Μελέτη του ΕΚΠΑ: Οι στατίνες και η μείωση του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς με κοροναϊό και στεφανιαία νόσο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μελέτη του ΕΚΠΑ: Οι στατίνες και η μείωση του κινδύνου θανάτου σε ασθενείς με κοροναϊό και στεφανιαία νόσο

Έχει βρεθεί ότι για να προκαλέσει τη νόσο COVID-19, ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 πρέπει να περάσει στα ανθρώπινα κύτταρα


 medlabnews.gr iatrikanea

Έχει βρεθεί ότι για να προκαλέσει τη νόσο COVID-19, ο νέος κοροναϊός SARS-CoV-2 πρέπει να περάσει στα ανθρώπινα κύτταρα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται έναν… συνεργό. Η χοληστερόλη, η κηρώδης χημική ένωση που είναι περισσότερο γνωστή για την απόφραξη των αρτηριών, βοηθά τον κοροναϊό να ανοίξει τα κύτταρα και να εισέλθει μέσα τους.

Η σοβαρότητα της νόσου COVID-19 αποδίδεται στη φλεγμονώδη κατάσταση που συνδυάζεται με τη νόσο και οδηγεί σε αυξημένη θνητότητα. 

 Οι στατίνες, ως αντιλιπιδαιμικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται ευρέως, λειτουργούν μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους και μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19. 

Σε μία αναδρομική μελέτη 3133 ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ουχάν, Κίνα από 26/1/2020 έως και 26/3/2020, μελετήθηκε η νοσοκομειακή θνητότητα μεταξύ των ασθενών που έλαβαν στατίνη και όσων δεν έλαβαν. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Κίμων Σταματελόπουλος, Αλέξανδρος Μπριασούλης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Nature. 

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη, το 49,8% ήταν γυναίκες, και στατίνη έλαβαν 404 (12,9%) ασθενείς. Συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν στατίνη, οι 404 αυτοί ασθενείς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, ήταν πιθανότερο να έχουν συννοσηρότητες (στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή), αλλά είχαν μικρότερες τιμές δεικτών φλεγμονής (IL-2) και χαμηλότερες τιμές δ-διμερών 7 μέρες μετά την εισαγωγή. Η ομάδα που έλαβε στατίνη είχε χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας (6,44% vs 10,88%). Και στην υποανάλυση των ασθενών με στεφανιαία νόσο παρατηρήθηκε αυτή η διαφορά. 

Συνολικά περιγράφηκε 87% συνολικά λιγότερος κίνδυνος θνητότητας για όσους λάμβαναν στατίνη, ενώ το όφελος αυτό παρατηρήθηκε και σε όσους είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, αλλά και σε όσους δεν είχαν. 

Με βάση τα αποτελέσματα της αναδρομικής αυτής μελέτης η χρήση στατινών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής θνητότητας τόσο σε όσους ασθενείς είχαν στεφανιαία νόσο, όσο και στους υπόλοιπους. Η αναδρομική φύση των δεδομένων αυτών καθιστά αναγκαία την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων σε τυχαιοποιημένες προοπτικές μελέτες.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων