Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή: Ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων στην Ουκρανία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή: Ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων στην Ουκρανία

Από την Ουκρανία στην Ελλάδα, αναζητώντας… έναν καλύτερο κόσμο


medlabnews.gr\

H πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ), Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή. Φώτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 «Γράψε το σας παρακαλώ! Εμείς οι Έλληνες της πολιορκημένης Μαριούπολης βιώνουμε μια τραγωδία. Είναι παρανοϊκό να αποφασίζει ένας Πούτιν για το αν θα ζήσουμε ή θα πεθάνουμε εδώ στον τόπο μας».

Είναι η κραυγή απόγνωσης που εκπέμπει, μέσω του ΑΠΕ ΜΠΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας (ΟΕΣΟ), Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσαντζή. «Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να μας κόψουν το νερό και να διακοπεί η διανομή ψωμιού, οπότε όλα θα τελειώσουν», λέει η «μάνα», όπως την αποκαλούν οι Έλληνες της Ουκρανίας, που αρνείται να εγκαταλείψει την Μαριούπολη και να αφήσει πίσω τους χιλιάδες ομογενείς. «Δεν θέλησα να φύγω, να κρυφτώ κάπου, θεώρησα χρέος μου να μείνω. Τώρα μας λένε ότι μπορούμε να φύγουμε, να πάμε στο Zaporozhye. Εκεί όμως υπάρχουν στρατιωτικές συγκρούσεις και δεν θα είμαστε ασφαλείς στο δρόμο. Στην διαδρομή μπορεί να χτυπηθεί το λεωφορείο και να μείνουμε στη μέση του πουθενά αβοήθητοι. Δεν ξέρω τι θα ακολουθήσει εάν η πόλη καταληφθεί»,λέει.

Όπως επισημαίνει η Μαριούπολη είναι περικυκλωμένη. “Μας βομβαρδίζουν ανελέητα! Σας μιλάω από ένα υπόγειο, χωρίς χωρίς φως, ζέστη, νερό και ψωμί! Πέφτουν βόμβες παντού, υπάρχουν θύματα άμαχοι, μεγάλες καταστροφές. Συμφορά! Λυπάμαι τους ανθρώπους και κυρίως τα παιδιά. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους μου από την Ομοσπονδία, ανησυχώ πολύ και για το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο μας. Είναι κόπος της ζωής μου, που χάνεται», αναφέρει συντετριμμένη κλείνοντας την ολιγόλεπτη επικοινωνίας μας και χαρακτηρίζει γενοκτονία την «επιχείρηση» του Πούτιν κατά των Ουκρανών, αλλά και Ελλήνων: “Συντελείται μια τρομερή γενοκτονία κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων. Σε όλα τα χωριά έχουν καταρρεύσει σπίτια, ενώ οι άνθρωποι που καταφεύγουν στα υπόγεια θάβονται κάτω από τα ερείπια».

Από την Ουκρανία στην Ελλάδα, αναζητώντας… έναν καλύτερο κόσμο

 

Μαρία Παππά (ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ουκρανοί πολίτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πούλμαν προκειμένου να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου. Δεκάδες δρομολόγια εκτελούνται από και προς την Ελλάδα. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες μη στρατεύσιμης ηλικίας αποβιβάζονται με ό,τι κατάφεραν να χωρέσουν στις αποσκευές τους και κυρίως με την προσδοκία να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα τους.

Η Ντιάνα η οποία βρίσκεται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της με δάκρυα στα μάτια περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τι επικρατούσε στην πόλη Λβιβ απ’ όπου προέρχεται, λίγο πριν την αναχώρησή της: «Κάθε δυο- τρεις ώρες χτυπούν οι σειρήνες και οι άνθρωποι τρέχουν από τα σπίτια τους να κρυφτούν. Έχω αφήσει εκεί τους αδερφούς μου, τις θείες μου, τη γιαγιά μου. Τα αδέρφια μου έμειναν για να προστατεύουν τα χωριά μας» εξηγεί σε καλά ελληνικά λόγω της συνεργασίας της με εγχώριες επιχειρήσεις τουρισμού. Όσοι Ουκρανοί πολίτες επιλέγουν ως καταφύγιο την Ελλάδα το κάνουν επειδή έχουν γνωστούς. Δεν μιλούν όμως όλοι τη γλώσσα. Ο 8χρονος Σάσα έφτασε στη χώρα μας συνοδευόμενος από τη γιαγιά του η οποία διαμένει χρόνια στην Ελλάδα και πήγε να τον παραλάβει από τα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας. Οι γονείς του έμειναν πίσω αφού ο πατέρας του κλήθηκε να πολεμήσει. Η γιαγιά του προσπαθεί να κατευνάσει την ανασφάλεια του τάζοντας του βόλτα στη θάλασσα.

«Τα μικρά παιδιά δεν ξέρουν από πόλεμο. Φοβούνται», λέει η Γκαλίνα, η οποία διαμένει 13 χρόνια στην Ελλάδα και περίμενε με αγωνία να φτάσουν οι συγγενείς της από την Τερνόπολη της δυτικής Ουκρανίας. «Ελπίζω να γίνουν όλα καλά…Να ηρεμήσουν όλοι. Κανείς δεν θα το ξεχάσει ποτέ αυτό». Το ίδιο επιβεβαιώνει η ομοεθνής της Μαργαρίτα που καθημερινά μιλά με φίλους και γνωστούς οι οποίοι έμειναν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους: «Έχουν πείσμα. Πολεμάνε όλοι…Εργοστάσιο που σταμάτησε να λειτουργεί τώρα κάνει μολότοφ και μοιράζει στους ανθρώπους και όταν περνάνε τανκς και άλλα πολεμικά οχήματα τα ρίχνουν από τα διαμερίσματά τους», περιγράφει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ περιμένει την άφιξη της κόρης της από το Τσερνιβτσί.

Βλέποντας τη χώρα τους να έχει μπει σε αχαρτογράφητα νερά, όλο και περισσότεροι Ουκρανοί αναζητούν το πρώτο δρομολόγιο που θα τους μεταφέρει σε έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς εχθροπραξίες. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχουν φύγει από την Ουκρανία 1,2 εκατ. πολίτες. Σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι τόνισε: «Έχω εργαστεί σε έκτακτες περιπτώσεις για τις ανάγκες προσφύγων σχεδόν 40 χρόνια. Σπάνια έχω δει μια έξοδο τόσο γρήγορη, όσο αυτή. Ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό, περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από την τρομακτική πραγματικότητα της βίας. Αμέτρητοι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας. Και αν δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός της σύγκρουσης, εκατομμύρια άλλοι, είναι πιθανό να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία».

Ο Γιάννης Λαθύρης εργάζεται ως οδηγός σε πούλμαν και το τελευταίο δεκαήμερο οι εικόνες που αντίκρυσε στα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας τον κάνουν να λυγίζει: «Όσο και σκληρός να είναι κάποιος όταν δει αυτές τις εικόνες γίνεται αρνάκι. Γυναίκες και παιδάκια μικρά να τα βλέπεις να κλαίνε… Οι Ρουμάνοι τους έδιναν τρόφιμα, νερό, έφτιαχναν σκηνές για να μπορεί να κοιμάται ο κόσμος. Το ταξίδι μας διήρκησε τριάντα ώρες. Ήμασταν δυο οδηγοί. Όταν οδηγούσε ο ένας, ο άλλος μιλούσε στον κόσμο για να τους κάνει να αισθανθούν καλύτερα και πιο ασφαλείς. Έρχονται στην Ελλάδα για να βρουν συγγενείς και φίλους. Δεν είχαν επιλογή. Τι να έκαναν; Να κάθονταν να τους σφυροκοπούν;» αναφέρει.

Την πρώτη μέρα του πολέμου έφυγαν από την Ουκρανία 82 χιλιάδες άνθρωποι. Μετά την 24η Φεβρουαρίου καταγράφονται καθημερινά τουλάχιστον 117 χιλιάδες νέοι πρόσφυγες, με βάση την καταμέτρηση της Ύπατης Αρμοστείας. Το 52,4% βρίσκεται στην Πολωνία (https://data2.unhcr.org/en/situations/ukraine ). Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time, από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία πέρασαν δυο χρόνια μέχρι να καταγραφούν οι μεγαλύτερες ροές προσφύγων. Και πάλι όμως χρειάστηκαν τρεις μήνες για να αποχωρήσουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Σάμπια Μαντού, τόνισε πως με «αυτούς τους ρυθμούς» η Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή της «μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης του αιώνα».

Ν. Δένδιας: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η επιχείρηση «Νόστος 4» για την απομάκρυνση 25 ατόμων από την Οδησσό

Η επιχείρηση «Νόστος 4», η απομάκρυνση 25 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Ρουμάνων και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, σημειώνεται. Ανδ. Κατσανιώτης: Έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 150 άτομα από Κιέβο, Μαριούπολη και Οδησσό

Όπως ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, τα 9 από τα 25 άτομα είναι ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου, με τρεις να είναι Έλληνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως ο γενικός πρόξενος επιστρέφει στην Οδησσό, όπου το Γενικό Προξενείο, το μοναδικό κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει τη λειτουργία του.

Την είδηση της ολοκλήρωσης της επιχείρησης γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την Οδησσό με κατεύθυνση τη γέφυρα Ζατόκα, στη συνέχεια Μπέλγκοροντ και μετά τη Μολδαβία.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Συγχαρητήρια στον Γενικό Πρόξενο και όσους συνέβαλαν για τον απεγκλωβισμό 25 ατόμων από την Οδησσό

«Ακόμη μια δύσκολη αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε επιτυχής!» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter για την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 4», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης συγχαίρει τον γενικό πρόξενο Δημήτρη Δόχτση και όσους συνέβαλαν για τον απεγκλωβισμό 25 ατόμων από την Οδησσό.


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων