medlabnews.gr iatrikanea
Οι προβλέψεις για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον ήταν εξ αρχής εφιαλτικές. Μια ματιά στην καμπύλη των κρουσμάτων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι η πραγματικότητα τις δικαίωσε. Μόνο εντός 2022 έχουν καταγραφεί 381.425 κρούσματα. Από τα Χριστούγεννα, οπότε και αρχίζει σταδιακά η εκτόξευση, έως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα (527.960).Στις 4 Ιανουαρίου –οπότε και αποτυπώθηκαν επιδημιολογικώς οι συναθροίσεις της Πρωτοχρονιάς- καταγράφηκε το έως τώρα μεγαλύτερο «μαύρο» ρεκόρ με 50.126 κρούσματα. Έκτοτε η πορεία είναι σταθερά πτωτική, ωστόσο τα νούμερα παραμένουν πενταψήφια.
Νωρίτερα, ο καθηγητής Δ. Σαρηγιάννης διατύπωσε την πρόβλεψη ότι «σε 2 εβδομάδες από τώρα μπορούμε να φτάσουμε κάτω από τα 3.000 κρούσματα». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι «είμαστε σε φάση ύφεσης», σημειώνοντας ότι «μπορούμε να μιλάμε για αποκλιμάκωση που ήρθε 8 με 10 ημέρες νωρίτερα».
Είμαστε όμως σε φάση ύφεσης ή είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί κάτι τέτοιο; Eπικοινώνησαμε με τρεις ειδικούς ζητώντας το σχόλιο τους.
Χατζηιωάννου: Παραμένει επιφυλακτική
Επιφυλακτική εμφανίζεται η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ, Θεοδώρα Χατζηιωάννου.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πολύ δύσκολα θα έλεγα ότι έχουμε υπερεκτίμηση των κρουσμάτων. Το αντίθετο. Όλα τα self-test που δεν δηλώνονται και οι ασυμπτωματικοί που δεν κάνουν καν τεστ, με κάνουν σίγουρη ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα από όσο γνωρίζουμε», σημειώνει.
Σχολιάζει δε ότι «μόλις άνοιξαν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», άρα προτείνει να κάνουμε υπομονή για «διαβάσουμε» καλύτερα την επιδημιολογική εξέλιξη.
Πρασσάς: Δεν πέρασε η κατάσταση συναγερμού
Ο δρ Μοριακής Βιολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, Γιάννης Πρασσάς, διατύπωσε τη σκέψη ότι «είναι πολύ πιθανό να έχουμε φτάσει ήδη στην κορύφωση των κρουσμάτων», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μπήκε σχετικά αργά -σε σχέση με άλλες χώρες- στην δίνη της Όμικρον αλλά το κύμα προχώρησε ραγδαία».
Ο δρ Πρασσάς επισημαίνει ότι τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει. «Η αποκλιμάκωση στα κρούσματα δεν σημαίνει ότι πέρασε η κατάσταση συναγερμού. Τις επόμενες εβδομάδες η πίεση στα νοσοκομεία αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο και έτσι η σκέψη όλων μας θα πρέπει να είναι στους ήρωες υγειονομικούς υπαλλήλους που δίνουν την εσχάτη, άνιση μάχη να μην αφήσουν το ΕΣΥ μας να καταρρεύσει», λέει.
«Η αμυντική επιδημιολογικά συμπεριφορά μας για τις επόμενες εβδομάδες -στο βαθμό που μπορεί και αντέχει ο καθένας- παραμένει πράξη ευθύνης, ώστε να κλείσει ο πρώτος και πλέον δύσκολος κύκλος της πανδημίας και να μπορέσουμε μετά να επαναξιολογήσουμε την μακρόχρονη συμβίωση μας με τον ιό», υπογραμμίζει.
Και καταλήγει: «Σε καμία περίπτωση δεν τελείωσε η πανδημία και, όχι, δεν έγινε “κρυολόγημα” η Όμικρον – παραμένει ένας άκρως επικίνδυνος ιός για τους ανεμβολίαστους. Μπορούμε να αντλήσουμε κουράγιο από την σκέψη ότι τα πλέον δύσκολα είναι πίσω μας αλλά η μακριά συμβίωση μας μας τον ιό θα έχει αναταράξεις.
Η Όμικρον δεν είναι το τέλος της αλφαβήτας. Πιθανότατα θα δούμε και άλλες παραλλαγές με ενδεχομένως μεγαλύτερη εγγενή παθολογικότητα της όμικρον. Και ας θυμόμαστε ότι όταν μιλάμε για ιούς σαν τον SARS-COV2 που έχουν την δυναμική να σαρώνουν τόσο μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού , ακόμη και μικρές αυξήσεις στην παθολογικότητα τους μπορούν να μεταφραστούν σε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και για αυτό θα πρέπει να αναβαθμίσουμε συνολικά τις υποδομές δημοσίας υγείας μας για να είμαστε περισσότερο έτοιμοι για τα ενδεχόμενα αυτά. Τίποτα όμως δεν μπορεί να μας πάει πίσω στο μηδέν. Και αυτό γιατί έχουμε και μηχανισμούς άμυνας -π.χ. κυτταρική ανοσία- που δεν χάνονται από οποίες μεταλλάξεις και αν έρθουν. Και αυτή είναι η βάση μας για να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα. Για την ώρα προέχει να βγάλουμε συλλογικά τον δύσκολο χειμώνα».
Παππάς: Κανείς δεν εγγυάται οξυκόρυφη πτώση
«Μακάρι να βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης, όμως ενδέχεται να βρισκόμαστε σε φάση διαγνωστικού κορεσμού ή απλά να βλέπουμε μια εξισορρόπηση που είναι πιθανώς απότοκη μιας καλύτερης τήρησης κάποιων μέτρων σε ατομικό επίπεδο», σημειώνει από την πλευρά του ο παθολόγος, Γιώργος Παππάς.
«Το ελληνικό peak ενδέχεται να επηρεάστηκε και από τις ιδιαιτερότητες των γιορτών, τις αυξημένες συναθροίσεις. Δεν μας εγγυάται κανείς όμως ότι θα είναι αντίστοιχα οξυκόρυφη και η πτώση του -έχει άφθονη δεξαμενή ξενιστών για να προσβάλλει το Όμικρον και να συντηρηθεί στην κοινότητα σε υψηλά επίπεδα-, ενώ δεν γνωρίζουμε και το εύρος της υπολειμματικής κυκλοφορίας του Δέλτα που θα μπορούσε να ανακάμψει», τονίζει ο συντάκτης της δημοφιλούς στήλης στο Facebook «Ημερολόγια Κορωνοϊού».
«Το ζητούμενο εν τέλει δεν είναι αν θα πραγματοποιηθεί γρήγορη αποκλιμάκωση, αλλά αν είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια παρατεταμένη κυκλοφορία του Όμικρον και να αναγνωρίσουμε και να αναχαιτίσουμε την εμφάνιση του όποιου επόμενου στελέχους», καταλήγει ο κ. Παππάς.
Η πορεία των κρουσμάτων με την Όμικρον Από τη χρονοσειρά των κρουσμάτων, γίνεται αντιληπτό ότι η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον στην Ελλάδα αρχίζει από τα Χριστούγεννα και από τις 27/12 σημειώνοντας αλλεπάλληλα ρεκόρ με αποκορύφωμα την 4η Ιανουαρίου, οπότε καταγράφονται 50.126 κρούσματα.
12/1: 24.246
11/1: 32.694
10/1: 27.766
9/1: 18.592
8/1: 37.676
7/1: 29.334
6/1: 33.716
5/1: 43.386
4/1: 50.126
3/1: 36.246
2/1: 17.633
1/1: 30.010
31/12: 40.560
30/12: 35.580
29/12: 28.828
28/12: 21.657
27/12: 9.284
26/12: 4.036
25/12: 6.590
Πηγή kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου