medlabnews.gr
Νέες πρακτικές στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων φέρνουν οι τιτλοποιήσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα των δανείων που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση, παραπέμπουν σε… bullying των οφειλετών, οι οποίοι καλούνται με πιεστικό τρόπο να αρχίσουν καταβολές έναντι των καθυστερούμενων οφειλών χωρίς καν να τους προτείνεται ένα πλάνο για τη βιώσιμη ρύθμισή τους.
Νόμος και κώδικας δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ρυθμίσεις δανείων φαίνεται πως είναι άγνωστες λέξεις ακόμη και για μεγάλες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που προέρχονται από τα «σπλάχνα» των συστημικών τραπεζών και έχουν μεταβιβασθεί σε μεγάλες εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου με δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Ακραία ενοχλητική συμπεριφορά
Όπως αναφέρουν δικηγόροι δανειοληπτών, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων ακραία ενοχλητικής συμπεριφοράς από εκπροσώπους εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, ιδιαίτερα σε δάνεια που έχουν καταγγελθεί και βρίσκονται για πολλά χρόνια σε καθυστέρηση, τα οποία αγοράζουν τα funds από τις τράπεζες σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω από το 10% της ονομαστικής αξίας των δανείων.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανειολήπτη με «κόκκινα» δάνεια καταναλωτικής πίστης, ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα από δικηγόρο, όπως συστήθηκε, εταιρείας διαχείρισης δανείων.
Αφού ενημερώθηκε ότι το δάνειο του έχει τιτλοποιηθεί και ότι «αυτό είναι καλό» για τον ίδιο, ο δανειολήπτης δέχθηκε μια πρόταση που παραπέμπει σε… αποικιοκρατική αντίληψη της διαχείρισης δανείων: να αρχίσει καταβολές έναντι της οφειλής για 4-5 μήνες και αργότερα η εταιρεία θα εξετάσει αν θα του κάνει πρόταση για ρύθμιση! Αν δεν κάνει ο δανειολήπτης τις καταβολές αυτές, η απειλή από την πλευρά του δικηγόρου ήταν ότι θα εκδοθεί διαταγή πληρωμής και θα αυξηθεί περαιτέρω η οφειλή του με προσθήκη των δικαστικών εξόδων.
Δηλαδή, ο δανειολήπτης κλήθηκε να αρχίσει να πληρώνει οφειλές που είχε σταματήσει εξυπηρετεί, χωρίς αυτές να ρυθμισθούν προηγουμένως με βιώσιμο τρόπο, ανάλογα με την εισοδηματική, περιουσιακή και οικογενειακή του κατάσταση. Με την ελπίδα ότι, κάποτε, σε άγνωστο μελλοντικό χρόνο, η… βασίλισσα εταιρεία διαχείρισης θα δεήσει να προτείνει μια ρύθμιση, που είναι εντελώς αβέβαιο και αδιευκρίνιστο αν θα συνάδει με την οικονομική κατάσταση και τις ανάγκες του οφειλέτη. Θεωρητικά, η εταιρεία διαχείρισης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει την πληρωμή των οφειλών στο ακέραιο, παρότι η ίδια τις έχει αγοράσει στο 5-10% της αξίας τους.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου