Γιάννης Πρασσάς: Αναμένεται τσουνάμι μολύνσεων. Η Ομικρον φτιάχνει πελώρια κύματα μολύνσεων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γιάννης Πρασσάς: Αναμένεται τσουνάμι μολύνσεων. Η Ομικρον φτιάχνει πελώρια κύματα μολύνσεων

Ο ερχομός της Όμικρον, επιφυλάσσει, πιθανόν σε ένα μήνα, πάρα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις

 

 medlabnews.gr iatrikanea

Ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, προειδοποιεί για την Ομικρον "Κανείς δεν θέλει να ακούει για πισωγυρίσματα και όλοι είναι εξαντλημένοι αλλά οι επιδημιολογικές καμπάνες είναι πολύ δυνατές για να αγνοηθούν. Θα ζήσουμε πρώτη φορά παραλλαγή, που μπορεί να φτιάχνει πελώρια κύματα μολύνσεων." 

Όπως εξήγησε στο Οντάριο, το οποίο βρισκόταν σε μια μεγάλη πανδημική ηρεμία, τα νοσοκομεία ξαφνικά γέμισαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον και οδεύουν προς ρεκόρ νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ διπλασιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες, αν και παραμένουν σε απόλυτο αριθμό χαμηλά. Σημείωσε δε ότι όσοι ασθενείς έχουν καταλήξει στις ΜΕΘ με πνευμονία είναι σχεδόν όλοι ανεμβολίαστοι ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που δεν έχουν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

«Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα. Το κύμα των μεγάλων μολύνσεων θα επακολουθήσει ένα μεγάλο κύμα νοσηλειών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τεντωμένο σκοινί. Προφανώς οι νοσηλείες συνεχίζουν να έρχονται περισσότερο από τους ανεμβολίαστους, ωστόσο απαιτείται η προσοχή όλων μας», επισήμανε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον

Μάλιστα, ο κ. Πρασσάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανακάμψει η μετάλλαξη Δέλτα έναντι της Όμικρον. «Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει παντού και σε ποιο χρονικό διάστημα να σβήσει τελείως η Δέλτα από την Όμικρον, αν και είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο να επανακάμψει η Δέλτα, γιατί υπάρχει ανοσολογικά μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δυο παραλλαγές και η ανοσία που χτίζουμε για το ένα μπορεί να μην είναι επαρκής να σβήσει την άλλη παραλλαγή», ανέφερε.

"Τα αναχώματα είναι να τρέξουμε για αναμνηστική ή καλύτερα συμπληρωματική δόση, ενώ για τους ανεμβολίαστους ο χρόνος τελείωσε, γιατί τεράστιο κομμάτι θα μολυνθεί τον επόμενο μήνα".

Ο ερχομός της Όμικρον, επιφυλάσσει, πιθανόν σε δύο εβδομάδες, πάρα πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για το ΕΣΥ. Αυτό είναι το διακύβευμα, ενώ ακόμη και στη Νορβηγία ζήτησαν από το στρατό να βοηθήσει σε επιτάχυνση του προγράμματος για την τρίτη δόση εμβολιασμού", επισημαίνει ο καθηγητής.

"Ανοσία όπως Εθνική Άμυνα"

"Η ανοσία όπως η εθνική άμυνα συγκροτείται με αεροπορία, ναυτικό και πεζικό. Αεροπορία είναι τα αντισώματα που κρατούν εκτός των κυττάρων τον ιό, όμως η Όμικρον κρύβεται από την αεροπορία. Ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα με την τρίτη δόση ενισχύει τις άλλες δύο γραμμές άμυνας,το κυτταρικό πεζικό και ναυτικό, δηλαδή τσιμεντώνει την ανοσία".

Δεν ήταν τόσο μεγάλος πληθυσμός ευάλωτος στην μετάλλαξη Δέλτα, προσθέτει ο κ. Πρασσάς.


«Η ανοσία μας δείχνει να κρατάει καλά και να μας φυλάει αποτελεσματικά από βαριά νοσηλεία σε προσωπικό επίπεδο», σημειώνει ο δρ Γιάννης Πρασσάς, ο οποίος επισημαίνει ότι «όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι δείχνουν να περνάνε τις επιμολύνσεις σπίτια τους και σχετικά ελαφριά».

«Αισίως στην τέταρτη εβδομάδα της όμικρον καταιγίδας στο Ονταριο (ίσως να προσεγγίζουμε κορύφωση κρουσμάτων την άλλη βδομάδα) και ενώ οι νοσηλείες έχουν αρχίσει ήδη να ανεβαίνουν *για την ώρα* είναι σχεδόν αποκλειστικά από τους ανεμβολίαστους (επισυναπτόμενο γράφημα- πορτοκαλί γραμμή αριστερά).

Το που θα φτάσει το ύψος νοσηλειών δεν το ξέρουμε ακόμη (περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει όταν περάσει μαζικά ο ιός από τους δραστήριους νέους στους γονείς/παππούδες τους) αλλά υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη αισιοδοξία βάσει των όσων βλέπουμε εδώ (οι ΜΕΘ για την ώρα εδώ δεν δέχονται πίεση- δεξιά γράφημα).

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι σίγουρα αποφύγαμε τα χειρότερα σενάρια (δηλ. το όμικρον να ήταν πιο παθογόνο ή εκτός από τα αντισώματα, η νέα παραλλαγή να αμφισβητούσε σημαντικά και την Κυτταρική μας ανοσία που μας προστατεύει κυρίως από βαριά νοσηση).

Ευτυχώς τίποτα από αυτά δεν φαίνεται να ισχύει.

Η ανοσία μας δείχνει να κρατάει καλά και να μας φυλάει αποτελεσματικά από βαριά νοσηλεία σε προσωπικό επίπεδο. Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι (δηλ νεότεροι με 2 δόσεις – ή μεγαλύτεροι με τρεις δόσεις) δείχνουν να περνάνε τις επιμολύνσεις σπίτια τους και σχετικά ελαφριά.

Οι ανεμβολίαστοι (που δεν έχουν νοσήσει προηγούμενα) παραμένουν σε μεγάλο ρίσκο για νοσηλεία. Για αυτούς ο ιός παραμένει μια πολύ σημαντική απειλή και θα είναι τραγικό λάθος να το ερμηνεύσουν ότι ξαφνικά έγινε ο ιος και για αυτούς πολύ ασθενέστερος.

Για χώρες όπως η δική μας που τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και τα κενά ανεμβολίαστων (και αμόλυντων) είναι μεγαλύτερα τότε ο σχετικός κίνδυνος παραμένει υψηλός.

Κρατάμε (για ακόμη λίγο) τις ασπίδες μας όρθιες και απομονώνουμε/προστατεύουμε για τις επόμενες μέρες όσους (κατά βάση ηλικιωμένους) παραμένουν ανοσιακα ευάλωτοι.

Τα αλλά θα τα δούμε όταν περάσει η μπόρα. Τα πρώιμα ενθαρρυντικά νέα ας μας γεμίσουν με αυτοπεποίθηση και κουράγιο για να μπούμε δυνατά στην επόμενη φάση και όχι σε εφησυχασμό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων