Σοβαρές αστοχίες εν μέσω πανδημίας στις δαπάνες για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σοβαρές αστοχίες εν μέσω πανδημίας στις δαπάνες για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΟΠΥΥ

ο ΕΟΠΥΥ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα, υποχρηματοδοτώντας τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορ

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea


Πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς σε κάθε ετήσιο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται κρίσιμες αποφάσεις για την πολιτική δημόσιας υγείας, που επηρεάζουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Κάθε αστοχία στους υπολογισμούς για το ύψος και την κατανομή των δαπανών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασφαλισμένους, αλλά και στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δυστυχώς, μία τέτοια περίπτωση σοβαρής αστοχίας, που η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ οφείλει άμεσα να εξετάσει και να επανορθώσει, αφορά μια από τις σημαντικότερες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη. Πρόκειται, μάλιστα, για μια αστοχία που διαπιστώνεται στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για τους ίδιους τους ασθενείς και το υγειονομικό σύστημα της χώρας:

■ Από τα τελευταία δεδομένα που διατίθενται αναφορικά με την κατανομή των βαριά νοσούντων από κοροναϊό στη διάρκεια τηςπανδημίας, το 70% των ανθρώπων που καταλήγουν στις ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές του Covid είναι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Ενώ τα δεδομένα αυτά είναι γνωστά στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η πολιτική του Οργανισμού, όπως σκιαγραφείται μέσα από την κατανομή δαπανών του νέου προϋπολογισμού του, καταδεικνύει ότι δεν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια επένδυσης δημόσιων πόρων σε πολιτικές πρόληψης των επιπλοκών από τον σακχαρώδη διαβήτη Σακχαρώδη Διαβήτη.

Αντί της πρόληψης, φαίνεται πως δίνεται έμφαση στην εκ των υστέρων διαχείριση των επιπλοκών, κάτι που προκαλεί πολλαπλάσιο κόστος στο σύστημα υγείας και, το σπουδαιότερο, επιβαρύνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία τους.

Ειδικότερα, με βάση την ανάλυση των στοιχείων από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ συνάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Αν και υπάρχει αύξηση του Αναλώσιμου Υγειονομικού Υλικού κατά 3.400.000€, παρ’ όλα αυτά στον συνολικό προϋπολογισμό Υλικών Σακχαρώδη Διαβήτη (κατηγορίες Λ4Α, Λ4Β και Λ4Γ), υπάρχει συνολική μείωση κατά 1.000.000€.

2. Αυτή η μείωση έρχεται την ώρα που ο αριθμός των πασχόντων έχει αυξηθεί κατά 2% σύμφωνα με τα νεότερα δημοσιευμένα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ (24% αύξηση στο νεογνικό διαβήτη, 18% αύξηση άλλων τύπων διαβήτη και 22% αύξηση σε περιπτώσεις ινσουλινοπενίας).

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα, υποχρηματοδοτώντας τη συγκεκριμένη θεραπευτική κατηγορία, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο και χωρίς στοιχειώδη πρόβλεψη, το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι νέες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν στην πρόληψη των επιπλοκών και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Η μείωση αυτή του προϋπολογισμού του Σακχαρώδη Διαβήτη προκύπτει τη στιγμή που οι ασθενείς αναμένουν εδώ και χρόνια την ένταξη νέων τεχνολογιών στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ (Συστήματα Συνεχούς Καταγραφής Γλυκόζης και Καινοτόμες Αντλίες Ινσουλίνης), ενώ ο Οργανισμός δεν ολοκληρώνει έγκαιρα τις διαδικασίες, ώστε οι νέες τεχνολογίες να είναι προσβάσιμες σε όλους τους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Τελικά ποια είναι η πρόθεση του Οργανισμού και της πολιτείας;

Υπάρχει πρόθεση ρεαλιστικής διαμόρφωσης του προϋπολογισμού βάσει δημογραφικών δεδομένων για αυτή την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, ή ο Οργανισμός αυθαίρετα δημιουργεί κωλύματα, κρατώντας χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν νέες τεχνολογίες σε ομηρία, με προϋπολογισμούς που στήνονται στο πόδι, χωρίς ρεαλιστική πρόβλεψη της πραγματικής ανάγκης;

Μήπως η πολιτεία και ο ΕΟΠΥΥ μεταφέρουν, τελικά, το βάρος της χρηματοδότησης των τεχνολογιών για τον σακχαρώδη διαβήτη στους ασθενείς και τις εταιρείες, οι οποίες επιβαρύνονται με υψηλότατα clawback, με κίνδυνο την αδυναμία εισαγωγής ορισμένων αποζημιούμενων αντλιών ινσουλίνης στην ελληνική αγορά;

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ οφείλει άμεσα να επανεξετάσει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού για τις δαπάνες που αφορούν τον σακχαρώδη διαβήτη και να προχωρήσει στις αναγκαίες διορθώσεις, λαμβάνοντας υπόψη μια σοβαρή, επιστημονική επεξεργασία των δεδομένων. Ας μην περιμένει να διορθώσει τις προφανείς αστοχίες στη διάρκεια της χρονιάς, με αναθεωρήσεις σε έναν προδήλως εσφαλμένο προϋπολογισμό.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πολύ σοβαρή χρόνια πάθηση με αντανάκλαση σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, αλλά και στη λειτουργία του συστήματος υγείας, ιδιαίτερα σε περίοδο σκληρής δοκιμασίας από την πανδημία. Και αυτή η σοβαρότητα του ζητήματος θα πρέπει να βρει την αντανάκλασή της στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων