medlabnews.gr iatrikanea
Επτά ηλικιωμένοι ηλικίας μεταξύ 80 και 90 ετών, πλήρως εμβολιασμένοι για την COVID-19 μεν, αλλά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, φιλοξενούμενοι σε οίκο ευγηρίας του Βελγίου, υπέκυψαν αφού προσβλήθηκαν από υποστέλεχος του νέου κοροναϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Κολομβία, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ομάδα ειδικών, έπειτα από σειρά εξετάσεων που διενήργησε.
Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε πως οι θανόντες ένοικοι του οίκου ευγηρίας προσβλήθηκαν από το υποστέλεχος B.1.621 του SARS-CoV-2, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Κολομβία, τις τελευταίες εβδομάδες έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ, αλλά τα κρούσματά του στην Ευρώπη είναι αρκετά σπάνια.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) χαρακτηρίζει το υποστέλεχος B.1.621 ως μορφή της παραλλαγής Κάππα του νέου κοροναϊού, όχι παραλλαγή το ίδιο.
Οι επτά άνθρωποι που υπέκυψαν στον οίκο ευγηρίας στην πόλη Τσάφεντεμ, όχι μακριά από τις Βρυξέλλες, είχαν στην πλειονότητά τους σοβαρά προβλήματα υγείας, επισήμανε ο Μάχεκ Φαν Ρανστ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Λέιβεν, ο οποίος υπέβαλε σε εξετάσεις τα δείγματα που συλλέχθηκαν.
«Είναι ανησυχητικό», αναγνώρισε ο κ. Φαν Ρανστ, αναφερόμενος στο ότι τα θύματα είχαν εμβολιαστεί πλήρως. Δεν είναι σαφές το πότε είχε ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός τους.
Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής στους επιστήμονες αν το υποστέλεχος B.1.621 είναι πιο μεταδοτικό από άλλα υποστελέχη ή παραλλαγές του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα.
Στο Βέλγιο, στο B.1.621 αναλογεί λιγότερο από το 1% των γνωστών κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 2%, ωστόσο στη Φλόριντα είναι υψηλότερο.
Συνολικά, στον οίκο ευγηρίας στην Τσάφεντεμ προσβλήθηκαν 21 φιλοξενούμενοι και αρκετά μέλη του προσωπικού, διευκρίνισε ο κ. Φαν Ρανστ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Τα μέλη του προσωπικού που προσβλήθηκαν αισθάνθηκαν μόνο ήπια συμπτώματα.
Κατά τον κ. Φαν Ρανστ, η κυρίαρχη παραλλαγή του νέου κοροναϊού στο Βέλγιο είναι η Δέλτα, που αρχικά ταυτοποιήθηκε στην Ινδία, ακολουθούμενη από την παραλλαγή Άλφα, η οποία για μεγάλο διάστημα ήταν η κυρίαρχη στη Βρετανία.
Επρόκειτο να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι φιλοξενούμενοι στον οίκο ευγηρίας να πέθαναν εξαιτίας άλλης παραλλαγής ή άλλης νόσου του αναπνευστικού, σημείωσε ο επιστήμονας. «Είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατο», εξήγησε.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου