Εννιά παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο με σύνδρομο MIS-C. Τι είναι; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εννιά παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο με σύνδρομο MIS-C. Τι είναι;

Νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με ήπια συμπτώματα πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, ύστερα από νόσηση με κοροναϊό

 medlabnews.gr iatrikanea

9 παιδιά νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, με ήπια συμπτώματα πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, ύστερα από νόσηση με κοροναϊό. Στην Ελλάδα, 100 παιδιά παρουσίασαν το συγκεκριμένο σύνδρομο, το οποίο εμφανίζεται 2-10 εβδομάδες, μετά την οξεία λοίμωξη. Όλα ήταν ανεμβολίαστα.

Τα παιδιά αυτά προστίθενται στις 100 και πλέον περιπτώσεις του συνδρόμου που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας και το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από ήπια ή ολιγοσυμπτωματική νόσο covid-19. Όπως διευκρίνισε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη χθεσινή (07/02/2022) ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, 50 παιδιά έχουν παρουσιάσει MIS-C και τα υπόλοιπα έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C. Ένα περιστατικό κατέληξε σε θάνατο και αφορούσε 14χρονο παιδί με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr. Η πλειονότητα, πάντως, των περιπτώσεων δεν φτάνει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς τα παιδιά διαγιγνώσκονται σωστά και έγκαιρα και λαμβάνουν κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ηλικιακή ομάδα με τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών από τον SARS-CoV-2. Αντιπροσωπεύουν το 1-8% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων και λιγότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των θανάτων. Τα περισσότερα παιδιά που προσβάλλονται παραμένουν ασυμπτωματικά ή εμφανίζουν ήπιες κλινικές εκδηλώσεις και αναρρώνουν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ένα μικρό ποσοστό παιδιών, ωστόσο, εμφανίζει σοβαρή νόσο που μπορεί να απαιτήσει εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Οι γιατροί εφιστούν την προσοχή στους γονείς, εάν τα παιδιά τους εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις. Παράλληλα, παρατηρείται χαρακτηριστική αύξηση των δεικτών φλεγμονής, αναιμία, λεμφοπενία και θρομβοπενία.

Το σύνδρομο MIS-C

Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι ένα περιστατικό στις 1.500 λοιμώξεις. Ο εμβολιασμός, όμως, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο για το συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C σύμφωνα με μελέτες και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τον εμβολιασμό έναντι της covid-19 και των παιδιών. «Θα ήθελα να θυμίσω ότι στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη σύσταση του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων ήταν κυρίως η προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών από την λοίμωξη με τον κορονοϊό» δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Το πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο εμφανίζεται με πυρετό και εξάνθημα στο σώμα, διόγκωση των λεμφαδένων, συμπτώματα από το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό σύστημα, ακόμα και από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο είναι μυοκαρδίτιδα, ανευρύσματα των καρδιακών αγγείων, νεφρική ανεπάρκεια, σοκ. Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Θεοδωρίδου, «δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό». Τα υποκείμενα νοσήματα είναι και σε αυτήν την περίπτωση επιπλέον παράγοντες κινδύνου.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων