medlabnews.gr iatrikanea
Οργισμένος φάνηκε επιστήμονας που συμμετείχε στην παρασκευή εμβολίου της AstraZeneca, που όπως λέει η αλόγιστη κριτική στο σκεύασμα από πολιτικούς και επιστήμονες έφθειρε τη φήμη του κατά τρόπο που αντήχησε σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην Ελλάδα που διέκοψε τη χορήγηση του σκευάσματος.
Ο Τζον Μπελ με δήλωσή του στο BBC σημείωσε πως η λάθος συμπεριφορά από επιστήμονες και πολιτικούς έχει πιθανώς σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες και δεν πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.
Οι εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις υπερτονίστηκαν Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αρχικά είχε γίνει εκτεταμένος εμβολιασμός το πρώτο μισό του 2021 με το σκεύασμα της βρετανοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας, κυβερνητικοί σύμβουλοι πρότειναν ότι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών θα πρέπει καλύτερα να προσφερθούν άλλα εμβόλια κατά του κοροναϊού λόγω της σύνδεσης του συγκεκριμένου σκευάσματος με εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα.
Κρίσιμο ρόλο η αντιπαράθεση με την ΕΕ για τις δόσεις εμβολίου Η σχετική ανησυχία οδήγησε και σε πολλές χώρες, όπως και η Ελλάδα να περιορίσουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τεράστιο ρόλο έπαιξε και η αντιπαράθεση της εταιρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις ημερομηνίες παράδοσης των δόσεων, ανεξαρτήτως τυχόν παρενεργειών του σκευάσματος.
Τελικά το εμβόλιο της AstraZeneca, που σε αντίθεση με εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna δε χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή τεχνολογία mRNA αλλά την παραδοσιακή τεχνολογία των εμβολίων με αδρανοποιημένο στέλεχος του κοροναϊού, έχει μείνει ουσιαστικά εκτός της διαδικασίας χορήγησης ενισχυτικών δόσεων στον πληθυσμό.
Σύμφωνα με το BBC, ακόμη και στη Βρετανία, όπου το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει λάβει δύο δόσεις του σκευάσματος της AstraZeneca, από τα 37 εκατομμύρια ενισχυτικών δόσεων που έχουν χορηγηθεί μόνο οι 48.000 είναι του εμβολίου που ανέπτυξε για την εταιρία το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου