medlabnews.gr iatrikanea
Η έμπειρη γιατρός και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ποιοτικής Φροντίδας του Ιατρικού Συλλόγου Αυστραλίας (RACGP), Δρ Σιμώνη, συμβουλεύει πώς μπορείτε να διαχειριστείτε περιπτώσεις ήπιου COVID-19 στο σπίτι
Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε εάν το τεστ μας για τον COVID-19 είναι θετικό, ανεξάρτητα αν πρόκειται για PCR (μοριακό) ή για RAT (ταχεία εξέταση αντιγόνου).
Πρώτα από όλα, πρέπει να το αναφέρετε αμέσως και να ενημερώσετε όλα τα άτομα με τα οποία ήρθατε σε επαφή για να υποβληθούν σε εξέταση.
Εάν έχετε συμπτώματα αλλά δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε τεστ RAT ή PCR, υποθέστε ότι έχετε COVID-19 και απομονωθείτε στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε την πιθανότητα εξάπλωσης, ακόμα κι αν δεν είστε βέβαιοι.
Σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον που έχει COVID-19. Είναι πλέον στην κοινότητα και δεν υπάρχει επιστροφή από αυτό, όπως φαίνεται από την καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων.
Είναι σημαντικό να κάνουμε την τρίτη δόση του εμβολίου η οποία, σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις, πρέπει να λαμβάνεται 4 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ πρέπει να συνεχιστεί η χρήση προστατευτικής μάσκας στους δημόσιους χώρους, το πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση των επιφανειών στο σπίτι και στο χώρο εργασίας, η τήρηση της κοινωνικής απόστασης και ο αερισμός των κλειστών χώρων όσο το δυνατόν περισσότερο.
Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, αποφύγετε την ανταλλαγή φιλιών με φίλους και συγγενείς. Στόχος είναι να επιβραδυνθεί η εξάπλωση, ώστε να μην επιβαρύνεται υπερβολικά το σύστημα υγείας.
Μια άλλη ανησυχία είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της COVID-19 που επηρεάζουν το 5-15% των ανθρώπων, οι οποίοι συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για έως και 3 μήνες.
Τα καλά νέα από αυτά που παρατηρούμε, είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν καλά από την COVID-19, ότι τα άτομα που είναι διπλά εμβολιασμένα φαίνεται να είναι κάπως προστατευμένα από την εμφάνιση σοβαρής νόσου στην περίπτωση μόλυνσης μετά από την έκθεσή τους στον ιό, ενώ όσοι έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις κινδυνεύουν ακόμη λιγότερο από το να νοσήσουν σοβαρά από τη μετάλλαξη Δέλτα και σε κάποιο βαθμό και από την Όμικρον.
Στην Αυστραλία, η εμπειρία της ΝΝΟ αντικατοπτρίζει τα ευρήματα της Βικτώρια, όπου το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών έχουν προσβληθεί από την μετάλλαξη Δέλτα και το 60% αυτών των ανθρώπων είναι ανεμβολίαστοι.
Πώς μπορώ να διαχειριστώ μόνος μου την COVID-19 ή να ζω με άλλους που έχουν προσβληθεί από τη νόσο;
Λεπτομερείς συμβουλές για την αυτοαπομόνωση διατίθενται από το Health Direct και συμβουλές για τη διαχείριση της COVID-19 με τη βοήθεια του γιατρού σας υπάρχουν στον οδηγό του Ιατρικού Συλλόγου (RACGP), ο οποίος περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης και ημερολόγιο συμπτωμάτων.
Στην ιδανική περίπτωση, το άτομο που νοσεί με COVID-19 θα πρέπει να έχει ένα ξεχωριστό, καλά αεριζόμενο δωμάτιο και να κοιμάται μόνο του.
Θα πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να χρησιμοποιεί ξεχωριστό μπάνιο, να χρησιμοποιεί τους κοινόχρηστους χώρους σε διαφορετικές ώρες και να φορά μάσκα κατά τις μετακινήσεις του από τον έναν κοινόχρηστο χώρο στον άλλο. Εάν ο ασθενής ζει μόνος, θα πρέπει να ενημερώσει κάποιους στενούς φίλους και την οικογένειά του ότι έχει COVID ώστε να μπορούν να τον καλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασής του.
Τι πρέπει να έχω στο σπίτι μου σε περίπτωση που εγώ ή άλλοι προσβληθούν από COVID-19;
Αγοράστε προϊόντα καθαρισμού όπως απορρυπαντικό, αντισηπτικό νοσοκομειακής ποιότητας, γάντια μιας χρήσης και σκουπίστε τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως πάγκοι, διακόπτες φωτιστικών, χερούλια πόρτας, τηλέφωνα, τουαλέτες, βρύσες και νεροχύτες. Φροντίστε να υπάρχουν μάσκες, χαρτομάντιλα και κάδοι με σακούλες μιας χρήσης σε κάθε δωμάτιο και μην μοιράζεστε πιάτα, μαχαιροπίρουνα, φλιτζάνια ή πετσέτες.
Άλλα απαραίτητα που θα πρέπει να έχετε στα υπόψη είναι το θερμόμετρο για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας και ένα παλμικό οξύμετρο για τη μέτρηση των επιπέδων οξυγόνου. Τα επίπεδα οξυγόνου που πρέπει να μετρώνται μόνο σε περιπτώσεις με πιο σοβαρά συμπτώματα περίπου δύο φορές την ημέρα, πρέπει να βρίσκονται στο 95% ή παραπάνω.
Μπορείτε να τα δανειστείτε από τον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας ή να τα αγοράσετε από ένα φαρμακείο.
Ακολουθεί μια συνοπτική λίστα με όλα τα απαραίτητα για την COVID:
Είδη ατομικής προστασίας και απολύμανσης:
– Μάσκες
– Γάντια
– Αντισηπτικό χεριών
– Απολυμαντικό νοσοκομειακής κατηγορίας
– Σακούλες κάδων και κάδοι για κάθε δωμάτιο
– Χαρτομάντηλα
– Χαρτί κουζίνας για σκούπισμα επιφανειών
Φάρμακα:
– βουπροφαίνη/παρακεταμόλη για πόνους και πυρετό
-Παστίλιες για τον πονόλαιμο
– Όλα τα φάρμακα που παίρνετε τακτικά
– Αντιισταμινικό
Προαιρετικά:
-Θερμόμετρο
-Παλμικό οξύμετρο
Λίστα με απαραίτητα email και τηλέφωνα:
-Γιατρός
-Φαρμακοποιός
-Στενοί φίλοι και οικογένεια
-Κατ’οίκον παράδοση φαγητού και γευμάτων
-Ανοικτή γραμμή ενημέρωση για τον COVID-19
Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα που πρέπει να περιμένω;
Συμπτώματα κρυολογήματος που περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο.
Μερικοί εμφανίζουν πονοκεφάλους, καταρροή, δύσπνοια, κόπωση και πόνους. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, έμετο, απώλεια όρεξης, επιπεφυκίτιδα και ανεξήγητο πόνο στο στήθος.
Η λίστα της Αυστραλιανής Κυβέρνησης με τα συμπτώματα της COVID-19 είναι πολύ χρήσιμη καθώς βοηθά στη σύγκριση με τη γρίπη, τις αλλεργίες και το κοινό κρυολόγημα.
Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα δεν απαιτούν ιατρική παρέμβαση.
Πότε πρέπει να καλέσω τον γιατρό μου;
Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα που προσβάλλονται από COVID-19 εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.
Αυτό δεν ισχύει εάν είστε έγκυος ή έχετε μια χρόνια πάθηση, όπως ο διαβήτης, ή εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι.
Εάν αισθάνεστε άρρωστος ή έχετε συμπτώματα, είναι σημαντικό να μην εμφανιστείτε στο ιατρείο αυτοπροσώπως αλλά να συνεννοηθείτε πριν με τον γιατρό σας για το πώς θα σας εξετάσει χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο το προσωπικό και όσους βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής.
Κάντε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις 3 φορές την ημέρα:
1. Μπορώ να φάω μόνος μου;
2. Μπορώ να πιω;
3. Έχω δυσκολίες στην αναπνοή ή σφίξιμο στο στήθος;
4. Μπορώ να πάω κανονικά στην τουαλέτα;
5. Μπορώ να παίρνω τα συνήθη φάρμακά μου;
Εάν η απάντηση σε οποιοδήποτε από αυτά τα ερωτήματα είναι «όχι», θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Εάν χρειάζεται να πάτε αυτοπροσώπως σε ιατρείο:
Επικοινωνήστε με το ιατρικό κέντρο πριν πάτε για να τους ενημερώσετε ότι είστε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.
Πάρτε το δικό σας αυτοκίνητο ή περπατήστε, αν αυτό είναι πρακτικό. Δεν πρέπει να παίρνετε μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί.
Φοράτε μάσκα προσώπου διαρκώς τόσο κατά τη μετάβασή σας στο ιατρείο όσο και κατά την παραμονή σας σε αυτό. Εάν υπάρχουν κι άλλα άτομα στο όχημα θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα προσώπου.
Ειδοποιήστε την υποδοχή και αναφέρετε απευθείας στο προσωπικό ότι είστε επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσουν. Να είστε υπομονετικοί μαζί τους, καθώς όλα τα ιατρεία αυτή την περίοδο έχουν πολύ δουλειά και τα περισσότερα διαθέτουν περιορισμένο προσωπικό λόγω έκθεσης στον COVID.
Ποια είναι μερικά σοβαρά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζω;
Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για σοβαρή μορφή της νόσου περιλαμβάνουν:
· Αίσθημα χειροτέρευσης και αδυναμίας
· Έντονη δύσπνοια σε βαθμό που δεν μπορείτε να μιλήσετε σε σύντομες φράσεις όταν ξεκουράζεστε
· Πόνος ή πίεση στο στήθος
· Βήχας με αίμα
· Αίσθημα ζάλης ή υπνηλίας. Η απώλεια των αισθήσεων είναι σοβαρή.
· Το δέρμα γίνεται μπλε ή χλωμό
· Λιγότερα ή καθόλου ούρα
Αυτές μπορεί να είναι σοβαρές επιπλοκές και θα πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο για να μεταβείτε στο νοσοκομείο.
Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου έχει COVID-19;
Το COVID-19 εμφανίζεται στα παιδιά συχνά με τη μορφή μιας κοινής ίωσης και περιλαμβάνει ρινική καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο, βήχα, έμετο, διάρροια, κόπωση.
Αντιμετωπίστε αυτά τα συμπτώματα όπως θα κάνατε για οποιαδήποτε ιογενή ασθένεια. Εάν θηλάζετε, συνεχίστε να το κάνετε αλλά φορέστε μάσκα. Στις μισές σχεδόν από τις περιπτώσεις, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα ενώ σε κάποιες μπορεί να εμφανιστεί απώλεια όσφρησης ή γεύσης, πονοκέφαλος και δυσκολία στην αναπνοή.
Καλέστε το γιατρό σας εάν:
· Το παιδί είναι μικρότερο από 3 μηνών
· Ανησυχείτε για το παιδί σας
· Το παιδί σας έχει κάποια χρόνια ασθένεια
· Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με δυσκολία στην αναπνοή, σοβαρή διάρροια, έμετο ή κοιλιακό άλγος ή αποβάλλει μειωμένη ή λιγότερη από τη μισή συνήθη ποσότητα ούρων
· Το παιδί έχει έντονη υπνηλία ή γίνεται ευερέθιστο
Εάν έχω νοσήσει με COVID, πότε πρέπει να κάνω την τρίτη δόση του εμβολίου;
Μετά τη μόλυνση με COVID-19, υπάρχει κάποια ανοσία που αναμένουμε ότι θα διαρκέσει έως και 6 μήνες. Θα πρέπει να κάνετε την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του COVID είτε με Pfizer είτε με Moderna σε 4-6 μήνες μετά τη μόλυνση, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τους 3 μήνες.
Υποστήριξη για την ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ο εξάπλωση της COVID-19, τα μακροχρόνια lockdown, η σύγχυση γύρω από τους περιορισμούς, τα αντιφατικά μηνύματα από τα μέσα ενημέρωσης και τις επίσημες ενημερώσεις της Κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον αβεβαιότητας.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι περισσότεροι από εμάς βρεθήκαμε στη θέση να μην μπορούμε να διακρίνουμε ποιες πληροφορίες είναι αξιόπιστες και ως εκ τούτου είναι φυσιολογικό να νιώθουμε συχνά αδιάφοροι ή ακόμη και κυκλοθυμικοί.
Κάποιοι ίσως αισθάνονται συντετριμμένοι, λυπημένοι, απογοητευμένοι σε βαθμό που να εμφανίζουν και κάποια σωματικά συμπτώματα, όπως απώλεια ή αλλαγή στην όρεξη, προβλήματα ύπνου και αίσθημα κόπωσης.
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι πάσχετε από μια μορφή κατάθλιψης και μπορεί να γίνουν σοβαρά αν δεν αντιμετωπιστούν. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι δεν θέλετε να δείτε κανέναν ή φοβάστε να βγείτε έξω, ότι δεν είστε αποτελεσματικοί στη δουλειά, στο σπίτι ή στο σχολείο.
Μπορεί να καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ και να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι σημαντικό να μιλήσετε σε κάποιον για αυτά τα συναισθήματα και τις αλλαγές στη ζωή σας.
* Δρ Μαγδαληνή Σιμώνη, MBBS FRACGP DRANZCOG MHHS, RACGP Expert Committee Quality Care, University of Melbourne, Department of General Practice Senior Research Fellow
Πηγή neoskosmos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου