Μόσιαλος: Γιατί ανεβαίνουν τα κρούσματα στο Ισραήλ; Δείτε τι λέει για την Mu και για τα εμβόλια στις εγκύους | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μόσιαλος: Γιατί ανεβαίνουν τα κρούσματα στο Ισραήλ; Δείτε τι λέει για την Mu και για τα εμβόλια στις εγκύους

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρεται σε μελέτη στο Ισραήλ που δείχνει ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες

medlabnews.gr iatrikanea 

Ο καθηγητής πολιτικής της υγείας στο London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, με παρέμβασή του στην εκδήλωση του ΑΠΘ με θέμα «Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι», κλήθηκε να δώσει απάντηση γιατί η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τόσο δυναμικό τέταρτο κύμα, παρόλο που κινήθηκε πρώτη στους εμβολιασμούς.

Όπως εξήγησε, το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού στο Ισραήλ είναι λίγο πάνω από το 60%, δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Επιπλέον, σε ιδιαίτερες υποκατηγορίες του πληθυσμού της χώρας τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά, όπως στους υπερορθόδοξους Εβραίους (περίπου στο 35%) και στους Αραβοϊσραηλινούς (κάτω από 50%). Πρόκειται για δύο συμπαγείς κοινότητες με πολύ στενά κοινωνικά δίκτυα και εκτεταμένες οικογένειες που δεν αναμιγνύονται ενεργά με τον υπόλοιπο πληθυσμό, γιατί είναι κλειστές κοινότητες. Έτσι η πιθανότητα διασποράς εκεί που υπάρχουν στενές επαφές είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Επομένως, να μην το πάρουμε ως δεδομένο ότι απέτυχαν τα εμβόλια στο Ισραήλ. Δεν απέτυχαν. Η ανάλυση των στοιχείων στο Ισραήλ δείχνει πως ενώ η αποτελεσματικότητα είναι μικρότερη όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης, συνεχίζει να είναι μεγάλη όσον αφορά την αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης. Κυμαίνεται από 100% στις ηλικίες των κάτω των 30 ετών, πέφτει στο 81% στις ηλικίες άνω των 80».

Καμία ανησυχία για την παραλλαγή Mu

Αναφερόμενος στη συζήτηση για την παραλλαγή Mu που πρωτοεμφανίστηκε στη νότια Αμερική, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε πως δεν αποτελεί σήμερα σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς η επίπτωσή της είναι κάτω από το 0,1% των διαπιστωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως.

«Η Κολομβία είναι μια χώρα με 50 εκατομμύρια πληθυσμό, δηλαδή είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή, έχει λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα καθημερινά, περίπου 2.000 κρούσματα την ημέρα. Μιλάμε τώρα και ανησυχούμε για μια παραλλαγή που αντιστοιχεί στο 39% των 2.000 κρουσμάτων, σε μια χώρα των 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Αστεία πράγματα», τόνισε για να προσθέσει: «Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η παραλλαγή Δέλτα. Αυτή κυριαρχεί σε όλο τον πλανήτη και αυτή είναι η μόνη ανησυχία που έχουμε προς το παρόν».

Αναφερόμενος στα εμβόλια, είπε πως ο ρόλος τους είναι τετραπλός: αποτροπή της λοίμωξης, αποτροπή της σοβαρής λοίμωξης, μείωση της μετάδοσης και μείωση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας Covid-19.

Κάλεσε τους πολίτες που είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο να σκεφτούν τη σχέση ρίσκου και οφέλους από τον εμβολιασμό. Όπως είπε, το ρίσκο είναι η πολύ μικρή πιθανότητα παρενεργειών, όπως οι ιδιάζουσες θρομβώσεις, κυρίως με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson&Johnson. Το όφελος, από την άλλη, είναι να μην είναι κάποιος μέσα στα 4,5 εκατομμύρια αυτών που πέθαναν, αριθμός που θα μεγεθυνθεί δυστυχώς τους επόμενους μήνες.

Πολύ υψηλή η προστασία του εμβολίου της Pfizer στις έγκυες

Πολύ υψηλή προστασία του εμβολίου στις έγκυες

Γράφοντας και παλαιότερα για τον εμβολιασμό έναντι της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναφέρθηκα στο ότι δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για τις έγκυες ή τα βρέφη και τα νεογέννητα.

Οι έγκυες και τα παιδιά, όπως γίνεται συνήθως εξάλλου, δεν είχαν συμμετάσχει στις αρχικές κλινικές δοκιμές.

Ξέραμε πως κάποιες όμως από τις συμμετέχουσες στις κλινικές δοκιμές είχαν μείνει έγκυες και οι μετέπειτα μελέτες έδειξαν πως δεν υπήρχε καμία επιστημονική συσχέτιση ή απόδειξη για πρόκληση υπογονιμότητας στις γυναίκες.

Μια πρόσφατη δημοσίευση από το Ισραήλ, μας δίνει νέα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης, και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 20 Δεκεμβρίου 2020 και 3 Ιουνίου 2021 (doi.org/10.1038/s41591-021-01490-8).

Ο στόχος αυτής της μελέτης παρατήρησης ήταν προφανής: να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε μια μεγάλη ομάδα εγκύων, ηλικίας 16 ετών και άνω, που δεν είχαν προηγούμενη μόλυνση SARS-CoV-2.

Οι εμβολιασμένες έγκυες συγκρίθηκαν με μη εμβολιασμένες έγκυες γυναίκες που είχαν τα ίδια ακριβώς δημογραφικά και κλινικά χαρακτηριστικά.

Συνολικά λοιπόν 10.861 εμβολιασμένες έγκυες αντιστοιχήθηκαν με 10.861 μη εμβολιασμένες έγκυες και οι στόχοι της μελέτης περιλάμβαναν την τεκμηριωμένη μόλυνση με SARS-CoV-2, εάν αυτή προκάλεσε συμπτωματικό COVID-19, και βέβαια νοσηλεία και σοβαρή ασθένεια.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν ενός μέσου διαστήματος παρακολούθησης 77 ημερών, υπολογίστηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από 7 έως 56 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ήταν
• 96% έναντι της τεκμηριωμένης λοίμωξης
• 97% έναντι της λοιμώξης με τεκμηριωμένα συμπτώματα και
• 89% έναντι της νοσηλείας που σχετίζεται με τον COVID-19.

Μόνο ένα περιστατικό σοβαρής ασθένειας παρατηρήθηκε στην μη εμβολιασμένη ομάδα και δεν παρατηρήθηκε θάνατος σε καμία από τις δύο ομάδες.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, εκτιμήθηκε πως το εμβόλιο της Pfizer έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις έγκυες για τις παραλλαγές που κυκλοφορούσαν στο Ισραήλ για το διάστημα της μελέτης. Η αποτελεσματικότητα είναι δηλαδή παρόμοια με την αποτελεσματικότητα που εκτιμάται στο γενικό πληθυσμό.

Θα περιμένουμε και τις μελλοντικές μελέτες για να μάθουμε για την δυναμική της αποτελεσματικότητας του εμβολίου καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως και τη σχέση μεταξύ του χρόνου εμβολιασμού και της προστασίας του βρέφους.

Τέλος να πω αυτό κάτι ακόμα εδώ.

Ξέρουμε πλέον όλοι μας δυστυχώς τους κινδύνους από τη νόσο του Covid-19. Ξέρουμε και πως πολλοί φοβούνται γιατί έχουν επηρεαστεί από τα ψέματα που διαδίδονται και κυκλοφορούν. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν όμως μόνο ένα πράγμα: πως οι έγκυες οι θηλάζουσες και τα ζευγάρια που σχεδιάζουν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους μπορούν άφοβα να εμβολιαστούν.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων