medlabnews.gr iatrikanea
Καλπάζει η μετάλλαξη Όμικρον 2 του κοροναϊού με τάσεις κυριαρχίας σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. «Δεν αποκλείεται σε λιγότερο από ένα μήνα να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα», υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr o Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.
Με τη μέθοδο “S gene drop out” που ανιχνεύει στα τεστ PCR τις παραλλαγές του κοροναϊού με γρήγορο τρόπο, οι ερευνητές του εργαστηρίου της Κρήτης παρατηρούν και καταγράφουν με κομμένη την ανάσα την αλματώδη αύξηση της μετάλλαξης Όμικρον 2 (ΒΑ.2).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας Γιώργο Σουρβίνο, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες η Όμικρον 2 έχει φτάσει να καταλαμβάνει το 30% των κρουσμάτων στο Ηράκλειο και το Λασίθι, ενώ η Δέλτα έχει εντελώς εξαφανιστεί:
«Είμαστε περίπου στο 70% στην Όμικρον, ενώ στην Όμικρον 2 έχουμε ανέβει σε ποσοστό 30%. Αυτό με βάση την ταχεία μέθοδο “S gene drop out” που εντοπίζει εάν υπάρχει έλλειψη του γονιδίου που δεν ανιχνεύεται στον ιό ΒΑ.2. Τη Δέλτα τη χάσαμε εντελώς τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη. Υπάρχουν τάσεις να κυριαρχήσει η Όμικρον 2. Έχει επικρατήσει η Όμικρον, ενώ υπάρχει μια τάση μερικής αντικατάστασης της εδώ και δύο εβδομάδες από την Όμικρον 2», αναφέρει ο επιστήμονας.
Σύμφωνα με τις καμπύλες και τα διαγράμματα που καταρτίζουν σε καθημερινή βάση οι ερευνητές στην Κρήτη για την καταγραφή της πορείας της νέας παραλλαγής, στις 15 Φεβρουαρίου η Όμικρον καταλάμβανε το 95% των κρουσμάτων στο νησί, ενώ τώρα έχει πέσει στο 70% και έχει ανέβει από το 5% στο 30% η υποπαραλλαγή της Όμικρον2 (ΒΑ.2):“Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον που βλέπουμε είναι ότι Ρέθυμνο και Χανιά δεν έχουν Όμικρον 2 ακόμα. Υπάρχει μόνο στο Ηράκλειο και το Λασίθι. Μάλλον είναι πιο κοσμοπολίτικοι νομοί της Κρήτης”, σημειώνει ο Καθηγητής Γιώργος Σουρβίνος.
Η εικόνα στην Κρήτη είναι ενδεικτική της αύξησης που υπάρχει στον πληθυσμό όλης της χώρας, αν και το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας έχει παραδοσιακά μέσα στην πανδημία, μία από τις καλύτερες καταγραφές των παραλλαγών του κοροναϊού.
Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου κ. Σουρβίνος επισημαίνει την αναγωγή που μπορεί να έχουν τα ευρήματά τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Και τα άλλα εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα έχουν αρχίσει και παρατηρούν αυτή τη μείωση της Όμικρον, δηλαδή του ΒΑ.1 όπως λέγεται και την αύξηση της ΒΑ.2, ή αλλιώς Όμικρον 2. Με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που μιλάω είναι σε παρόμοια ποσοστά με εμάς, γύρω στο 75% η Όμικρον 1. Οπότε έχουν 25% περίπου Όμικρον 2. Είναι μια γενικότερη εικόνα αυτό που βλέπουμε».
Θα μπορούσε ωστόσο, η Όμικρον 2 να φέρει νέο κύμα; Θα αποτυπωθεί ενδεχομένως μια νέα αύξηση, ή δεν θα συμβεί τίποτα;
«Τα κρούσματα δεν νομίζω ότι πέφτουν, κι αυτό μπορεί να οφείλεται στην Όμικρον 2», τονίζει ο ίδιος και εξηγεί: «Είμαστε εδώ και πολύ καιρό μεταξύ 15 και 20 χιλιάδες κρούσματα. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι προφανώς υπάρχει ένα κύμα το οποίο καθυστερεί την πιο γρήγορη και αναμενόμενη αποκλιμάκωση. Στην Κρήτη είναι γύρω στα 1.400, 1.500, 1.300 κρούσματα συνέχεια. Εκεί μένουν τα κρούσματα δεν πέφτουν. Που σημαίνει πως οι δύο Όμικρον μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες στη διατήρηση ενός μεγάλου αριθμού κρουσμάτων, τα οποία όμως δεν οδηγούν σε νοσηλείες αυτό είναι το ευχάριστο».
Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (ΒΑ.2) ωστόσο, είναι 1,5 φορά πιο μεταδοτική από την Όμικρον (ΒA.1) κι αυτό σημαίνει πως θα κυριαρχήσει γρήγορα σε όλη τη χώρα εις βάρος της αρχικής παραλλαγής.
«Έχω εδώ τις καμπύλες. Κάθε μέρα αυτό κάνουμε, μελετάμε την πιθανή πορεία που θα έχει η Όμικρον 2. Βλέπουμε πως η Όμικρον εκτόπισε τη Δέλτα μέσα σε 10 μέρες. Εδώ βλέπω μια πιο αργή αντικατάσταση της Όμικρον από την Όμικρον 2. Γιατί ανταγωνίζονται μεταξύ τους δύο ιοί οι οποίοι είναι πολύ μεταδοτικοί και οι δύο. Εγώ νομίζω ότι θα χρειαστούμε ένα μήνα ακόμα, αλλά δεν ξέρω πως θα αντιδράσει η απελευθέρωση δραστηριοτήτων και μάσκας από το Σαββατοκύριακο. Μπορεί να επιταχυνθεί. Γιατί βάλτε και Καθαρά Δευτέρα και γλέντια που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο με βαφτίσεις, γάμους γιατί περιμένει πολύς κόσμος να κάνει τέτοια μυστήρια», λέει ο Καθηγητής Σουρβίνος ο οποίος καταλήγει:
«Νομίζω σε ένα μήνα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από Όμικρον 2. Αυτή είναι η τάση τώρα. Η ταχύτητα εξαρτάται από τις δραστηριότητές μας πιστεύω», λέει ο επιστήμονας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου