medlabnews.gr iatrikanea
Σήμερα, για τέταρτη συνεχή ημέρα, η Ινδία κατέγραψε παγκόσμιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων με τον αριθμό να ανέρχεται σε 349.691, ενώ έχασαν τη ζωή τους και 2.767 ασθενείς.
Η χώρα είναι, πλέον, η τέταρτη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία, καθώς αριθμεί 192.311 θύματα σε 16.960.172 κρούσματα.
Μέσα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, κάνοντας λόγο για μία «καταιγίδα« μολύνσεων που έχει πλήξει τη χώρα
«Ήμασταν σίγουροι και αισιόδοξοι αφού αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα το πρώτο κύμα, αλλά αυτή η καταιγίδα έχει τρομάξει το έθνος μας» δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι, ενώ η κυβέρνησή του δέχεται σφοδρή κριτική επειδή χαλάρωσε στις αρχές του έτους επιτρέποντας την πραγματοποίηση θρησκευτικών και πολιτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων.
Τα νοσοκομεία και οι γιατροί εκδίδουν συνεχώς αγωνιώδεις ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό ασθενών.
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, ο Αρβίντ Κεζριουάλ, δήλωσε σήμερα ότι παρατείνεται το lockdown στην ινδική πρωτεύουσα ως τις 3 Μαΐου καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά.
«Αποφασίσαμε να παρατείνουμε κατά μία εβδομάδα το lockdown», ανακοίνωσε ο Κεζριουάλ. «Η καταστροφή του κορονοϊού συνεχίζεται, δεν υπάρχει ανάπαυλα».
«Το lockdown είναι το έσχατο μέσο μας να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό,όμως με τα κρούσματα να αυξάνονται τόσο γρήγορα πρέπει να χρησιμοποιοήσουμε το όπλο αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ινδικής πρωτεύουσας.
Το Νέο Δελχί, που μετρά 20 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ινδίας από τον κορονοϊό. Την προηγούμενη Δευτέρα είχε τεθεί σε ισχύ lockdown μίας εβδομάδας σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.
Έξω από νοσοκομεία της περιοχής πολίτες στήνουν ράντζα και φιάλες οξυγόνου, παρακαλώντας παράλληλα τις αρχές να πάρουν όσο περισσότερους ασθενές μέσα στα κτίρια μπορούν.
Διεθνή βοήθεια σε εξοπλισμό και υλικά αναμένεται να λάβει άμεσα η Ινδία, η χώρα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες μια ανείπωτη τραγωδία από το θανατηφόρο πέρασμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις αρκετές κυβερνήσεις κρατών, αλλά και η Ε.Ε. αναμένεται να στείλουν ενίσχυση σε αναπνευστήρες και οξυγόνο, καθώς το σύστημα της 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων χώρας έχει καταρρεύσει και τα εργοστάσιά της δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Η Βρετανία και η Γερμανία έχουν ανακοινώσει πως θα στείλουν βοήθεια στην Ινδία, ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να στηρίξει τη χώρα».
«Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον Ινδικό λαό» δήλωσε χαρακτηριστικά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Μπόρις Τζόνσον, από την πλευρά του δήλωσε «ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκατοντάδες συμπυκνωτές οξυγόνου και αναπνευστήρες, είναι καθ'οδόν από τη Βρετανία προς την Ινδία».
Ο εξοπλισμός έκτακτης ανάγκης προέρχεται από το πλεόνασμα των αποθεμάτων της Βρετανίας και η πρώτη αποστολή αναμένεται να φθάσει στο Νέο Δελχί νωρίς την Τρίτη, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι θα στείλουν πρόσθετη βοήθεια στην Ινδία, η οποία έχει εξοντωθεί από την Covid-19.
«Σκεφτόμαστε τον ινδικό λαό εν μέσω αυτού του φρικτού ξεσπάσματος της covid-19. Συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στην ινδική κυβέρνηση και θα προσφέρουμε άμεσα επιπλέον βοήθεια στον λαό της Ινδίας και τους ήρωες υγειονομικούς της Ινδίας», έγραψε ενδεικτικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Twitter.
Αργά το απόγευμα της Κυριακής έγινε γνωστό ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και τα απαραίτητα υλικά για την κατασκευή περισσότερων εμβολίων από την Ινδία.
Οι ΗΠΑ δεν αποκλείεται να στείλουν και κάποια από τα εμβόλια της AstraZeneca που κατέχουν, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου