Γνωστό αντι-ιικό χάπι μπλοκάρει την διαδικασία πολλαπλασιασμού του κοροναϊού και ο ιός πεθαίνει | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γνωστό αντι-ιικό χάπι μπλοκάρει την διαδικασία πολλαπλασιασμού του κοροναϊού και ο ιός πεθαίνει

Ένα αντι-ιικό ευρέως φάσματος -γνωστό από το 2003- επανέρχεται στη μάχη κατά του κοροναϊού με καλά αποτελέσματα σε ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση

medlabnews.gr iatrikanea 

«Τρικλοποδιά» στον κοροναϊό βάζει ένα αντι-ιικό φάρμακο υπό έρευνα. Το φάρμακο μπερδεύει τον ιό και τα αντίγραφα από τον πολλαπλασιασμό του στον ανθρώπινο οργανισμό «βγαίνουν» ελαττωματικά, οπότε ο ιός πεθαίνει.

Πρόκειται για το φάρμακο molnupiravir που χορηγείται από το στόμα, σε μορφή χαπιού, σε αντίθεση με άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται ενδοφλεβίως. 

Ήδη έχει ξεκινήσει η χορήγησή του από τις αρχές Δεκεμβρίου στην Βρετανία με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. 

Το ιολογικό εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα σε δημοσίευσή του στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Biological Chemistry εξήγησε τη δράση του φαρμάκου, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο το αντι-ιικό φάρμακο molnupiravir αλλάζει το γονιδίωμα του ιού με μια διαδικασία που ονομάζεται υπερβολική μεταλλαξογέννεση ή «καταστροφικό λάθος».

«Η πολυμεράση ή η μηχανή αναπαραγωγής του ιού, μπερδεύει τα μόρια του φαρμάκου με τα αντίστοιχα του ιού που χρειάζονται για την αντιγραφή του γονιδιώματός του και τα ενσωματώνει. Έτσι, οδηγεί την πολυμεράση να κάνει λάθος αντίγραφα που το γονιδίωμά τους δεν βγάζει νόημα, οπότε είναι άχρηστα και δεν μπορούν να επιβιώσουν», εξήγησε ο Ματίας Γκαίτε, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου και μέλος του ινστιτούτου Ιολογίας Λι Κα Σίνγκ.

Ξεκινά την χορήγηση η Βρετανία

Tη χορήγηση του χαπιού της Merck σε ευάλωτους ασθενείς που νοσούν από κοροναϊό ξεκινά η Βρετανία.

Ειδικότερα, το χάπι molnupiravir, το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, θα λάβουν περίπου 5.000 ασθενείς στο σπίτι τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

«Με αυτήν τη δοκιμή εξετάζουμε εάν οι νέες, πολλά υποσχόμενες θεραπευτικές αγωγές, που βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση, θα μειώσουν την ανάγκη για νοσηλεία» τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής της Οξφόρδης και επικεφαλής της πρωτοβουλίας, Κρις Μπάτλερ.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Χαβίντ, έκανε λόγο για μια «νέα εποχή, κατά την οποία μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε φάση μόλυνσης από τον φονικό ιό».

Μένει να αποδειχθεί και πόσο αποτελεσματικό είναι για την Ομικρον.

Σημειώνεται ότι το ίδιο φάρμακο αναγνωρίστηκε ως αντι-ιικό ευρέως φάσματος το 2003 από το Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα. Χρησιμοποιήθηκε κατά της χρόνιας ηπατίτιδας C, αλλά εγκαταλείφθηκε υπό τον φόβο πιθανών επιπτώσεων από τη μακρόχρονη χρήση τους.

Πρώτη παγκόσμια έγκριση θεραπείας έναντι της COVID-19 σε μορφή χαπιού

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα. 

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν έγκριση χορήγησης στο ερευνητικό φάρμακο μολνουπιραβίρη (molnupiravir) για τη χορήγηση σε ενήλικους ασθενείς με COVID-19. 

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία έναντι της COVID-19 που λαμβάνει έγκριση παγκοσμίως και χορηγείται από το στόμα. Η μολνουπιραβίρη χορηγήθηκε στη δόση των 800mg δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες, ενώ η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Η έγκριση βασίστηκε σε δεδομένα κλινικής μελέτης η οποία έδειξε ότι οι ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν το συγκεκριμένο χάπι μολνουπιραβίρης είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα νοσηλείας και θανάτου. 

Πιο συγκεκριμένα, μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με διάγνωση COVID-19 ήπιας προς μέτριας σοβαρότητας που έλαβαν μολνουπιραβίρη είχαν σχεδόν 50% μειωμένη πιθανότητα να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν. 

Οι ασθενείς είχαν συμπαραμαρτούντα νοσήματα όπως και επομένως είχαν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν βαριά νόσο COVID-19. Επιπλέον, το φάρμακο είχε καλό προφίλ ασφαλείας. 

Η μολνουπιραβίρη είναι ένα αντι-ιικό φάρμακο και δρα εμποδίζοντας τη διαδικασία της αντιγραφής και τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σώμα. 

Το συγκεκριμένο φάρμακο βρίσκεται υπό διαδικασία επιταχυνόμενης αξιολόγησης από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA) και της Ευρώπης (EMA). 

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική απόφαση, καθώς οι ειδικοί τονίζουν ότι η θεραπεία σε μορφή χαπιού είναι εύκολα προσβάσιμη από το ευρύ κοινό, εύκολα παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και διανέμεται ακόμα και σε χώρες χαμηλής και μεσαίας κοινωνικο-οικονομικής στάθμης που μπορεί να έχουν μειωμένη προσβασιμότητα σε εμβόλια. 

Τέλος, σημαντικό είναι να αποδειχθεί σε ποιο βαθμό η χρήση της μολνουπιραβίρης μπορεί δυνητικά να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από τους νοσούντες στους υγιείς.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων