medlabnews.gr iatrikanea
Εχει ανοίξει, η πλατφόρμα για τη χορήγηση των χαπιών για τον κοροναϊό, όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η Μίνα Γκάγκα.Η κα. Γκάγκα ανέφερε πως μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν χορηγηθεί 5.200 δόσεις μολνοπιραβίρης, ενώ επισήμανε πως το χάπι της MSD πρέπει να δοθεί αυστηρά στις 5 πρώτες ημέρες ασθένειας με Covid.
Η κατ’ οίκον παράδοση των αντι-ιικών χαπιών δεν αφορά όλους τους ασθενείς, αλλά εκείνους που είναι άνω των 18 ετών, νοσούν από κοροναϊό και έχουν προβλήματα υγείας.
Διευκρίνισε επίσης πως το χάπι δεν μπορεί να δοθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή σε όσες γυναίκες βρίσκονται σε περίοδο γονιμοποίησης.
«Είναι πολύ σημαντικό η αίτηση από τον γιατρό στην πλατφόρμα να γίνει έγκαιρα. Υπενθυμίζω πως κάθε γιατρός μπορεί να κάνει αίτηση από το γραφείο του. Από την περασμένη Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και μέχρι χθες το βράδυ, έχουν εγκριθεί 512 αιτήσεις, ενώ χθες και σε μία μόλις ημέρα, εγκρίθηκαν πάνω από 80.
Περίπου 25 αιτήσεις, ωστόσο, απορρίφθηκαν, κυρίως εξαιτίας της καθυστέρησης στην κατάθεση του αιτήματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες, το φάρμακο molnupiravir θα πρέπει να χορηγηθεί εντός 3 έως 5 ημερών από την ημέρα της διάγνωσης της λοίμωξης με PCR ή rapid test.
Αφού ο γιατρός κάνει αίτηση και δοθεί θετική απάντηση, τότε ο ασθενής λαμβάνει sms με ξεκάθαρες οδηγίες, ενώ υπάρχει και παραπομπή σε σελίδα του ΕΟΠΥΥ με όσα πρέπει να γνωρίζει.
Επίσης ο ασθενής δεν πρέπει να ξεχάσει να δώσει την τελική του συγκατάθεση καθώς και τη διεύθυνση του προκειμένου να έρθει το κούριερ με τα χάπια.
Η κα. Γκάγκα ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνεται άμεσα η έγκριση από τον ασθενή, καθώς αλλιώς δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία.
Αναφορικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τόνισε πως «έχουν όλα δοθεί. Ως αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση των χαπιών, με τα ίδια κριτήρια. Για τα φάρμακα αυτά υπάρχει μια αρχική έγκριση, αλλά όχι γνωμοδότηση. Φαίνεται πως λειτουργούν τα χάπια αυτά. Θα δίνονται από την ίδια Επιτροπή και με τα ίδια κριτήρια και τους ίδιους τρόπους με εκείνα των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Θα πρέπει να υπογράφουν οι ασθενείς για τη λήψη τους, ενώ οι γιατροί θα πρέπει να ενημερώνουν για την πορεία του ασθενούς. Όπως γνωμοδότησαν και οι γιατροί, δεν προκρίνεται η προμήθεια και άλλων μονοκλωνικών αντισωμάτων για να χορηγηθούν σε ασθενείς».
Η κα Γκάγκα είπε πως στην επικράτεια παρατηρείται σταθερή πορεία με υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
«Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται δύο κρούσματα με Όμικρον, τα πρώτα στην Ελλάδα. Το ένα αφορά μια γυναίκα και το δεύτερο μια ασθενή που διασωληνώθηκε για άλλη αιτία και βρέθηκε θετική στη μετάλλαξη Όμικρον. Δεν ελέγχονται όλα τα περιστατικά για το είδος της μετάλλαξης» σημείωσε η κυρία Γκάγκα, και επισήμανε: «Κάθε χρόνο έχουμε θανάτους και στην Ελλάδα από τη γρίπη. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε πως η Όμικρον δεν προκαλεί θάνατο, γι' αυτό είναι σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. Οι τριπλά εμβολιασμένοι έχει αποδειχθεί πως είναι καλά θωρακισμένοι».
Τα χάπια της Merck MSD που είναι κατά του κοροναϊού πήραν έγκριση για χορήγηση στην Ελλάδα. Δηλαδή, με βάση όσα ίσχυαν για τα μονοκλωνικά, τα συγκεκριμένα χάπια δεν θα είναι διαθέσιμα για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ανοσοκατασταλμένους, ασθενείς με νεοπλάσματα, μεταμοσχευθέντες και εγκύους στο τρίτο 3μηνο της κυήσεως.
Θα χορηγούνται μόνο στην αρχή της νόσησης, ενώ η αίτηση θα γίνεται μόνο από γιατρό -και όχι από τον ασθενή- στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Έπειτα, η χορήγηση θα πραγματοποιείται, είτε από τα νοσοκομεία εάν ο ασθενής νοσηλεύεται, είτε από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, σε περίπτωση που ο ασθενής είναι στο σπίτι του.
Το molnupiravir ενσωματώνει τη δραστική ουσία του στο RNA του κοροναϊού, προκαλώντας γενετικά σφάλματα στον ιό και εμποδίζοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό του, πράγμα που βοηθά τον οργανισμό του ασθενούς να αμυνθεί.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα μειώνουν έως κατά 85% τον κίνδυνο βαριάς Covid-19, όμως είναι πολύ ακριβά, όχι ευρέως διαθέσιμα και επιπλέον πρέπει να χορηγούνται ενδοφλέβια, άρα έχουν μειονεκτήματα σε σχέση με τα αντι-ιικά χάπια.
Οδηγίες για την αίτηση
Διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση με γιατρούς και δημοσιογράφους είχε ο ΙΣΑ και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με θέμα τη χορήγηση αντι-ιϊκών φαρμάκων για την COVID-19, καθώς και τη χρήση της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την κατ΄οίκον διάθεση.
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης διευκρινίστηκε πως τα χάπια δεν χορηγούνται σε όσους νοσούν βαριά και σε όσους νοσηλεύονται.
Επίσης η έναρξη της νόσου στον ασθενή χαρακτηρίζεται από την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι από το θετικό τεστ.
«Ο γιατρός θα πρέπει να είναι σε επικοινωνία με τον ασθενή και κατά τη διάρκεια του 5νθήμερου που λαμβάνει τα αντιικά χάπια, ενώ υπάρχει πρέπει μετά να αναφέρει την έκβαση της χορήγησης των χαπιών στον ασθενή».
Τέλος διευκρινίστηκε πως υπάρχει μόνο χρονική προτεραιοποίηση στις αιτήσεις και γι΄αυτό οι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λάβουν τα χάπια αν το δηλώσουν έγκαιρα.
Ποιοι δικαιούνται τα χάπια
Η θεραπεία είναι κατάλληλη για μη νοσηλευόμενους ασθενείς 18 ετών και άνω, οι οποίοι έχουν βρεθεί θετικοί στην Covid-19 (με rapid antigen ή PCR test), έχουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν βαριά εξαιτίας των παρακάτω παραγόντων:
Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων
Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου
Υποβολή σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
Κυστική ίνωση
Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλη θεραπεία) το τελευταίο έτος
Αιματολογικές κακοήθειες το τελευταίο έτος
Πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες και δευτεροπαθείς λόγω θεραπείας με Β-ειδικούς παράγοντες π.χ. Rituximab
HIV λοίμωξη
Επιδημική έξαρση σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων
Ηλικία τουλάχιστον 70 ετών
BMI άνω του 40
Χρόνια νεφρική νόσος
Χρόνια Αναπνευστική ανεπάρκεια υπό οξυγονοθεραπεία
Ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση
Διαβήτης υπό θεραπεία
Συμφορητική Καρδιακή Ανεπάρκεια (ΝΥΗΑ ≥ Class II)
Χρόνια ηπατική νόσος
Καρδιαγγειακή νόσος
Αρτηριακή Υπέρταση υπό θεραπεία
Θαλασσαιμία – Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Κατάλληλο και για τη μετάλλαξη Όμικρον
Σημειώνεται πως βάσει των όσων έχει ανακοινώσει η MSD, το αντιικό χάπι της κατά του κορωνοϊού λειτουργεί εναντίον (και) της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες.
Η MSD και ο εταίρος της, Ridgeback Biotherapeutics, ανακοίνωσαν στις 28/1 ότι έξι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως το πειραματικό φάρμακό τους κατά του κορωνοϊού, μολνουπιραβίρη (molnupiravir), λειτουργεί απέναντι στην πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον.
Τα στοιχεία αποτίμησαν την αντιιική δραστηριότητα της μολνουπιραβίρης και άλλων αντιιικών παραγόντων κατά παραλλαγών ανησυχίας της Covid-19. Η αποτελεσματικότητα της μολνουπιραβίρης εναντίον της «Όμικρον» δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μελέτες σε ανθρώπους, ανέφεραν οι εταιρείες.
Η μολνουπιραβίρη και ένα χάπι της Pfizer που λαμβάνεται επίσης από το στόμα έλαβαν άδεια στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο και θεωρούνται σημαντικά εργαλεία απέναντι στην Όμικρον. Στην Ελλάδα το χάπι της MSD έκανε πρεμιέρα πριν από δύο εβδομάδες.
Η Pfizer ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι εργαστηριακά δεδομένα έδειξαν ότι το σκεύασμά της, Paxlovid, διατηρεί την αποτελεσματικότητά του εναντίον της Όμικρον.
Η MSD ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι το χάπι της έχει έναν μηχανισμό που μπορεί να λειτουργήσει εναντίον της «Όμικρον» και οποιασδήποτε άλλης παραλλαγής. Το molnupiravir έχει λάβει άδεια χρήσης σε περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιαπωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου