medlabnews.gr iatrikanea
Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη χρονική περίοδο στο μέτωπο της πανδημίας στην χώρα, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, σημειώνοντας πως ένα πιθανό σενάριο είναι η έξαρσή του κύματος των μολύνσεων να έρθει στα μέσα Ιανουαρίου και να κατευναστεί στο τέλος Φεβρουαρίου κι αν η μετάλλαξη αυτή όντως δίνει ήπιες νοσήσεις, θα υπάρξει πίεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στα Νοσοκομεία. Βέβαια, σημείωσε ότι ακόμη υπάρχουν ερωτήματα τόσο για την βαρύτητα της νόσου που προκαλεί η μετάλλαξη, αλλά και για την ανθεκτικότητά της στα εμβόλια και τα μονοκλωνικά αντισώματα. .
Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως η μετάλλαξη Όμικρον εντοπίστηκε σε μια περιοχή της Ν. Αφρικής που έχει την έκταση της Θεσσαλίας και έχει 1,5 φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας. Το στοιχείο αυτό της πυκνοκατοίκησης σε συνδυασμό με το εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού ευνόησαν τη δημιουργία της μετάλλαξης. Σε ότι αφορά με τα νέα δεδομένα που φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον ο Καθηγητής σημείωσε πως λείπουν πληροφορίες για να μπορέσουν να απαντηθούν ερωτήματα όπως εάν θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε τέταρτη δόση του εμβολίου.
«Βασικό ερώτημα είναι εάν η μετάλλαξη είναι θανατηφόρα. Εάν είναι, μπορεί να χρειάζεται να κάνουμε τέταρτη δόση την άνοιξη, εάν προκαλεί ήπια νόσο τότε πιθανώς να μην χρειάζεται. Προς το παρόν έχουμε δεδομένα από μια βασική έρευνα, που λέει ότι αυτοί που έκαναν τρεις δόσεις είναι προστατευμένοι», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.
Συνέχισε λέγοντας πως τα στοιχεία που έρχονται από μελέτη 78000 ανθρώπων στη Ν. Αφρική λένε ότι με τη μετάλλαξη Όμικρον η πιθανότητα να μπει κάποιος στο νοσοκομείο είναι μικρή και να πεθάνει ακόμη μικρότερη, κυρίως σε εμβολιασμένους και περισσότερους σε αυτούς που έχουν καλυφθεί με την τρίτη δόση.
Υποστήριξε πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες μολύνσεις και θα πρέπει να στηριχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία. «Στην πρωτοβάθμια θα απευθυνθούν πολλοί και πίεση θα δεχτούν τα ΤΕΠ και επειδή πολλοί θα έχουν μολυνθεί αρκετοί θα μπουν και στα νοσοκομεία και λιγότεροι στις ΜΕΘ. Αυτό είναι ένα σενάριο που το βλέπουμε στην Αγγλία και στη Δανία. Στην Ελλάδα θα το δούμε μέσα με τέλος Ιανουαρίου», είπε ο ίδιος.
Συνέχισε λέγοντας πως το κύμα της Ν. Αφρικής επειδή ήταν οξύ και έντονο «έπεσε» και πολύ γρήγορα, καθώς έκανε μία κορύφωση σε 25 μέρες και μειώθηκε μετά από ένα-ενάμιση μήνα. «Εάν έχουμε κορύφωση τον Ιανουάριο προς το τέλος Φεβρουαρίου θα πέσει κι αυτό το κύμα στην Ελλάδα. Έχουμε ερωτηματικά ακόμη, εάν κάνει μόνο μολύνσεις και δεν ξέρουμε τα εμβόλια και τα μονοκλωνικά, εάν δουλεύουν και πόσο προστατεύουν από την Όμικρον. Πάμε για ένα σενάριο πίεσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πολλές μολύνσεις που δεν λένε τίποτα μόνες του, χωρίς πολύ πίεση στο σύστημα υγείας καθώς η πίεση θα φτάσει στα Επείγοντα Περιστατικά. Αυτή είναι μια αρχική εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί».
Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε, αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, πως αυτά λειτουργούν στους ασθενείς που έχουν δοθεί, όμως θα έπρεπε να χορηγούνται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς αφορά σε πρώιμη νόσο. Σημείωσε πως δεν είναι μαζική αντιμετώπιση τα μονοκλωνικά αλλά ο εμβολιασμός, καθώς η τρίτη δόση σχεδόν εξαφανίζει την πιθανότητα για σοβαρή νόσο.
Σε ότι αφορά τέλος την διαχείριση της πανδημίας ο Καθηγητής επεσήμανε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς σε μία κρίση είναι η παραδοχή της.
» Δεν θωρακίσαμε το σύστημα υγείας, είχαμε προβλήματα και πριν την κρίση. Θεωρώ ότι είναι σχεδόν αναμενόμενο αυτό που έγινε, όταν δεν έχουμε φτιάξει πρωτοβάθμια, όταν δεν έχουμε εντατικολόγους κ.α.», σημείωσε και σχολίασε σχετικά με τη μελέτη Τσιόδρα πως είναι γενική παραδοχή ότι πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ σε μεγάλο κύμα και γι’ αυτό δεν χρειάζεται μελέτη και κατέληξε πως » την ευθύνη για το σύστημα υγείας την έχουν όσοι κυβέρνησαν την χώρα δεκαετίες τώρα».
Νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής έγραφε στο facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου