medlabnews.gr
Το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου θα είναι ορατό το φαινόμενο της υπερπανσέληνου που θα συμπέσει χρονικά με αυτό της ολικής σεληνιακής έκλειψης.
Υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη (η πρώτη από το 2019) θα συμπέσουν χρονικά το βράδυ της Τρίτης 25 Μαΐου, με το θέαμα, ωστόσο, να μην είναι ορατό από την Ελλάδα.
Πρόκειται για τη μοναδική ολική έκλειψη που θα συμβεί φέτος, με το φαινόμενο να είναι ορατό από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, όπως επίσης και της Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής. Η ολική έκλειψη θα διαρκέσει περίπου 15 λεπτά, όταν η Γη θα περνά ανάμεσα από το Φεγγάρι και τον Ήλιο.
Η ονομασία «ματωμένο φεγγάρι»
Πρόκειται για την πρώτη ολική έκλειψη της Σελήνης μετά από τον Ιανουάριο του 2019. Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη παίρνει μια χαρακτηριστική σκούρα κοκκινωπή ή «ματωμένη» απόχρωση, εξ'ού και η ονομασία «ματωμένο φεγγάρι».
Αυτό που συμβαίνει είναι ουσιαστικά η κίνηση της Σελήνης ακριβώς πίσω από τη Γη στην σκιά της, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο εάν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη είναι σε συζυγία, με τη Γη να βρίσκεται μεταξύ των δύο άλλων σωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου