Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας του Ασθενή: Η ασφάλεια της εγκυμονούσας, της μητέρας και του νεογέννητου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας του Ασθενή: Η ασφάλεια της εγκυμονούσας, της μητέρας και του νεογέννητου

Καθημερινά σχεδόν συμβαίνουν 5.400 νεκρές γεννήσεις , ενώ 810 γυναίκες και 6.700 νεογέννητα χάνουν την ζωή τους

medlabnews.gr iatrikanea

Καθημερινά σχεδόν  συμβαίνουν 5.400 νεκρές γεννήσεις, ενώ 810 γυναίκες και 6.700 νεογέννητα χάνουν την ζωή τους σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας , τα οποία ανακοινώθηκαν από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια webinar της ΕΛΕΑΝΑ και του World Patients Alliance με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας του Ασθενή (17 Σεπτεμβρίου).

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική επιβάρυνση των γυναικών και των νεογνών που εκτίθενται λόγω της μη ασφαλούς φροντίδας, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας των Ασθενών είναι αφιερωμένη στην ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα και να εξασφαλιστεί κατ’ αρχάς η ασφάλεια της εγκυμονούσας και αμέσως μετά, της μητέρας και του νεογέννητου κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπου συμβαίνουν τα περισσότερα ατυχήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο πλαίσιο της διακοπής των υπηρεσιών υγείας λόγω της πανδημίας της COVID-19, η οποία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Η γυναίκα που πάσχει από ρευματικό νόσημα δεν μπορεί να χάσει τη μοναδική ευκαιρία που της χάρισε η φύση, να γίνει μητέρα τόνισαν όλοι οι ομιλητές.

Ένα υπέρτατο αγαθό που η ιατρική κοινότητα, που σχετίζεται με τα ρευματικά νοσήματα, οφείλει να συνεργαστεί και να βοηθήσει να εκπληρωθεί καθώς υπάρχει ανάγκη για συνδυασμένη αντιμετώπιση των δύο καταστάσεων (κύηση, ρευματικό νόσημα) προκειμένου να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος της μητρικής και ιδιαίτερα της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Μία εγκυµοσύνη µπορεί να είναι δύσκολο να αντιµετωπιστεί σε ασθενείς µε ρευµατικά νοσήµατα για διάφορους λόγους:

·  Λόγω της επίδρασης των φυσιολογικών και ανοσολογικών µεταβολών της εγκυµοσύνης στην υποκείµενη δραστηριότητα της ρευµατικής νόσου.

· Την ποικίλη παρουσίαση των ρευµατικών νοσηµάτων κατά την εγκυµοσύνη.

· Τις περιορισµένες θεραπευτικές επιλογές

Ο κατάλληλος θεραπευτικός σχεδιασμός πριν από την σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητος στις γυναίκες με ρευματικά νοσήματα

Σημαντικό ρόλο για την σωστή αντιμετώπιση αποτελεί η εκπαίδευση και η συνεργασία των γυναικολόγων  με τους ρευματολόγους  αλλά και η ενημέρωση και εκπαίδευση των ρευματοπαθών γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που μπορεί να επιτευχθεί  από τους συλλόγους ασθενών με τη συνεργασία των Επισκεπτών Υγείας.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που

ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά  από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής

Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ. 

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία  του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app  StigmApp  από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) . 

Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα  της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE,του WORLD PATIENT ALLIANCE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ενωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ. 

Συμμετέχει  σε πλήθος project  σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το  ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ  που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές. 

Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας &  Ασφάλειας στην Εργασία - του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022  με κεντρικό μήνυμα "Μειώστε την καταπόνηση"  και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι. 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr  και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter 


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων