medlabnews.gr iatrikanea
Τη δική τους οπτική για όλα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον θάνατο και των τριών παιδιών τους έδωσαν οι δύο τραγικοί γονείς από την Πάτρα, που έχασαν τα παιδιά τους μέσα σε τρία χρόνια, με τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων να ερευνώνται από τις Αρχές.
Μιλώντας για πρώτη φορά στην κάμερα, οι δύο γονείς αναφέρθηκαν σε όλα όσα συνέβησαν από τη γέννηση του πρώτου παιδιού της, μέχρι και τον θάνατο του τελευταίου. Ακόμα, αναφέρονται στην πορεία της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις διαρροές που τους έχουν προκαλέσει -όπως λένε- οργή. Υπογραμμίζουν, δε ότι δεν έχουν να φοβούνται το παραμικρό.
Για τη Μαλένα
Το ξεκίνημα γίνεται με τη Μαλένα, το παιδί που πέθανε πρώτο το 2019. «Μέχρι και το 2019 που η Μαλένα παρουσίασε ένα πρήξιμο στο λαιμό όλα πήγαιναν καλά» λέει ο πατέρας και η μητέρα συμπληρώνει: «η παιδίατρος μας έδωσε την κατάλληλη αντιβίωση αλλά το πρήξιμο δεν περνούσε. Οι γιατροί δεν έβρισκαν τίποτα. Κάποια στιγμή βρέθηκε ένας λεμφαδένας πιο σκληρός και βγήκε η διάγνωση για λευχαιμία. Τελικά στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν ξύπνησε ξαφνικά, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και πέθανε. Με κοίταξε το παιδί και πέθανε μπροστά μου. Οι εξετάσεις που ακολούθησαν έδειξαν ηπατική ανεπάρκεια».
«Πώς γίνεται όλες οι εξετάσεις να ήταν καλές και το παιδί να πεθαίνει;» αναρωτιέται ο πατέρας που ζητάει απαντήσεις, μέσα από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για την Ίριδα
«Εκείνο το βράδυ την έβαλα για ύπνο όπως έκανα πάντα. Ήμουν με την αδερφή μου και στις 02.30 πήγα και την σκέπασα, όπως έκανα και στις 07.30. Στις 11.00 όταν μπήκε η αδερφή μου, τη βρήκε νεκρή στην κούνια με ένα πανάκι γεμάτο αίματα» λέει η μητέρα που συμπληρώνει: «πάνω στον πανικό, προσπάθησα να της κάνω ανάνηψη. Εγώ ένα ΤΕΕ έχω τελειώσει, δεν έχω τελειώσει νοσηλευτική. Δεν τα κατάφερα και το παιδί κατέληξε. Δυστυχώς τις εικόνες είδε και η Τζωρτζίνα».
Για την Τζωρτζίνα
«Ενώ κοιμόμουν μαζί με την Τζωρτζίνα, πετάχτηκε και έκανε σπασμούς. Ήταν μελανιασμένη στα χείλη της. Από το φόβο μας και μόνο την πήγαμε στο νοσοκομείο» λέει η 33χρονη για τον τρίτο θάνατο: «την πήγαμε στο Καραμανδάνειο. Μας είπαν πως όλο αυτό ήταν ψυχολογικό και μας είπαν πως θα μας δώσουν εξιτήριο. Της έκαναν άλλες εξετάσεις και μας είπαν ότι έχει γαστρεντερίτιδα. Το παιδί ξύπνησε και πάλι στον ύπνο του και πνιγόταν. Μας έλεγε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ζητούσε τους γιατρούς. Έβλεπαν εκείνοι τους παλμούς ανεβασμένους και το οξυγόνο ανεβασμένο. Ανέβασε και πυρετό. Επειδή κάποιοι τονίζουν ότι πάντα ήταν η μαμά, θέλω να τονίσω πως κάθε μαμά θα έκανε το ίδιο. Κάθε μαμά θα ήταν δίπλα στο παιδί της. Οπότε όλο αυτό είναι ανόητο» τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο πατέρας θυμάται για τη Τζωρτζίνα: «το παιδί ήταν καλά και είχε 100% επικοινωνία. Ήταν ένα παιδί έξω καρδιά που χόρευε με όρεξη για ζωή.» Όμως τα πράγματα πήραν ξαφνικά εφιαλτική τροπή και για την Τζωρτζίνα. Η μητέρα της θυμάται τις τελευταίες στιγμές: «μου έλεγε το παιδί, μαμά κοιμάσε; Δεν ήθελε να κοιμηθώ. Έβλεπα στο οξυγόνο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και θέλησα να φωνάξω τους γιατρούς. Ξαφνικά ξυπνάει σηκώνεται και πέφτει πίσω. Εγώ ήμουν πανικόβλητη και φωνάζω τους γιατρούς. Έτρεξαν και μετά από προσπάθεια 55 λεπτών την επανέφεραν.»
«Η Τζωρτζίνα έμεινε στη ΜΕΘ, ανέκτησε τις αισθήσεις της και αποσωληνώθηκε. Όλα κυλούσαν ομαλά. Φτάνουμε στο σημείο του απινιδωτή. Αποφασίζουμε να μπει ώστε να ασφαλίσουμε την καρδιά. Πήγε στο Ωνάσειο και το πρώτο βράδυ έκανε το ίδιο επεισόδιο. Εκεί δεν ήμουν μπροστά. Το παιδί διασωληνώθηκε. Μας ενημέρωσαν τηλεφωνικά γι’ αυτό που της συνέβη».
«Στο Ωνάσειο αντιμετώπισε πρόβλημα και με ένα άλλο μικρόβιο που το ξεπέρασε. Τότε εγώ η ίδια ζήτησα να μπαίνω παραπάνω. Μου το επέτρεψαν για την ψυχολογία του παιδιού. Ο κύριος Παπαγιάννης της έβαλε απινιδιωτή και μου ξεκαθάρισε ότι καρδιολογικά το παιδί δεν έχει πρόβλημα. Μου είπε να ψάξω το θέμα του οξυγόνου».
Όπως λένε οι γονείς η Τζωρτζίνα συνήλθε και προσπαθούσε να ανακτήσει τους ρυθμούς της. «Το παιδί ήταν όπως και πριν, λες και δεν είχε συμβεί τίποτα» λέει ο πατέρας της και η μητέρα συμπληρώνει: «μετά από 7 μήνες όμως άρχισε να μην τρώει και να κάνει εμετούς. Μας είπαν να μπει στην Παιδιατρική του Ρίου. Το βράδυ ήταν ήρεμη, κοιμήθηκε χωρίς να κάνει εμετό. Μας είπαν να μπει στην Παιδιατρική του Ρίου. Το βράδυ ήταν ήρεμη, κοιμήθηκε χωρίς να κάνει εμετό. Το δεύτερο βράδυ βλέπαμε τηλεόραση και μας κάνει ένα τεράστιο επεισόδιο με σπασμούς, με συνέπεια να μεταφερθεί στη ΜΕΘ. Δεν έχουμε καταλάβει πώς προήλθε».
«Θέλω να απαντήσω σε όσους ρωτούν γιατί ήμουν πάντα μαζί τους»
Συνεχίζοντας την αφήγησή της για την Τζωρτίνα η μητέρα αναφέρει πως «την έβαλαν σε δωμάτιο της Παιδιατρικής και το επεισόδιο επαναλαμβάνεται. Ήμασταν και οι δύο μαζί δεν ήμουν μόνη. Να ξεκαθαριστεί και αυτό επειδή κάποιοι ανίδεοι το αναφέρουν. Όταν έγινε η πρώτη βραδυκαρδία ήταν μπροστά και οι γιατροί. Τότε δούλεψε για πρώτη φορά και ο βηματοδότης.»
Σε εκείνο το σημείο οι γιατροί που προσπαθούσαν να αποφύγουν τη διασωλήνωση την επανέφεραν, υπογραμμίζει και εξηγεί πως «μας είπαν να πάμε στην Αθήνα και να το ψάξουμε».
Τα ερωτήματα που θέτουν οι γιατροί μετά τη συνέντευξη των γονέων
Η συνέντευξη που έδωσαν στο Star δίνει πρόσφορο έδαφος στις έρευνες των γιατρών. Η μητέρα των τριών νεκρών παιδιών ανέφερε ότι η Μαλένα έμεινε 9 ημέρες στο νοσοκομείο και ένα 24ωρο πριν καταλήξει έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία.
Οι γιατροί ξεκαθαρίζουν πως εκείνη την ημέρα το παιδί έκανε την ενέσιμη χημειοθεραπεία και το κορίτσι είχε πάρει χάπια, τα οποία είχαν αποδώσει τις προηγούμενες ημέρες. Δηλαδή, η ενέσιμη χημειοθεραπεία ξεκίνησε την ένατη ημέρα και μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες οι γιατροί είχαν αναφέρει ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και ότι η κατάσταση είναι ιάσιμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega.
Οι γιατροί ανησύχησαν και ξαφνιάστηκαν όταν πέθανε αιφνίδια η Μαλένα. Το πόρισμα του ιατροδικαστή μιλά για ηπατική ανεπάρκεια και οι γιατροί απορούν για το πώς βρέθηκε αυτό το πρόβλημα. Ως προς τον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας, το ματωμένο πανάκι που βρέθηκε δεν δείχνει αν έχει πεθάνει από ανακοπή. Οι γιατροί λένε πως το αίμα στο πανάκι θα προέκυπτε εάν το βρέφος είχε κάποιο πνευμονολογικό πρόβλημα ή πνευμονικό οίδημα.
Παράλληλα, οι γιατροί λένε πως η Τζωρτζίνα, όσο βρισκόταν στη ΜΕΘ, δεν εμφάνιζε συμπτώματα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους μόλις το παιδί γύριζε σε απλή κλίνη.
Μάλιστα, στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» υπήρξε μεγάλη αναστάτωση από τον ξαφνικό θάνατο της Τζωρτζίνας και το νοσοκομείο κάλεσε την εταιρεία που είχε βάλει τον απινιδωτή για να δουν εάν λειτουργεί καλά. Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως όταν οι γιατροί κάνουν λόγο για ενεργοποίηση του βηματοδότη λόγω ξαφνικής βραδυκαρδίας θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό να υπήρχε εξωτερικό αίτιο όχι ως προς το μηχάνημα, αλλά το παιδί.
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατροδικαστών
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Παρατηρείται γύρω από τα περιστατικά αυτά, και λόγω του αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντός τους, παρέλαση ιδιωτών ιατροδικαστών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τα υπό διερεύνηση περιστατικά, και οι οποίοι τοποθετούνται σε πρώτο πληθυντικό ως να έχουν την ευθύνη τους.
Και όλα αυτά ενώ οι σχετικές υποθέσεις βρίσκονται υπό προανακριτική, ανακριτική ή εισαγγελική διερεύνηση.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι ιατροδικαστικές πράξεις στη χώρα μας διενεργούνται αποκλειστικά από κρατικούς λειτουργούς, πρωτίστως των ιατροδικαστικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
«Μην παραπλανάτε την κοινή γνώμη»
Η Ένωση υπογραμμίζει ότι η ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι σεβαστή, ωστόσο στέλνει σαφές μήνυμα στους ιδιώτες ιατροδικαστές:
«Οι ιατροδικαστές των ιατροδικαστικών υπηρεσιών ενημερώνουν πάντα για τα περιστατικά αυξημένου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Όταν όμως η ενημέρωση γίνεται από ανθρώπους που δεν χειρίζονται τα περιστατικά κι αγνοούν τα αντικειμενικά ιατροδικαστικά ευρήματα, δημιουργεί σύγχυση και πιθανή παραπλάνηση της κοινής γνώμης».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου