Γουργουλιάνης: Τι συμβαίνει και έχουμε τόσους θανάτους; Πότε η κατάσταση θα βελτιωθεί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Τι συμβαίνει και έχουμε τόσους θανάτους; Πότε η κατάσταση θα βελτιωθεί

Ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε, επίσης, ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας βγήκε ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση των προηγουμένων ετών.

 

medlabnews.gr iatrikanea

Για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας και τον υψηλό αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων από τον ιό μίλησε στην ΕΡΤ ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκφράζοντας την άποψη ότι σύντομα η κατάσταση στην Ελλάδα θα βελτιωθεί.

“Δεν υπάρχει κοινή γραμμή ακόμα και μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Όσον αφορά τους θανάτους και τους σκληρούς δείκτες, δυστυχώς αυτοί οι δείκτες καθυστερούν να εξομαλυνθούν” δήλωσε για τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνει η κάθε χώρα στην Ευρώπη ο κ. Γουργουλιάνης

Σύμφωνα με τον επιστήμονα η μερική άρση των υγειονομικών μέτρων που αποφάσισε η Επιτροπή των Ειδικών οφείλεται στο ότι “είχαμε λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε πολλές μολύνσεις στην κοινότητα οι οποίες όμως δεν οδηγούν σε εισαγωγές και βαριές νοσηλείες”.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκανε την πρόβλεψη ότι την επόμενη εβδομάδα θα μειωθούν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι πολλοί θάνατο από κοροναϊό, είπε πως οι αυξημένοι θάνατοι που παρουσιάζει η χώρα οφείλονται σε υπερδήλωση των θανάτων, στους ανεμβολίαστους άνω των 60, στον ιό και τις μεταλλάξεις τους, αλλά και στην μη στήριξη του ΕΣΥ. Ο Καθηγητής τόνισε πως η κοινωνία θα πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητά της, επισημαίνοντας πως χρειάζονται γενικές και όχι τόσο ειδικές οδηγίες, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ακαδημαϊκή ομάδα Green Your Air για την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο, σημειώνοντας πως η ρύπανση το 2021 μειώθηκε εξαιτίας των περιορισμών της κινητικότητας, δεν μειώθηκε όμως αναλογικά στη βιομηχανία.

Η εικόνα στα Νοσοκομεία και η άλλη όψη στην κοινωνία

Ο κ. Γουργουλιάνης μετέφερε την εικόνα που υπάρχει με την πανδημία τόσο εντός του Νοσοκομείου όσο και στην κοινωνία. Στο Νοσοκομείο, ανέφερε, νοσηλεύονται ασθενείς σε μεγάλη ηλικία, πολλοί πάνω από 80 ετών, πολλοί ανεμβολίαστοι και μερικοί εμβολιασμένοι, έχουν όμως πολλές συνοσηρότητες. Ακόμη νοσηλεύονται λίγοι νεότεροι, ανεμβολίαστοι, οι οποίοι 2-3 ημέρες μετά λαμβάνουν εξιτήριο, γιατί έχουν ήπια νόσηση.

Στην κοινωνία υπάρχουν ακόμη 300.000 πολίτες άνω των 60 ανεμβολίαστοι και η πλειονότητα που μολύνεται περνά τη νόσο με πολύ ήπια συμπτώματα, με μιάμιση ημέρα πυρετό και μετά από 6-7 ημέρες αρνητικοποιούνται και πηγαίνουν στη δουλειά τους. “Η πανδημία έχει το ήπιο πρόσωπο που είναι η κοινωνία και το άλλο που είναι είναι οι ευάλωτοι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Αυτό που σκέφτονται στη Β. Ευρώπη να προστατεύσουν τους μεγάλους και ευάλωτους ανθρώπους πάνω από 60 ετών και οι υπόλοιποι εμβολιασμένοι να γυρίσουν στην πραγματική ζωή πρέπει να γίνει στην Ελλάδα”, σχολίασε ο Καθηγητής. Σημείωσε πως στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας συγκαταλέγεται ο καλός καιρός και το γεγονός ότι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έσπευσαν και εμβολιάστηκαν και με την τρίτη κι εκεί η χώρα πλεονεκτεί σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες. 

“Τα προβλήματα που έχουμε είναι ότι το ΕΣΥ δεν είναι σε κατάσταση να αντιμετωπίσει πολλούς ασθενείς άνω των 60 που θα μπουν στα Νοσοκομεία και έχουμε ακόμα 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πειστούν να εμβολιαστούν. Είχαν 1,5 χρόνο την ευκαιρία να εμβολιαστούν και δεν έχουν διάθεση να το κάνουν. Έχουν αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες, που αναπαράγονται μέσα στις οικογένειες και δεν βλέπω τίποτα να τους αλλάζει τη γνώμη, ούτε το καινούργιο εμβόλιο. Με πολύ αργούς ρυθμούς κάποιοι θα μπουν στη διαδικασία να εμβολιαστούν”, επεσήμανε

Πρέπει να οργανωθεί η υγεία του μέλλοντος

“Ακόμα και στις δηλώσεις των θανάτων τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην Ελλάδα δηλώνουμε ευκολότερα το θάνατο και τον αποδίδουμε στον κοροναϊό, στη Βόρεια Ευρώπη δεν είναι έτσι. Είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα”.

Ο κ. Γουργουλιάνης σχολίασε, επίσης, ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας βγήκε ταλαιπωρημένο από την οικονομική κρίση των προηγουμένων ετών.

“Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παίζει ένα μεγάλο ρόλο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό υπολειπόμασταν σε εμβολιασμό σε σχέση με άλλες χώρες. Το τελευταίο διάστημα πήγαμε καλά στους εμβολιασμούς”, είπε εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι “πρέπει να οργανωθεί η υγεία του μέλλοντος. Αυτό πρέπει να μείνει από την πανδημία”.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων