medlabnews.gr iatrikanea
Ο Αμπράμοβιτς, λόγω των συμπτωμάτων δηλητηρίασης, βίωσε έντονο πόνο στα μάτια, έχασε για λίγη ώρα την όρασή του, ξεφλούδιζε το δέρμα του - Η ουκρανική πλευρά απέδωσε τη δηλητηρίαση στους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, για να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου
Μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που μετέδωσε την είδηση ότι ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης, προβλήματα στο δέρμα του προσώπου και των χεριών όπως και προσωρινή απώλεια όρασης, πόνο κι ερυθρότητα στα μάτια, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη πληροφορία.
Σενάριο για περιβαλλοντικό παράγοντα
Την ίδια στιγμή πάντως, σύμφωνα με το Reuters, αμερικανός αξιωματούχος επιχείρησε να λάβει αποστάσεις, δηλώνοντας ότι οι πληροφορίες δείχνουν ότι η ασθένεια του Αμπράμοβιτς και των ουκρανών ειρηνευτικών διαπραγματευτών οφείλεται σε περιβαλλοντικό παράγοντα και όχι σε δηλητηρίαση.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Reuters: «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ήταν περιβαλλοντικό και όχι δηλητηρίαση».
Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τον Guardian, σενάριο δηλητηρίασης του Ρομάν Αμπράμοβιτς θα μπορούσε πραγματικά να αφορά μόνο τη Ρωσία, το κράτος που κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από δεκάδες δηλητηριάσεις τον τελευταίο αιώνα.
Η πλοκή, στην αρχική της αφήγηση, φαίνεται παράξενη: Ο απερχόμενος πλέον ιδιοκτήτης της Τσέλσι και ουκρανοί διαπραγματευτές που συμμετείχαν σε συνομιλίες έγιναν στόχος μετά από μια συνάντηση στο Κίεβο.
Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δηλητηριάστηκαν, διερωτάται η βρετανική εφημερίδα. Όχι ακριβώς- οι τρεις άνδρες ήταν πολύ απασχολημένοι για να δώσουν δείγματα στους Γερμανούς ειδικούς. Τα συμπτώματά τους, που ποτέ δεν ήταν απειλητικά για τη ζωή τους, φαίνεται να έχουν υποχωρήσει.
Το σημερινό καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από πολλαπλές δηλητηριάσεις όσων αντιτάχθηκαν στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του νευροπαραλυτικού παράγοντα novichok.
Η FSB κατηγορείται ότι προσπάθησε να σκοτώσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατέρρευσε κατά τη διάρκεια πτήσης, τον Αύγουστο του 2020, και επέζησε επειδή κατάφερε να μεταβεί σε ειδικούς στη Γερμανία για θεραπεία. Η χορήγηση έγινε, όπως αποκάλυψε αργότερα ένας πράκτορας της FSB στον ίδιο τον Ναβάλνι, στις «εσωτερικές ραφές» εσωρούχου του.
Μερικά χρόνια πριν από αυτό, δύο πράκτορες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU πραγματοποίησαν ταξίδι στο Σάλσμπερι. Το Novichok, που μεταφέρθηκε μέσα σε ένα μπουκάλι αρώματος, «ψεκάστηκε» στο χερούλι πόρτας του σπιτιού του Σεργκέι Σκριπάλ με αποτέλεσμα αυτός και η κόρη του να βρεθούν λίγη ώρα αργότερα σε ένα παγκάκι στο κέντρο της πόλης Wiltshire, με αφρούς στο στόμα και χωρίς τις αισθήσεις τους.
Ήταν τυχεροί που επέζησαν. Όπως και ο Ναβάλνι, μπόρεσαν να λάβουν έγκαιρα θεραπεία και η δόση που χορηγήθηκε δεν ήταν μεγάλη.
Τα περιστατικά είναι τόσο γνωστά -ίσως αυτή είναι η πρόθεση, να προκαλέσουν δηλαδή τρόμο στα θύματα- ώστε ανακαλούνται αμέσως στη μνήμη. Ο στόχος δεν είναι πάντα να σκοτώνεις. Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ αποκάλυψε ότι αρρώστησε ξαφνικά από τροφική δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια επίσημου ταξιδιού στη Ρωσία το 2009, όταν ασκούσε καθήκοντα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Κάποια από τα επεισόδια δηλητηρίασης, δε, είναι πολύ γνωστά στην Ουκρανία: ο υποψήφιος για την προεδρία Βίκτορ Γιουστσένκο, όταν διεκδίκησε τη θέση του φιλορώσου υποψηφίου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αρρώστησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με το πρόσωπό του να παραμορφώνεται γρήγορα.
Ήταν, κατέληξαν οι επιστήμονες, αποτέλεσμα δηλητηρίασης από διοξίνη, αλλά παραμένει ασαφές ποιος το έκανε. Ο πρώην προσωπάρχης του Γιουστσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ. Όπως και να ‘χει, ο Γιουστσένκο θριάμβευσε επί του αντιπάλου του και υπηρέτησε για μια θητεία ως πρόεδρος.
Οι σύμμαχοι των φερόμενων δηλητηριασμένων -δεν είναι σαφές ποιοι εμφάνισαν συμπτώματα από την ουκρανική πλευρά- κατηγόρησαν αυτή τη φορά τους σκληροπυρηνικούς της Μόσχας, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, «ήθελαν να σαμποτάρουν τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου». Είναι, δεδομένης της μακράς σκοτεινής ιστορίας των δηλητηριάσεων, μια εύλογη εξήγηση, αν μη τι άλλο.
Ένα πιο ενδιαφέρον ερώτημα, όπως επισημαίνει ο Guardian, είναι ποιος θα μπορούσε να δώσει τέτοιου είδους εντολή. Το Κρεμλίνο πάντα αρνούνταν ότι εμπλέκεται σε δηλητηριάσεις. Αλλά μόνο το κράτος έχει την εξουσία να χρησιμοποιεί τέτοιες θανατηφόρες και πολύπλοκες ουσίες.
Επιπλέον, η αυξανόμενη συγκέντρωση της ρωσικής κρατικής εξουσίας υπό τον Πούτιν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι εκτός λογικής να εγκριθεί μια τέτοια επιχείρηση εναντίον ολιγάρχη υψηλού προφίλ χωρίς εξουσιοδότηση από τα ανώτατα κλιμάκια. Εάν, δηλαδή, επρόκειτο για δηλητηρίαση.
Μια σκοτεινή υπόθεση για όλους, καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.
Πηγή Guardian
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου