Γουργουλιάνης: Βγαίνουμε. Από τα 50000 κρούσματα ή δεν καταλαβαίνουν τίποτα ή έχουν λίγο πυρετό, λίγο βήχα και λίγο πονόλαιμο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Βγαίνουμε. Από τα 50000 κρούσματα ή δεν καταλαβαίνουν τίποτα ή έχουν λίγο πυρετό, λίγο βήχα και λίγο πονόλαιμο

Η Όμικρον μπορεί να είναι και η τελευταία στροφή της πανδημίας του κοροναϊού, είπε ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης

medlabnews.gr iatrikanea

Η Όμικρον μπορεί να είναι και η τελευταία στροφή της πανδημίας του κοροναϊού, όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης επισημαίνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία των 50000 κρουσμάτων που ανακοινώνεται από το ΕΟΔΥ είναι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν κάτι ή έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λίγο πυρετό, λίγο βήχα και λίγο πονόλαιμο, συμπτώματα που περνούν γρήγορα.

Ο καθηγητής τόνισε πως οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές για έναν ιό και τις βλέπουμε και σε αυτό τον κοροναϊό, καθώς υπάρχουν στον πλανήτη μεγάλες και πυκνοκατοικημένες περιοχές με ανεμβολίαστους ανθρώπους.

Για καλά νέα έκανε λόγο ο κ. Γουργουλιάνης, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας και την μετάλλαξη Όμικρον. Σημείωσε πως οι εμβολιασμένοι που μολύνονται έχουν ήπια συμπτώματα και χρειάζεται να μείνουν στο σπίτι, όπως λένε και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για πέντε ημέρες.

Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την Όμικρον είναι νέοι σε ηλικία, κατά μέσο όρο 39 ετών, με τους εμβολιασμένους να περνούν ήπια. Το άλλο καλό νέο, όπως είπε ο Καθηγητής είναι ότι βγαίνουμε από το προηγούμενο κύμα και παρατηρείται αποκλιμάκωση, με λιγότερες νοσηλείες, λιγότερους διασωληνωμένους.

» Όμως στο σπίτι υπάρχει ένας παππούς και μια γιαγιά, που μπορεί να είναι ανεμβολίαστοι και οι οποίοι μπορεί να κολλήσουν και να χρειαστεί να μπουν στο Νοσοκομείο. Αυτό νομίζω ότι είναι κάτι που θα αυξήσει τις προσελεύσεις στα Επείγοντα, γιατί υπάρχει πολλή νοσηρότητα. Μερικοί πηγαίνουν στα Νοσοκομεία και κάποιοι από αυτούς που έχουν κι άλλους παράγοντες κινδύνου θα χρειαστούν Νοσοκομείο», είπε ο κ. Γουργουλιάνης, τονίζοντας πως ακόμη και τώρα, όσοι εισάγονται στα Νοσοκομεία έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ και οι θάνατοι που καταγράφονται αυτό το διάστημα είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Σύνηθες γεγονός οι μεταλλάξεις στους ιούς

Ο Καθηγητής εξήγησε πως οι μεταλλάξεις στη ζωή ενός ιού ως είδος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, σημειώνοντας πως υπήρχαν μεταλλάξεις που δεν επέζησαν, ενώ μεταλλάξεις που επιζούν και χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές είναι αυτές που έχουν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα ή είναι θανατηφόρες. «Ο Sars και ο Mers, οι προηγούμενες μικρότερες πανδημίες του κοροναϊού εξαντλήθηκαν γρήγορα, γιατί σκοτώνανε τον άνθρωπο. Είχαν πολύ μεγάλη θνητότητα της τάξης του  14-17%. Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια πορεία του ιού προς την επιβίωσή του. Ο ιός επιβιώνει όταν έχει ανθρώπους να πολλαπλασιάζεται», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Αναφερόμενος στην μετάλλαξη που πρόσφατα γνωρίσαμε, αυτή του Καμερούν, ο Καθηγητής  σχολίασε ότι δεν χαρακτηρίστηκε ως ανησυχητική από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αλλά εάν είναι στην κατεύθυνση της λιγότερο θανατηφόρου και περισσότερο μεταδοτικής. Εάν εκτοπίσει την Όμικρον, συμπλήρωσε,  κάπου εκεί θα τελειώσουν όλα. «Υπάρχει και το καλύτερο σενάριο να είναι η Όμικρον η τελευταία στροφή», υπογράμμισε επιπλέον ο κ. Γουργουλιάνης.

Ανησυχία για τον πλανήτη οι πυκνοκατοικημένες περιοχές με ανεμβολίαστους

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στην ανησυχία που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα κι αυτή σχετίζεται με την εμβολιαστική κάλυψη του πλανήτη και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών, οι οποίες έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι πυκνοκατοικημένες και με ανεμβολίαστους. Ιδανικός χώρος δηλαδή για την ανάπτυξη του ιού και μεταλλάξεων αυτού.

» Εμείς οι «πολιτισμένοι» έχουμε κάνει την τρίτη δόση αλλά υπάρχουν άνθρωποι στην Αφρική που έχουν ποσοστό εμβολιασμού κάτω από 10%. Και αυτό το δεδομένο  συμπίπτει και με το γεγονός ότι είναι πολυσύχναστες περιοχές. Μια μετάλλαξη εκτός από τον αρχικό ιό ήταν η βρετανική, η οποία έγινε στη Βρετανία, πριν υπάρξουν οι εμβολιασμοί, δηλαδή σε μια  πολυσύχναστη περιοχή, χωρίς εμβόλια και μετά έγινε στην Ινδία , μια πυκνοκατοικημένη περιοχή και η εμβολιαστική κάλυψη τότε 15% κι έπειτα έγινε στη Ν. Αφρική, σε περιοχή   που είναι σαν τη Θεσσαλία και έχει ενάμιση φορά τον πληθυσμό της Ελλάδος. Εάν υπάρχει περιοχή στον πλανήτη με ανεμβολίαστους και πολυσύχναστη και δυστυχώς υπάρχει, εκεί μπορεί να δημιουργηθεί μια ακόμη μετάλλαξη. Εάν γίνει, θα είναι στην κατεύθυνση ηπιότερης νόσου και πιο μεταδοτικής», εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης.

Σημείωσε πως για να εξαλειφθεί ο ιός θα έπρεπε οι ηγέτες του κόσμου να φρόντισαν να εμβολιαστούν όλες οι χώρες και κυρίως οι πυκνοκατοικημένες και όσες είναι ανεμβολίαστος ο πληθυσμό τους. «Από τη στιγμή που δεν γίνεται, οι μεταλλάξεις είναι αναμενόμενο. Το κύριο μέλημα είναι να επεκταθούν εμβολιασμοί στις φτωχές περιοχές που μένει ο ένας πάνω στον άλλο», ανέφερε ο ίδιος, λέγοντας πως εάν η Όμικρον εξελιχθεί σε ένα κοινό κρυολόγημα, τότε δεν υπάρχει λόγος και για τέταρτη δόση του εμβολίου.

Θα πάμε για μια καλή άνοιξη κι ένα καλύτερο καλοκαίρι

Εκφράζοντας ο Καθηγητής την πεποίθησή του για την πορεία της πανδημίας, σημείωσε πως με βάση την παρατήρηση που κάνει στα πανδημικά κύματα της μετάλλαξης Όμικρον σε Ν. Αφρική και Καναδά, βλέπει πως το κύμα στην Ελλάδα θα εξαντληθεί τον Φεβρουάριο, εάν φυσικά δεν υπάρχει άλλη μετάλλαξη.» Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάμε σε μια καλή άνοιξη κι ένα ακόμη καλύτερο καλοκαίρι και πιθανώς τη λήξη της πανδημίας. Εάν θα υπάρξει μια άλλη μετάλλαξη που θα το μάθουμε την άνοιξη ή το φθινόπωρο ίσως να έχουμε ακόμη ένα κύμα ήπιο», υποστήριξε, ενώ σημείωσε πως ενώ αυτό το διάστημα θα ξεκινούσε η γρίπη, λόγω της προστασίας από τις μάσκες και των περιορισμών στο συγχρωτισμό, δεν υπάρχουν περιστατικά γρίπης.

Καλώς ανοίγουν τα σχολεία

Ο κ. Γουργουλιάνης σχολιάζοντας την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, εκφράστηκε θετικά, επισημαίνοντας πως είναι καλό και προτιμότερο τα παιδιά να είναι σε ένα επιτηρούμενο περιβάλλον, παρά στο σπίτι πολλές ώρες με ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες και μάλιστα ανεμβολίαστους.

«Θεωρώ καλό ότι ανοίγουν τα σχολεία,  Τα παιδιά αυτά είναι έξω με τους φίλους τους, πήγαν σε πάρτι. Εάν ο παππούς και η γιαγιά είναι εμβολιασμένοι και είναι στο σπίτι νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα τα παιδιά να πάνε στο σχολείο. Είναι καλύτερο να είναι προστατευμένα τα παιδιά και επιτηρούμενα παρά στα σπίτια πολλές ώρες με τους ηλικιωμένους συγγενείς ή να παίζουν ο ένας πάνω στον άλλο», κατέληξε.

Πηγή: magnesianews.gr

 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων