Οι περισσότεροι που πεθαίνουν παγκοσμίως από κοροναϊό είναι Διαβητικοί. Δείτε το ποσοστό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι περισσότεροι που πεθαίνουν παγκοσμίως από κοροναϊό είναι Διαβητικοί. Δείτε το ποσοστό

Τα περισσότερα θύματα της πανδημίας είναι διαβητικοί και οι περισσότεροι θάνατοι είναι διαβητικοί άνω των 60 ετών.

 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Ο θάνατος του Γιώργου Τράγκα επαναφέρει ένα σοβαρό θέμα που έχει αναδειχθεί από τον περασμένο μήνα και αφορά τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό των διαβητικών ασθενών.

Σε ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ προέβη ο Πρόεδρος  κ. Χρήστος Δαραμήλας. στους δημοσιογράφους υγείας, τον περασμένο μήνα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου. 

Συγκεκριμένα ο κ. Δαραμήλας επεσήμανε ότι τα περισσότερα θύματα της πανδημίας είναι διαβητικοί και οι περισσότεροι θάνατοι είναι διαβητικοί άνω των 60 ετών. Έχει φανεί από νωρίς ότι η παρουσία σακχαρώδη διαβήτη αυξάνει τον κίνδυνο για COVID-19, ενώ επηρεάζει αρνητικά την έκβαση της νόσου. 

Πολλοί από τους συνανθρώπους μας με σακχαρώδη διαβήτη, συγκεκριμένα όλοι με τύπου 1 και κάποιοι με τύπου 2, χρειάζονται ινσουλινοθεραπεία. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών της πανδημίας οι διαβητικοί έχουν αραιώσει την προσέλευσή τους στον ιατρό τους, τον έλεγχό τους όπως και την συνταγογράφησή τους.

Γνωρίζουμε στην Ελλάδα πόσα θύματα του κοροναϊού ήταν διαβητικοί;

Γιατί στις ΗΠΑ το 65% των θυμάτων από κοροναϊό ήταν διαβητικοί, στην Ιταλία το 60% , στην Ισπανία το 55%;». Υπάρχουν διαβητικοί οι οποίοι θα πρέπει να πηγαίνουν στα φαρμακεία των νοσοκομείων για να λαμβάνουν τις ενέσεις τους. Τώρα με την κατάσταση που επικρατεί, αυτό είναι αδύνατο», λέει ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Δαραμήλας

Η σχέση μεταξύ COVID-19 και σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) έχει περιγραφεί ως αλληλεπίδραση μεταξύ δύο πανδημιών, επειδή ο σακχαρώδης διαβήτης είναι η πλέον κοινή, μη μεταδοτική ασθένεια παγκόσμια και συγχρόνως μία από τις συχνότερες συννοσηρότητες σε ασθενείς με COVID-19, που σήμερα, είναι η πλέον σοβαρή πανδημία μεταδοτικής νόσου.

Τα δεδομένα και οι αναφορές που δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα περιοδικά δείχνουν σχετικά αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη από τον ιό SARS-CoV-2, και ιδιαίτερα αυξημένο τον κίνδυνο βαριάς νόσησης, όταν τα άτομα αυτάεκτεθούν σε αυτόν:

Συγκεκριμένα, από διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε Κίνα, Ιταλία, Αμερική φαίνεται ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης (διασωλήνωση) αυξάνεται κατά 60% έως 100% στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και COVID-19, με συνέπεια ο κίνδυνος θνησιμότητας να είναι τριπλάσιος στους ανθρώπους αυτούς (στη μεγαλύτερη μελέτη στην Κίνα −72.314 ασθενείς με COVID-19− φάνηκε ότι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και COVID-19 εμφάνισαν κίνδυνο θνητότητας 7,3% έναντι 2,3% των μη διαβητικών).

Για την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα της COVID-19 στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ενοχοποιήθηκαν η αποδιοργάνωση του ανοσοποιητικού συστήματος (λειτουργική και ποσοτική όσον αφορά την έκφραση και έκκριση Τ λεμφοκυττάρων) που δημιουργεί η υπεργλυκαιμία στους ασθενείς αυτούς, η παρουσία χρόνιων επιπλοκών και συννοσηροτήτων που επιβαρύνουν τη γενικότερη κλινική εικόνα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη και η καταιγίδα των κυτταροκινών (αυξημένη φλεγμονή) που είναι χαρακτηριστική στους νοσηλευόμενους με νέο κοροναϊό διαβητικούς ασθενείς, αναφέρει ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan Hospital, Πρόεδρος ΕΚΟΜΕΝ (Ελληνικό Κολλέγιο Μεταβολικών Νοσημάτων).

Οι φλεγμονώδεις αυτές διεργασίες συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο θρομβοπάθειας των αγγείων (αρτηριών και φλεβών), θρομβωτικής μικροαγγειοπάθειας και πηκτικότητας όπως επίσης και σοβαρής ιστικής ινσουλινοαντίστασης. Αυτή η ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή και έκκριση φλεγμονωδών κυτταροκινών και ο κίνδυνος θρομβοπηκτικότητας έχουν σημαντική συμβολή στον μετασχηματισμό της νόσου από απλή, σε σοβαρή και επιπεπλεγμένη νοσηρή κατάσταση.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι, όπως τεκμηριώθηκε σε πρόσφατη ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 22 μελετών, μια σειρά από παράγοντες και καταστάσεις ευνοούν την εξέλιξη της νόσησης από COVID-19 στους διαβητικούς ασθενείς σε σοβαρή ή και σε θανατηφόρο νόσηση:

  • Η ηλικία των ασθενών (ηλικίες >75 ετών σχετίζονται με κατά 3,49% αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης)
  • Το φύλο (οι άντρες έχουν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο)
  • Η προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσος (56% μεγαλύτερος κίνδυνος)
  • Η χρόνια νεφρική νόσος (93% μεγαλύτερος κίνδυνος)
  • Η προϋπάρχουσα χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (40% μεγαλύτερος κίνδυνος)
  • Η αγωγή για διαβήτη (οι ινσουλινοθεραπευόμενοι έχουν 75% μεγαλύτερο κίνδυνο)
  • Το σάκχαρο εισαγωγής για νοσηλεία (σάκχαρο > 200mg% σχετίζεται με 8πλάσιο κίνδυνο μετεξέλιξης της απλής ασθένειας σε νοσηλεία σοβαρής νόσησης).

Επίσης, από πρόσφατη μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στην Αγγλία προκύπτει ότι ο κίνδυνος θνητότητας στους νοσηλευόμενους με COVID-19 διαβητικούς τύπου 1 ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερος και των διαβητικών τύπου 2, 3 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των μη διαβητικών νοσηλευόμενων με COVID-19. Ο κίνδυνος διασωλήνωσης στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 ήταν 2,4 φορές μεγαλύτερος και σε αυτούς με διαβήτη τύπου 2 ήταν 1,4 φορές μεγαλύτερος (συγκριτικά πάντα με μη διαβητικούς ασθενείς). Τέλος, ο κίνδυνος νοσηλείας στους νοσούντες με COVID-19 διαβητικούς τύπου 1 ήταν 4,60 φορές μεγαλύτερος και στους διαβητικούς τύπου 2 ήταν 3,4 φορές μεγαλύτερος αυτού των μη διαβητικών νοσούντων.

Κατόπιν τούτου το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε αφενός να εντάξει τους διαβητικούς ασθενείς στις ευπαθείς ομάδες και φυσικά να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των ασθενών από διαβήτη να επισκέπτονται τους γιατρούς τους για να παρακολουθούν τον διαβήτη τους και να προσέχουν ιδιαίτερα τον κοροναϊό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων