medlabnews.gr iatrikanea
Η Ελλάδα, βρίσκεται πλέον στην 8η θέση παγκόσμια των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού επισημαίνει με ανάρτησή του ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός - ερευνητής από τις ΗΠΑ. Μάλιστα με νεότερη ανάρτησή του λέει ότι θα βρεθεί στην 7η θέση σήμερα αύριο, ξεπερνώντας ακόμα και την Βουλγαρία. Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Παυλάκη«Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε…»
Είχαμε άλλο ένα ρεκόρ θανάτων.
Για πρώτη φορά νομίζω ο κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων για το 7ήμερο έφτασε τους 104 θανάτους την ημέρα
(23-29 Ιανουαρίου, 86+113+104+118+113+112+80=726 θάνατοι, 104 ημερήσια)
Υπερκαλύφθηκε δηλαδή η πρόβλεψη που είχαμε κάνει πριν μήνες ότι το παρόν κύμα θα είναι το μεγαλύτερο και φονικότερο από την αρχή της επιδημίας.
Ενώ άλλες χώρες μαθαίνουν και βελτιώνουν τις επιδόσεις τους, η Ελλάδα χειροτέρεψε ραγδαία την εξαιρετική της θέση κατά την πρώτη περίοδο, και τώρα βρίσκεται στην 8η θέση παγκόσμια των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Οι χώρες πρωταγωνιστές? Βοσνία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ελλάδα! Όλα τα Βαλκάνια! Η Ελλάδα πίσω στον φυσικό της χώρο.
Είναι άλλη μια θλιβερή διαπίστωση χωρίς προοπτική γρήγορης διεξόδου. Αντί να υπάρχει κινητοποίηση και προβληματισμός, η κοινωνία συνεχίζει να πληροφορείται ότι τελειώσαμε και έχουμε πάρει πάλι τη ζωή μας “πίσω”».
Και ο κ. Παυλάκης συνέχισε με επόμενη ανάρτησή του
Και ενώ πολλοί φίλοι συζητάνε την χθεσινή μου ανάρτηση για μέσο όρο θανάτων 104 για το 7ημερο, ο μέσος όρος ανέβηκε στο 106 σήμερα!
Περάσαμε μάλλον η θα περάσουμε αύριο-μεθαυριο τη Βουλγαρία σε θανάτους τελευταίου 7ημερου.
(Να διευκρινίσω ότι η Βουλγαρία τα έχει πάει πολύ πολύ χειρότερα από την Ελλάδα σε συνολικούς θανάτους).
Στους συνολικούς θανάτους από την αρχή της επιδημίας η Ελλάδα ακόμα τα πάει καλύτερα από πολλούς Ευρωπαίους λόγω του "προτέρου εντίμου βίου", δηλαδή λόγω της καλής πορείας στον πρώτο χρόνο της επιδημίας. Αυτό έγινε λόγω του λοκνταουν και των περιορισμών, που μερικοί άσκεφτα βρίζουν σήμερα.
Αυτό όμως δημιουργεί περισσότερες υποχρεώσεις στους υπεύθυνους, γιατί ήξεραν λίγο-πολύ τι δουλεύει και το πέταξαν, δεν το χειρίστηκαν έξυπνα και με σεβασμό. Αν ήθελαν, όπως θέλουμε όλοι ανοιχτά τα πάντα όλα, πρέπει όλοι να αναλάβουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε τον ιό σε ανεκτά επίπεδα. Τίποτα από αυτά που θα έπρεπε να προσπαθήσουν δεν έγινε.
Επειδή ανοιχτά όλα σημαίνει περιοδικά επιδημικά κύματα τώρα και στο μέλλον, αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι το κόστος όχι μόνο σε ανθρώπινες ζωές και υγεία, αλλά και για την οικονομία ήταν και θα παραμείνει τεράστιο. Περισσότερο κόστος από το κόστος μιας δέσμης μέτρων που προβλέπει, μαζί με πολλά άλλα (καθαρισμοί αέρα, μάσκες, περιορισμός συγκεντρώσεων κλπ) σαν τελική λύση ανάγκης, και γρήγορα κλεισίματα για λίγο.
Η δική μου άποψη, που την είπα και πριν το παρόν τσουνάμι, είναι ότι το κόστος σοβαρού και τίμιου κλεισίματος (όχι λοκνταουν-μούφα με όλα να δουλευουν παράνομα και πολλούς να μας... δουλεύουν) για 2 εβδομάδες το Νοέμβρη θα είχε πολύ λιγότερο κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου