Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Δέλτα Plus. Τι είναι το στέλεχος Δέλτα Συν | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη μετάλλαξη Δέλτα Plus. Τι είναι το στέλεχος Δέλτα Συν

Το στέλεχος Δέλτα plus δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση

 medlabnews.gr iatrikanea

Θέμα έγινε την τελευταία εβδομάδα ένα νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κοροναϊός και το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση στη Βρετανία, όπου προκαλεί αρκετά κρούσματα. Το στέλεχος αυτό λέγεται Δέλτα Συν (Delta Plus) και έχουν καταγραφεί 11 περιστατικά στη χώρα μας. Ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί γι’ αυτό.

Το στέλεχος Δέλτα Συν αποτελεί παραλλαγή του στελέχους Δέλτα. Το Δέλτα επικρατεί αυτή τη στιγμή παγκοσμίως (και στην Ελλάδα). Τα προηγούμενα στελέχη (π.χ. το Άλφα ή βρετανικό) έχουν σχεδόν εκλείψει.

Ωστόσο στη Βρετανία, το 6% των κρουσμάτων ανήκουν στην παραλλαγή Δέλτα Συν (ή ΑΥ.4.2 όπως είναι η επιστημονική ονομασία). Γι’ αυτό τον λόγο οι βρετανικές Αρχές την αναβάθμισαν σε «στέλεχος υπό παρακολούθηση». Αυτό σημαίνει ότι «πιστεύεται πως έχει ανησυχητικές επιδημιολογικές, ανοσολογικές ή παθογενετικές  ιδιότητες».

Η αναβάθμιση αυτή, όμως, δεν σημαίνει πως αποτελεί «στέλεχος ανησυχίας» (είναι η υψηλότερη κατηγορία επικινδυνότητας). Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός θα εξακολουθήσουν να μας προστατεύουν από την Δέλτα Συν.

Σε κάθε περίπτωση όμως «το στέλεχος Δέλτα κυριαρχεί, αλλά εξελίσσεται», προειδοποίησε η Dr. Maria Van Kerkhove, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και πρόσθεσε πως «όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο κοροναϊός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να μεταλλαχθεί».

Τι είναι το στέλεχος Δέλτα Συν

Οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς, δημιουργώντας αλλαγές που τους επιτρέπουν να διασπείρονται πιο αποτελεσματικά. Το νέο στέλεχος Δέλτα Συν, έχει δύο μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα, με την οποία προσκολλάται ο κοροναϊός στα ανθρώπινα κύτταρα. Μετά την προσκόλλησή του, είναι εύκολο να εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

Οι πρώτες έρευνες με το νέο στέλεχος έδειξαν ότι ενδεχομένως είναι 10-15% πιο μεταδοτικό απ’ ό,τι το αρχικό στέλεχος Δέλτα. Τα ευρήματα αυτά όμως είναι προκαταρκτικά. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να αξιολογηθεί πλήρως ο δυνητικός κίνδυνος που συνιστά.

Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College London (UCL) είπε ότι πιθανώς είναι «οριακά πιο μεταδοτικό στέλεχος». «Πιθανώς θα είναι 10% πιο μεταδοτικό», εξήγησε. «Αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στη μεταδοτικότητα των στελεχών Άλφα και Δέλτα που έφτασαν το 50-60%. Επομένως μιλάμε για κάτι ήπιο που βρίσκεται υπό διερεύνηση».

«Το παρακολουθούμε»

Το νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κοροναϊός είναι μία από τις 20 παραλλαγές του στελέχους Δέλτα που παρακολουθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως εξήγησε η Dr. Van Kerkhove, «έχουμε διαρκώς το νου μας στις μεταλλάξεις του κοροναϊού, οπότε το παρακολουθούμε και αυτό».

Εκτός Βρετανίας, όμως, τα κρούσματα του στελέχους Δέλτα Συν είναι λιγοστά. Στις ΗΠΑ λ.χ. έχουν καταγραφεί κάποια, αλλά «είναι σποραδικά» και προς το παρόν δεν προκαλούν ανησυχία.

Μαγιορκίνης για Δέλτα plus: «Δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας»

«Το στέλεχος Δέλτα plus δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση. Δεν βλέπουμε κάποια σημαντική αύξηση σε αυτό που λέει ο κόσμος μεταδοτικότητα- αλλά ουσιαστικά είναι διεισδυτικότητα – σε σχέση με το στέλεχος Δ», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

«Το στέλεχος Α έχει χάσει τη σημασία του με την Δέλτα, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε το στέλεχος Δέλτα κυριάρχησε καθολικά», διευκρίνισε, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες δεν βλέπουν να έχει το στέλεχος Δέλτα plus κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι τα στοιχεία από μοντέλα στα εργαστήρια, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο στέλεχος δεν ξεφεύγει από τα εμβόλια, τα οποία είναι επαρκή.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η τρίτη δόση του εμβολίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τα άτομα που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ γενικά η ενισχυτική δόση έχει πολύ μεγάλη σημασία σε μια επιδημική αύξηση. «Η τρίτη δόση φαίνεται ότι διευρύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε μεταλλαγμένα στελέχη. Αναπτύσσεται μια ομπρέλα που είναι πιο μεγάλη, οπότε και να προκύψει μια νέα μετάλλαξη, θα έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», υπογράμμισε ο ίδιος.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων