medlabnews.gr iatrikanea
Tο τέλος της γενικής χρήσης μάσκας σε δημόσιους και κλειστούς χώρους ισχύει από σήμερα σε όλο το Βέλγιο, καθώς επίσης και η κατάργηση του υγειονομικού πάσου στην εστίαση και στους χώρους θεάματος.
Την περασμένη Παρασκευή 4 Μαρτίου, η αρμόδια Επιτροπή του Βελγίου που αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και ειδικότερα στα νοσοκομεία, έκρινε ότι βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο και ως εκ τούτου οι περιορισμοί πρέπει να αρθούν.
Ως εκ τούτου, από σήμερα η μάσκα καταργείται σε όλους τους δημόσιους και κλειστούς χώρους καθώς και στα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Επίσης, το υγειονομικό πάσο (Covid Safe Tcket) και ο κωδικός QR δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι για την πρόσβαση στους δημόσιους χώρους (εστιατόρια, μουσεία, κινηματογράφους κτλ.).
Ωστόσο, η χρήση μάσκας θα εξακολουθεί να απαιτείται στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στα νοσοκομεία.
Στην χώρα μας
Με σταθερά βήματα βαδίζει πλέον η χώρα μας προς την αποκλιμάκωση από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο δρόμος είναι ανοιχτός για επιπλέον χαλάρωση μέτρων, τα οποία θα αποφασιστούν στη νέα συνεδρίαση των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, την ερχόμενη Τετάρτη (9/3).
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα χαλαρώνουν και η χώρα είναι «ανοιχτή» απέναντι στους περισσότερους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας όχι μόνο δεν επηρεάζονται αρνητικά, αλλά βρίσκονται σε συνεχή αποδρομή. Η μείωση αυτή δημιουργεί την αισιοδοξία σε ειδικούς και κυβέρνηση, ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανεπιθύμητη νέα έξαρση της επιδημίας τουλάχιστον μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο.
Κι αυτό καθώς, οι επιστήμονες προβλέπουν πως από τον ερχόμενο Οκτώβριο και μετά, δεν αποκλείεται να έχουμε μια νέα έξαρση, η οποία όλοι ελπίζουν να είναι διαχειρίσιμη.
Με δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν θα αργήσει: «Μέσα στο Μάρτιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα που υπάρχουν και θα πάμε σε ένα κανονικό Πάσχα και καλοκαίρι κοντά στην κανονικότητα τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους».
«Αλλά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός γιατί δεν ξέρουμε πως μπορεί να γυρίσει η πανδημία το φθινόπωρο», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης σε πρόσφατες δηλώσεις τους.
Ποια μέτρα θα αρθούν μέχρι το Πάσχα
Ο Μάρτιος αποτελεί μήνα ορόσημο για τις χώρες της Ευρώπης, ως προς την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Πολλά κράτη μάλιστα φρόντισαν ήδη να άρουν τους περιορισμούς, ενώ άλλα -μεταξύ αυτών και η χώρα μας- θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.
Στην Ελλάδα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει κάθε εβδομάδα τον τελευταίο μήνα για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Μέχρι σήμερα, καταργήθηκε η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, επιτράπηκαν οι όρθιοι στους χώρους ψυχαγωγίας και τα νυχτερινά κέντρα και αυξήθηκε η χωρητικότητα στα γήπεδα. Επίσης, επανήλθαν οι σχολικές εκδρομές και οι εκδρομές στα ΚΑΠΗ και διευρύνθηκε η χωρητικότητα σε τουριστικά λεωφορεία και πλοία.
Έως τα τέλη Μαρτίου, μέτρα που ισχύουν σήμερα μόνο για τους εμβολιασμένους και επηρεάζουν την κανονικότητα θα έχουν αρθεί, ενώ κάποια θα παραμείνουν. Έως το Πάσχα στα τέλη Απριλίου, δεν αποκλείεται οι εμβολιασμένοι να έχουν επιστρέψει στην ομαλότητα.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταργηθούν:
η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους,
η δήλωση των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου Covid,
η πενθήμερη απομόνωση των θετικών ατόμων και η καραντίνα των επαφών τους,
το εκτεταμένο testing σε ειδικούς χώρους, όπως π.χ. στα σχολεία.
Κάποια από τα παραπάνω μέτρα δεν αποκλείεται να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από περισσότερο “κανονικές” διαδικασίες που παραπέμπουν σε ενδημικούς λοιμογόνους ιούς, όπως είναι η γρίπη.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ωστόσο, σε δηλώσεις του έχει αποκλείσει τη χαλάρωση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου