικά μέσω δημοτικών προγραμμάτων. Προηγείται, βέβαια μια θεμελιώδης προϋπόθεση: ότι όλοι οι δήμοι της χώρας θα έχουν αποκτήσει, εν μια νυκτί, ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης, με υποδομές, εξοπλισμό, τεχνογνωσία και προσωπικό με φιλοζωική συνείδηση και σύμβαση με κτηνιάτρους ή οργανωμένο Δημοτικό κτηνιατρείο.

Οι αδέσποτες γάτες όμως θα στειρώνονται αποκλειστικά μέσω δημοτικών προγραμμάτων;
Ο πληθυσμός είναι τεράστιος, η δυσκολία να πιαστούν μεγάλη και αναπαράγονται με γρήγορο ρυθμό. Οι άγριες αδέσποτες γάτες πιάνονται μόνο αν κτιστεί πρώτα μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης, κι όχι με ραντεβού με το συνεργείο του Δήμου κατά τις ώρες εργασίας του. Οσοι ασχολούνται με γάτες το ξέρουν όπως και ότι πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά αν παραμείνουν αστείρωτες. Μία μόνο αστείρωτη γάτα αρκεί για να μηδενιστεί το έργο των εθελοντών σε μια γειτονιά.

Κι όμως, οι εμπνευστές του νόμου απαγορεύουν στους πολίτες να στειρώνουν τις αδέσποτες γάτες που φροντίζουν! 

Πώς τα κατάφεραν έτσι;

Το νέο σχέδιο νόμου απαγορεύει στους κτηνιάτρους να στειρώνουν ζώα που ΔΕΝ είναι σημασμένα και καταχωρημένα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, είτε ως ιδιόκτητα, είτε ως αδέσποτα με ιδιοκτήτη κάποιον δήμο.

Έτσι λοιπόν, η αδέσποτη γάτα (ή σκύλος) που φροντίζουμε ΔΕΝ θα μπορεί να στειρωθεί από τον κτηνίατρό μας…

…ούτε ως αδέσποτο ζώο γιατί δεν είναι καταχωρημένη σε δήμο
(σε αυτή την περίπτωση θα ήταν, προφανώς, ήδη στειρωμένη),

…ούτε ως δεσποζόμενο, καθώς η εγγραφή της στο μητρώο απαιτεί αναγραφή της προέλευσης και δεν δέχεται ως αιτιολογία “την εύρεση μη σημασμένου αδέσποτου ζώου”, και άρα θα είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η καταχώρηση.

Συνεπώς, ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να στειρωθεί μια αδέσποτη γάτα (ή σκύλος) θα είναι ΜΟΝΟ μέσω των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων των δήμων και ΜΟΝΟ στους συνεργαζόμενους, με αυτούς, κτηνιάτρους. Αν αναλογιστεί κανείς πόσες χιλιάδες στειρώσεις πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή από σωματεία και φιλόζωους πολίτες, που την επόμενη της ψήφισης του νόμου δεν θα γίνονται πια, η ζημιά είναι ανυπολόγιστη.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

1

1 σχόλιο

akasha είπε...

απλα ντροπη γιατι οι δημοι δεν κανουν τιποτα!!! τσεπονουν τα λεφτα!ολα απο τη τζεπη των εθελοντων!

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων