medlabnews.gr iatrikanea
Ένας άντρας εξετάστηκε θετικός σε COVID-19 στη Μελβούρνη αφού ταξίδεψε από το Περθ όπου ήταν σε καραντίνα 14 ημέρες – Οι συνεπιβάτες του στην πτήση QF778 της Qantas καλούνται να εξεταστούν και να απομονωθούν για δύο εβδομάδες
Τουλάχιστον αμηχανία προκάλεσε σε πολλούς ομογενείς η ανακοίνωση των υγειονομικών Αρχών, πως μετά από σχεδόν δύο μήνες χωρίς τοπική μετάδοση, ένα άτομο στη Βικτώρια εξετάστηκε θετικό στην COVID-19, αφού είχε ολοκληρώσει 14 ημέρες καραντίνας σε ξενοδοχείο του Περθ από όπου έλαβε το «πράσινο φως» να ταξιδέψει προς τη Μελβούρνη.
Η είδηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του «συναγερμού» που υπήρχε ήδη τις προηγούμενες ημέρες για ύποπτη μετάδοση του κοροναϊού εντός ξενοδοχείων καραντίνας σε Δυτική Αυστραλία και Νέα Νότια Ουαλία, ξυπνώντας μνήμες… Φεβρουαρίου με το 5ήμερο lockdown στη Βικτώρια, στον απόηχο της έξαρσης στο Holiday Inn.
Καθώς οδεύουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανησύχησαν και για… αλλαγές της τελευταίας στιγμής στους περιορισμούς που είναι σε ισχύ επηρεάζοντας και τον εορτασμό του Πάσχα, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά.
Ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, Martin Foley, πάντως ήταν μάλλον καθησυχαστικός την Παρασκευή σχετικά με το νέο κρούσμα, το οποίο αφορά έναν άντρα, κάτοικο ανατολικού προαστίου της Μελβούρνης, παντρεμένο με δύο παιδιά.
Όπως επεσήμανε ο κ. Foley, ο εν λόγω άντρας, αφού ολοκλήρωσε όπως προβλεπόταν καραντίνα 14 ημερών στο Mercure Hotel του Περθ, ταξίδεψε στη Μελβούρνη στις 21 Απριλίου.
Αφού έγινε γνωστό το πρόβλημα με μετάδοση του ιού μεταξύ δωματίων στο «επίμαχο» ξενοδοχείο της Δυτικής Αυστραλίας, οι Αρχές της Βικτώριας ζήτησαν από όλους όσους ήταν πρόσφατα σε αυτό να κάνουν νέες εξετάσεις και να απομονωθούν.
Έτσι, ο άντρας, βρέθηκε θετικός στην COVID-19. Ζήτησε μάλιστα τη μεταφορά του σε ξενοδοχείο καραντίνας της Μελβούρνης, προληπτικά, ενώ δεν ήταν ακόμη γνωστό το αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι επιβάτες της πτήσης QF778 της Qantas, από το Περθ για τη Μελβούρνη, στις 21 Απριλίου, θεωρούνται άμεσες επαφές του και καλούνται να εξεταστούν και να απομονωθούν για δύο εβδομάδες. Παράλληλα, ξεκίνησε προσπάθεια εντοπισμού τοποθεσιών πιθανής έκθεσης.
Όπως είπε ο κ. Foley, ο άντρας, που δεν παρουσιάζει συμπτώματα, ενημερώθηκε τη στιγμή που αποβιβάστηκε, συνεργάστηκε με τις υγειονομικές Αρχές και έκανε ό,τι προβλέπεται. Φορούσε μάσκα στο αεροδρόμιο, όπως και στην πτήση, αλλά και τη διαδρομή για το σπίτι.
Ωστόσο, πρόσθεσε, «προφανώς πρόκειται να έχουμε έναν αριθμό στενών επαφών σε αυτή την πτήση».
Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε το κρούσμα αυτό θα προσμετρηθεί στα στοιχεία της Βικτώριας.
«Αν κάνω λάθος σχετικά, είμαι σίγουρος πως (ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Υγείας, Brett Sutton) θα το διευκρινίσει μέχρι το τέλος της ημέρας», είπε.
ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
Το σύστημα καραντίνας, ειδικά στη Βικτώρια βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής και της κριτικής, ήδη από πέρυσι, με τα λάθη που οδήγησαν στο δεύτερο, ολέθριο κύμα έξαρσης της πανδημίας.
Οι διεθνείς πτήσεις προς την Πολιτεία σταμάτησαν μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε επανεκκίνησαν για λίγο, πριν σταματήσουν πάλι -λόγω νέας έξαρσης – μέχρι και πρόσφατα.
Με ό,τι συνέβη στο ξενοδοχείο καραντίνας Holiday Inn και τη μεταφορά του βρετανικού στελέχους του ιού, μεταξύ δωματίων χρειάστηκε σημαντική επανεξέταση των παραμέτρων απομόνωσης.
Με την προσοχή στραμμένη στη Βικτώρια, τείνουμε να ξεχνάμε συχνά πως ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν ανά την Αυστραλία και με τα σύνορα της χώρας πλέον εντελώς ανοιχτά, ο κίνδυνος είναι κοινός.
Όπως άλλωστε και με τη Νέα Ζηλανδία, όπου είναι σε ισχύ η «ταξιδιωτική φούσκα».
Δεν είναι όμως μόνο τα όποια λάθη που μπορεί να γίνουν σε άλλες Πολιτείες, αλλά και η ίδια η φύση του ιού, με τις μεταλλάξεις, που παραμένουν στη ζωή μας.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το νέο κρούσμα που εντοπίστηκε στη Μελβούρνη, είχε ήδη ολοκληρώσει καραντίνα 14 ημερών στο Περθ και έλαβε το «ΟΚ» να βγει από το ξενοδοχείο και να επιστρέψει στο σπίτι του.
Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, από όλους μας, ατομικά και συλλογικά, ειδικά αυτές τις ημέρες του Πάσχα που οι κοινωνικές συναναστροφές μας θα είναι αυξημένες.
ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΟΡΑ
Με τον κοροναϊό υπό έλεγχο στην Αυστραλία και τη ζωή μας να συνεχίζεται έστω και με κάποιους περιορισμούς σε ισχύ τείνουμε να ξεχνάμε πως η απειλή της πανδημίας παραμένει μεγάλη σε όλο σχεδόν τον υπόλοιπο Κόσμο.
Σίγουρα ο καημός για ταξίδια στην Ελλάδα είναι μεγάλος. Αλλά αν δει κανείς πέρα από το συναίσθημα, τα κλειστά διεθνή σύνορα και το σύστημα καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη χώρα ή έχουν εξαίρεση να έρθουν, είναι ίσως η σημαντικότερες δικλείδες προστασίας που έχει η Αυστραλία κατά COVID-19 εδώ και μήνες.
Όχι τυχαία, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός, Scott Morrison, επανέλαβε ότι ακόμη και αν η πλειοψηφία των πολιτών εμβολιαστεί δεν πρόκειται να χαλαρώσει «εύκολα» τα μέτρα για τα σύνορα.
Με την κατάσταση να ξεφεύγει και στην Ινδία, ήδη μάλιστα περιορίζονται οι πτήσεις για όσους Αυστραλούς πολίτες ή μόνιμους κατοίκους θέλουν να επιστρέψουν από εκεί και μειώνονται τα όρια των ταξιδιωτών.
Ενδεικτικά, μόλις την Παρασκευή, η Βόρεια Επικράτεια ανακοίνωσε 13 νέα κρούσματα, όλα σε πτήσεις από την Ινδία.
Και καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμών έχει ακόμη δρόμο μπροστά του, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωστοποίησε πως θα δημιουργηθούν πιο αυστηρά πρωτόκολλα για όσους επιστρέφουν στην Αυστραλία από χώρες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για μετάδοση του κοροναϊού.
Ας ελπίσουμε πως η Ελλάδα δε θα είναι μεταξύ αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου