2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής, 17-19 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής, 17-19 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο

Με κεντρικό θέμα τη ρήση του Ιπποκράτη, από 17 έως 19 Δεκεμβρίου 2021, θα διεξαχθεί υβριδικά το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής

medlabnews.gr iatrikanea

Με κεντρικό θέμα τη ρήση του Ιπποκράτη, Πατέρα της Ιατρικής, από 17 έως 19 Δεκεμβρίου 2021, θα διεξαχθεί υβριδικά το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής, η οποία αποτελεί το παρόν και το μέλλον για στοχευμένη πρόληψη και θεραπεία. Διοργανωτής του Συνεδρίου το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο για την Υγεία (Research and Educational Institute for Health, REdI4 Health), που στοχεύει στην προαγωγή και ανάπτυξη της Ιατρικής με δράσεις που άπτονται της Εξατομικευμένης Ιατρικής, Οικονομικών της Υγείας, Βιοηθικής και Ψυχική Υγείας.

Το πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής αφορά την συσχέτιση γονιδίων με κληρονομικές νόσους και φυσιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή. Απώτερος σκοπός της Εξατομικευμένης Ιατρικής είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα η μείωση του κόστους της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στη χώρα μας το πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει μια άνθηση με ολοένα αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών ομάδων σε Ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με αντικείμενα του συγκεκριμένου πεδίου, όπως φαρμακογονιδιωματική, μεταβολομική, επιγονιδιωματική, πρωτεϊνωματική, αλλά και με συναφείς ερευνητικές κατευθύνσεις, όπως γονιδιωματική πληροφορική, γενετική και ηθική, και άλλα.

Η εξατομίκευση της θεραπείας βρίσκει εφαρμογή στην κλινική πρακτική σε πολλές ιατρικές ειδικότητες, όπως καρδιολογία, ογκολογία, ψυχιατρική, νευρολογία, μεταμοσχεύσεις, λοιμωξιολογία, αναφέρει ο Γεώργιος Πατρινός, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Φαρμακευτικής και Πρόεδρος του Συνεδρίου. Η εξατομικευμένη ιατρική λαμβάνει υπόψη της το γενετικό προφίλ των ασθενών, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν, για να εξορθολογήσει την φαρμακευτική αγωγή και να προτείνει παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Όλα αυτά αναλύθηκαν και στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απώτερο στόχο να αποτελέσει ένα κεντρικό φόρουμ για την παρουσίαση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πεπραγμένων από Έλληνες ερευνητές σε Ελλάδα και εξωτερικό στο πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής. Με ομιλητές από τη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό, το Συνέδριο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, θέτοντας γερά θεμέλια για τα επόμενα χρόνια.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής, όπως και το πρώτο, θα περιλαμβάνει ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις από νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές. Στο συνέδριο συμμετέχει ενεργά η ΕΟΠΕ (Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος) με συνεδρία για την Εξατομικευμένη Θεραπευτική Προσέγγιση των Ογκολογικών Ασθενών, όπου θα δοθεί έμφαση στην εξατομίκευση της θεραπείας σε καρκίνο μαστού, πνεύμονα, καρκίνους του πεπτικού και γυναικολογικούς καρκίνους.  

Από το Συνέδριο δεν θα μπορούσε να λείπει ο ΣΙΓΕ (Σύνδεσμος Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδας) όπου σε ειδική Συνεδρία θα δοθούν απαντήσεις για εξατομικευμένες θεραπείες σε Κυστική Ίνωση, Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία αλλά και κληρονομικότητα καρκίνου μαστού.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής φέρνει μια νέα καινοτομία, το 1ο Φεστιβάλ Γενετικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής που θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Συνεδρίου, στις 19 Δεκεμβρίου 2021. Το Φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό που επιθυμεί να ενημερωθεί για την Εξατομικευμένη Ιατρική και Φαρμακογονιδιωματική με ομιλίες βασικών γνώσεων γενετικής που σκοπεύουν να διευκολύνουν την γεφύρωση του πιθανού χάσματος μεταξύ πρότερης υπάρχουσας γνώσης και σύγχρονων εφαρμογών της γενετικής. Τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και του κοινού, στοχεύοντας στη επίλυση τυχών αποριών και την δημιουργική ανταλλαγή ιδεών.

Και οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ. Καταρτισμένη ομάδα φοιτητών θα βοηθήσει το κοινό να ξεναγηθεί στη έκθεση του ινστιτούτου Smithsonian «Genome: Unlocking Life’s Code (Do-It-Yourself Exhibit)» την οποία επιμελήθηκε και θα λύσει τυχόν απορίες που μπορεί να προκύψουν, καθιστώντας την γενετική προσβάσιμη σε όλους

Στο χώρο θα βρίσκεται και το 2MoBiL, ένα μικρό φορητό εργαστήριο μοριακής βιολογίας. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του θα παρουσιαστούν εφαρμογές του στην εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής με στατίνες σε καρδιαγγειακά νοσήματα και της φαρμακευτικής αγωγής  χλωροκίνη / υδροχλωροκίνη στη νόσο CoViD-2019.

Για πρώτη φορά στα ελληνικά δεδομένα, ένα καινοτόμο και ξεχωριστό τριήμερο,  
που απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας που έχουν ενδιαφέρον να εμβαθύνουν στην Εξατομικευμένη Ιατρική, αλλά και στο κοινό που επιθυμεί να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις σύγχρονες μορφές γενετικής.

Σκοπός των διοργανωτών είναι το συνέδριο αυτό να συμβάλλει στη συνέχιση μιας  σειράς τακτικών επιστημονικών συναντήσεων υψηλής στάθμης μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στα πεδία της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής με σκοπό τον ουσιαστικό επιστημονικό διάλογο, την ενθάρρυνση νέων συνεργασιών μεταξύ επιστημόνων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο αυτό. Παράλληλα να συμβάλλει στην ενημέρωση της Ελληνικής ερευνητικής κοινότητας όχι μόνο για τα πεπραγμένα Ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής αλλά και για ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης νέων ερευνητών.

Ιστοσελίδα Συνεδρίου                   

https://conferences.permed.gr/2021/

Επιστημονικό Πρόγραμμα

https://conferences.permed.gr/2021/sc-program/

Εγγραφές εδώ       

https://conferences.permed.gr/2021/register/   

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων